Spanyol galleon Genovában

Egy spanyol galleon Genovában

Ha Genova régi kikötőjében sétálsz (Porto Antico) mindenképp megakad a szemed ezen a meglehetősen régimódi, a környezetétől teljesen elütő hajón.

Manapság mint turistalátványosság szerepel ez a nagyon szép hajó, de van benne egy kis turpisság.
Ez egy replika.
Nem is akármilyen!
Persze az ember simán bedől, ha nem nem néz utána. Hosszasan eltöprenghet azon, milyen hatalmas nagy is ez a galleon, tűnődhet azon, milyen lehetett egy ekkora hajón dolgozni és élni, hogy mennyire vághatta a tengerészek lábát az a vékony kötél amin fel kellett mászni olyan nagyon magasra. Látja a szeme előtt, hogy ott kuksol a magasban valaki, amint az ellenséget kémleli.
Persze nem kár ezekért a gondolatokért!

De mi az eredete ennek a hajónak?

A Neptune nevű spanyol galleont Tunéziában építették 1984-1985-ben filmes célokra, ezért alaposan eltúlozták a méreteit.
Roman Polanski Kalózok című filmjéhez építették, rekord összegű ráfordítással. 8 millió dollárba került ez a hajó, a film viszont nagy bukás volt.
Itt tudod megnézni

2011-ben pedig Jolly Roger néven szerepelt ugyanez a hajó a Neverland című sorozatban.

A Genovában látható Neptune nevű négyárbocos spanyol galleon 63 méter hosszú és 16 méter széles.
Hogy használni is lehessen, egy dízel motor hajtja, amivel 5 csomós sebességre képes. Olyannyira, hogy néha ki is hajóznak ezzel a szépséggel a tengerre!

A galleonok eredetileg hadihajók voltak, volt olyan közöttük, amin kereken 100 ágyú volt 3 fedélzeten. Ha nem háborús célokra, akkor teherhajóként használták őket.

Ha felmész a hajóra – 6 euró a belépő – akkor alaposan szétnézhetsz rajta, minden szegleltét megnézheted, felmászhatsz az orrába és a végébe is, láthatod az ágyúkat és a konyha részt az edényekkel és még a tömlöcöt is láthatod.
A rémisztés kedvéért egy eléggé sötét helyen találod a tömlöcot és egy mű csontvázat is tettek bele, hogy hitelesebb legyen.

Érdemes megnézni ezt a hajót Genovában? Mindenképpen!
Kinek érdemes megnézni? Annak, aki még nem járt ilyen és hasonló hajón, és aki szeretne eltűnődni azon, hogy milyen jó, hogy van már fejlettebb technika.

Itt olvashatsz a Wikipédián a galleonokról.

A genovai élménybeszámoló
nkat itt olvashatod.