ITB Berlin- avagy a világ legnagyobb utazási kiállításán

Hihetetlen volt! Csak ámultam és bámultam! 187 ország volt jelen az 50. berlini turisztikai börzén, de az országokon kívül rengeteg légitársaság, hajóstársaság, szálodák, utazási iroda, és még sorolhatnám a kiállítókat, de egyszóval mindenki ott volt, akinek köze van az utazáshoz.

A Messe vásártér a berlini rádiótorony körül hatalmas területet foglal el
A Messe vásártér a berlini rádiótorony körül hatalmas területet foglal el

Az ITB-t (Internationale Tourismus-Börse Berlin) a város nyugati részén, egy hatalmas, 1936-37-ben direkt kiállítótérnek épített helyen rendezik évente. Megközelítése tömegközlekedéssel sem bonyolult, ugyanis a hatalmas területnek köszönhetően több S-Bahn megálló is érinti. Az odajutásról itt találsz infót.

A jegyet hetekkel előtte, az ITB oldalán vettem, azt kinyomtattam, vittem magammal. A keleti bejáratnál egy hatalmas térkép fogadott, rajta színekkel, ábrákkal jelölve minden ami fontos, országok, kontinensek külön színnel jelölve, megkönnyítve a tájékozdást, de kapotam is rögtön egy Messe újságot, illetve picire összehajtható ITB térképet. Nagyon hasznos volt, köszönet érte!

Az első ország, amit végignéztem, az Lengyelország volt. Régiónként voltak kipakolva egy nem kicsi területen  és midnenhol volt térkép az adott városról, a legfontosabb látnivalókról, kulináris élvezetekről, természeti kincsekről. De emellett még étellel és itallal is várták az embereket. Az ételt az a poznani “kroaszan” képviselte, amit mi is készítettünk, amikor ott jártunk, az ital pedig egy baromian erős, alkoholos ital volt, egyébként jóízű, de alaptomos 😀

Osztrák étterem a berlin ITB-n
Osztrák étterem a berlin ITB-n

Nagy területen volt Ausztria, ők hoztak magukkal egy nagy éttermet is, de hoztak fenyőerdőt,  vízesést, és tehenet is magukkal.

Nagyon fontos megemlítenem, hogy az országok többsége igyekezett kitűnni a tömegből, valamilyen módon emlékezetessé tenni magukat ezért igen kreatív megoldásokat láttam.

Egyiptom, jobbra pedig egy fáraó ül :)
Egyiptom, jobbra pedig egy fáraó ül 🙂

Melyik ország bemutatkozása tetszett a legjobban? Mongólia! Valami zseniális volt, ahogy a viszonylag kicsi területen ilyen emlékezeteset tudtak alkotni! Ez a 3 lány eszméletlenül jó koncertet adott!

De a mongoloknál kóstoltam a szárított kumiszt. Mivel nagyon kiváncsi vagyok, muszáj volt megkóstolni, hiába nem tudtam mi az. Kicsit vicces volt a szitu mert a pult másik oldalán álló nőci figyelte a reakciómat az ízre. Biztos volt már aki kiköpte 😀 Amikor látta, hogy nekem ez nem olyan furi, sőt, mégegy csipettel vettem, akkor mondta, hogy szárított kumisz.

Flamenco bemutató
Flamenco bemutató

Andalúzia is nagyon kitett magáért, hogytak ők is mindent amivel kitűnhetnek a tömegből, náluk egy nagyon jó gitárkoncertet és egy flamenco előadást láttam, de szigorúan csak a borkóstoló után.

Ahol jó bort ittam még a kiállításon az természetesen Grúzia volt. Aki nem ivott még grúz bort, az sürgősen pótolja! Grúzia standja egyébként felejtheztő volt, bár volt náluk minden amit az ember akart.
A szomszédos Örményország viszont elég szegényesen képviselte magát, náluk ha jól emlékszem egyetlen utazási iroda vitte az egész országot.

Fehér, elegáns dizájn
Fehér, elegáns dizájn

Az arab országok gyönyörűen dizájnolt pavilonokkal készültek, érdekes módon tőlük rengeteg hotel is jött és -szerintem- érdekességként mindegybik CD-n is reklámozta magát.

Ami szerintem viszonylag új dolog lehetett a kiállításon az a virtuális valóság szemüveg volt. Lehetett látni országok bemutatásánál, vagy amikor egy menőbb légitársaság mutatta be a business osztályát. Ja igen, és ki is lehetett próbálni legalább 10 társaság üléseit. Nyilván a legnagyobb sikere a luxus kategóriás dolgok kipróbálásának volt. 🙂

A magyar pavilont legalább 3 órán keresztül kerestem mire véletlenül megtaláltam. A 6.2-re volt kiírva, ahol nyoma sem volt, viszont az 1.2-ben megtaláltam, pont akkor, amikor már a lábam térdig lejártam és haza akartam menni.

IMG_3060Persze megnéztem. Volt kürtőskalács, Rubik-kocka, sok prospektus és remélem csak az utolsó nap zárórájához közeli időpont miatt voltak unott fejek.

Szerintem hatásos...
Szerintem hatásos…

Viszont azt kell megállapítanom, hogy a dunai hajóutakat kínáló társaságok nagyon jól kampányolnak Budapestet ábrázoló képpel. Szeirntem kifejezetten jelentéktelen volt a hazai produkció, egyáltalán nem hagyott maradandó élményt bennem.

:)
🙂

Ami lejött az egész kiállításból, hogy az ember arra emlékszik jobban, amit meg is tud kóstolni, vagy ahol valamilyen zenés-táncos előadást lát.

 

szuperjó zene
szuperjó zene

De szerintem a legjobb reklámajándék a körülbelül 1 méteres masszív papírtáska volt, rajta egy  Royal Carribbean hajóval. Ezt hazafelé sok embernél láttam és mivel feltűnő méretre és kinézetre is, midnenki megnézte. Tehát, ha én kiállító lennék, én is valami hasonlóval próbálkoznék. Mondjuk egy dunai panorámás kép azzal a felirattal, hogy Magyaroroszág vár téged – nyilván angolul- szeirintem hatásos lenne. Érdekességként, ezeket a szatyrokat a hajóstársaság része előtt egy csak az osztogatásukkal foglalkozó nő adogatta, mindenkinek aki arra járt. Márpedig mindenki járt arra. Szerintem remek ötlet! (Arról nem is beszélve, hogy a hozzám hasonló világjáróknak, akiknek az egész világ egy hatalmas célállomás, kellett is az az extra táska, hogy haza tudja cipelni a zsákmányt)

Egy hatalmas szobor az ITB-n
Egy hatalmas szobor az ITB-n

A zsákmány: le kell szögeznem, hogy hiába az utolsó napon voltam, nagyon úgy festett, hogy a kiállítók rendesen felkészültek, annyi prospektust, reklámajándékot hoztak, amennyi elég volt, szó nem volt arról, hogy az utolsó napra nem maradt semmi.
Szóval mit zsákmányoltam főleg? Aminek a legjobban örülök, az egy teljes Olaszországot bemutató útikönyv, egy lombardiai fürdőkről szóló térkép, a koszovóról szóló  elég vastag könyv, rengeteg térkép, albániai körutak részletes leírásával foglalkozó könyv. De be kell vallanom, hogy alig bírtam hazacipelni a dolgokat, pedig volt nálam egy hátizsák is, és igencsak megnéztem, mit hozok magammal haza, tehát ez a 15 kilónyi papír tényleg csak a szükséges  dolgokat tartalmazta. 🙂 De jött még velem egy csomó igényes minőségű szatyor is, tollak, ceruzák, jegyzetfüzetek.
Mit (össze) ettem az ITB- Berlin kiállításon? Fuhh, a legextrább a kumisz volt, de ettem kakaót, de úgy, hogy én szedtem ki a nagy kakaóbabból, ettem kekszeket, lengyel péksütit, pho levest, ittam narancslevet, paradicsomlevet, nem tudom hányféle bort és egyéb alkoholos italt. Ellátták az embert 🙂

Egyébként Ázsiából Kína, Vietnám, és Korea hozott magával éttermet (kifőzdét) aminek nagy sikere volt szerintem, én legalábbis ettem egy valóban finom pho levest pihenésként.

Mivel ilyen felkészületlenül ért a programok sokasága, a terület hatalmassága, csak Európa és Ázsia országainak bemutatkozását tudtam megnézni, illetve néhány afrikai országét. Egy nap alatt. Rettentően sajnálom, hogy kimaradt a teljes Amerikai kontinens, de mindez csak arra ösztönöz, hogy jövőre 2 napra menjek akkor talán sikerül bejárni. 🙂
Az ITB jó program! A jóságát illusztrálandó: előtte egy nappal Bruges csodálatos városában jártunk, sok szépet láttunk, de ez a kiállítás viszi a pálmát nálam, annyira sokszínű volt!