Honvágy?

Van-e honvágyunk?

Nagyon röviden válaszolva: nincs.
Nem is volt. Talán eleinte hiányoztak az ízek, aztán amikor az ember hetek vagy hónapok után végre hozzájutott a kívánt magyar élelmiszerhez akkor rájött, hogy az szimplán szar. Csalódás volt.
Így, évek után már fel nem foghatom, hogy hogyan tudtam megenni a csigát (mármint a kakaósat) vagy napi több rohadtul édes rudit. Már nem enném meg ezeket mert vagy a recepteket változtatták meg, vagy az én ízlésem lett más. De legfőképp az utóbbi.

Visszakanyarodva a honvágyra.

Ismerve a családomat és kicsit kutatgatva, kiderül, hogy nálunk mindeki “külföldi”, divatos magyar kifejezéssel élve: rohadt migráncs. Oké, a család 50-100-200 évet Magyaroroszágon élt, de ezzel párhuzamosan egy jelentős része a világ nagyon távoli részeire távozott. Mindig mozgásban voltunk.

Apámtól kérdeztem nemrég, hogy neki van-e honvágya és ő is azt mondta, hogy nincs és soha nem is volt. Lehet, hogy ez genetikus.
Vagy nem tudom mitől függhet.
A tesóm is jól elvan mindig ott, ahol épp van. Mi is.

Azt is kérdezték tőlünk ma, hogy hiányzik-e valami Magyarországról

Ami hiányzik az a sok termálvíz. A fürdők, ahol meleg vízben lehet pancsolni az év bármely napján. Ezt leszámítva nem sok olyan dolog van, ami hiányzik, vagy ami miatt “hátrányban” lennénk itt.

Mostanában Budapesten egy csomó tök jó tanfolyam indul, amire elég macerás lenne innen ellátogatni, de előbb-utóbb eljön az idő, amikor tényleg elmegyek, repjegyköltséget és időt nem kimélve.

Az áhított tanfolyam az Auguszt cukiban egy bármilyen sütis tanfolyam, ami viszont… nagyon ellene szól, az hogy akkor az ember már csak’ nekiáll sütögetni itthon és …. cukor, tejszín, vaj, liszt… mind nem túl egészsges dolgok, főleg nagy mennyiségben. Mondjuk egyedül megenni egy tortát az nem túl jó, márpedig tuti megenném egyedül.

Igen, itt is van ilyen tanfolyam, de az itteni sütik mások. Az Auguszt meg egy cukrász dinasztia, tőlük érdemes tanulni.

Vagy a többrészes indiai főzőtanfolyam… na az is de tetszene!
Ebből is van itt, de mind sokkal egyszerűbb kivitelben. Szóval nyert a magyar.

Ezektől eltenintve nem hiányzik semmi.