A varázslatos Montenegró látnivalói + hasznos infók


Montenegró látnivalói + hasznos infók

Sveti Stefan peninsula, Montenegro Sveti Stefan

Montenegró látnivalói

Magas, fekete hegyek, apró öblök, kanyonok, szűk utcácskák, gyönyörű tengerpartok, pálmafák, finom ételek, egyszóval van itt minden, ami egy tökéletes nyaraláshoz kell, Montenegró látnivalói mindenkinek tartogatnak csodákat.

Montenegró területe mindössze 13,812 km2, tehát körülbelül akkora, mint két magyar megye, viszont a partvonala 300 kilométer.

Montenegró látnivalói, Kotor

Montenegró turizmusa igen gyorsan fejlődik, egyre népszerűbb desztináció, 2016-ban már másfél millió vendéget fogadott ez a pici balkáni ország.
A National Geographic szerint a Kotori-öböl egy olyan hely, amit egyszer az életben látni kell.
Nem véletlen, tényleg nagyon szép! 🙂

Mik Montenegró látnivalói?

Kotor Bay

Montenegró legszebb helyei

A Kotori-öböl

Perast - Kotor Bay
A Kotori-öböl UNESCO világörökség. Világörökségi védettséget élvez maga az öböl, Kotor városa, és az öböl környezete.
Sokan gondolják úgy, hogy ez az öböl Európa legdélebbi fjordja, de valójában egy folyómederből keletkezett nagyon-nagyon régen.

Kotor város

Montenegró látnivalói közül az egyik leghíresebb város Kotor.
Ez a város az öböl legbelső csücskében helyezkedik el, innen az öböl belső szakaszát szépen belátni.  A várost egy tekintélyes méretű, a hegy oldalában kanyargó várfallal vették körbe amit érdemes megmászni, (ha erőnk engedi) mert a  kilátás kárpótol a fáradozásunkért.
Az óvárosban is érdemes tenni egy sétát, a szűk utcákban bolyongani és élvezni a hangulatot, esetleg eltévedni 🙂

Ha hangulatos szállást keresel arrafelé: nekünk a csodálatos kilátással rendelkező Cattaro nagyon bejött.

Perast

Perast egy igazi gyöngyszem! A Kotori-öböl legszűkebb átjárójával szemben helyezkedik el, előtte két pici sziget található, amelyekre át is hajózhatunk pár euróért.

Perast Perast

A hajó csak pár euró és mivel komoly “ipar” van arra, hogy a turistákat átviszik a szigetre, nem kell sokat várnunk a következő hajóra.
Az egyik pici sziget, a Gospa od Škrpjela az Adria egyetlen mesterségesen épített szigete, amit azért építették épp oda, mert eredetileg itt egy sziklazátony volt a tengerben, amin egy velencei tengerész talált egy Szűz Máriát ábrázoló képet és ebből arra következtetett, hogy ott bizony templomnak kell állnia.

L'île Saint Georges

Tara folyó szurdok/ kanyon

Montenegró látnivalói közül a legsportosabb! 🙂
A Tara folyó  82 kilométeren keresztül kanyarog a magas hegyek között a Durmitor Nemzeti Parkban. Legmélyebb pontján 1300 méterre magasodnak fölé a hegyek, ezzel Európa legmélyebb szurdoka. A víz kristálytiszta, esőből és hóból származik.  Ha van lehetőségünk és kedvünk, menjünk el raftingolni.

Ostrog kolostor

Montenegró látnivalói - Ostroga

 

Ez egy szerb ortodox templom Montenegróban, amit egy hegy oldalába építettek be. Roppant népszerű hely, ami annak köszönhető, hogy aki egyszer itt imátkozott, az kigyógyul minden betegségéből, vagy ha egészséges volt, akkor az élete egyszerűbb és könnyebb lesz.
Két részre oszlik a kolostoregyüttes: az alsó és a felső kolostorokra. Az alsó kolsotorokból még 3 kilométert kell megtennünk gyalog, fölfelé,  hogy meglássuk a felső templomot. Kicsit macerás, de megéri, mert nagyon érdekes hely.

Njegos Mauzóleum

Njegos Mausoleum

Montenegró látnivalói közül nem hiányozhat egy hegycsúcson lévő kilátó – mauzóleum amit Montenegró legnagyobb hősének, Petar II Petrović Njegoš  utolsó kívánsága szerint az 1650 méter magas hegy tetején építettek fel még a 70-es években. Nem kevesebb, mint  641 lépcső visz fel ide.
A Mauzóleum a Lovćen nemzeti parkban található.

Budva

Old town and beach of Budva, Montenegro

Bár Budva az 1979-es földrengésben súlyosan károsodott, de mára a házakat újjáépítették, kis boltocskákkal, éttermekkel és kávézókkal töltötték meg az óvárost (Stari Grad).
A citadellából remek kilátás nyílik a tengerre. Budva is megér egy látogatást!
Itt mi szerelmesek vagyunk az Apartments Vidikovacba, ha szállást keresel, csak ajánlani tudom.

Budva-4

Hasznos infók – Montenegró

 

Milyen nyelven beszélnek Montenegróban?

Montenegró egy soknemzetű ország. Nyelve a montenegrói, a szerb, az albán és a horvát, de ha ezeket nem beszéled, az angollal vagy más világnyelvvel is simán boldogulhatsz.

Mennyire biztonságos Montenegró?

Előfordulnak zsebesek a fogalmasabb helyeken Kotorban, Budvában, Herceg Noviban, tehát nem árt vigyázni. Utcai koldusok mindenhol vannak.

Árak Montenegróban

Montenegró fizetőeszköze az euro, bár nem tagja az Európai Uniónak. Az árak magasabbak, mint mondjuk Budapesten, de nem jelentősen. Itt találsz egy igen részletes összehasonlítást Budapest és Kotor árai között. Kártyát általában elfogadnak mindenhol.


Kipróbált szállások Montenegróban

Kotorban:

Kotor jó szállás, MOntenegróban Historic Boutique Hotel Cattaro

A fenti valóban jó választás volt, Kotor belvárosában van ez a palota.

Budvában az Apartment Vidikovac tetszett nagyon.

Montenegro látnivalói: szállások Montenegróban: Szuper kilátásos Apartment Vidikovic

 

Montenegró közlekedése

Podgorica reptér

A podgoricai reptér 10-12 kilométerre van a fővárostól, Podgoricától, ami nem lenne nagy akadály, de …
A reptér nem közelíthető meg tömegközlekedéssel, nincs reptérbusz, de mivel a közlekedés olyan “igazi balkánosan” működik, csak nyugalom, minden meg lesz oldva! 🙂
(Ez általános szabály a Balkán-félszigetre: csak nyugi, végül minden rendben lesz. )

Lehetőség 1: Amikor leszállt a gépünk és kijövünk a terminálból, valószínűleg igen sok taxis fog lerohanni minket. Kínálnak mindenféle árat, az ár attól függ, mennyi pénzt néznek ki belőlünk. Nagyon fotnos, hogy az árat MINDIG egyeztessük indulás előtt, ne érjen meglepetés.
Lehetőség 2: Csinálhatjuk azt is, hogy eleve olyan szállást foglalunk, ahol van transzfer. Ez egy Podgorica reptér – Kotor távon körülbelül 70 euró lesz irányonként.
Lehetőség 3: betaxizunk Podgoricába és onnan megyünk tovább a montenegrói “Volánbusszal”
De ezen az oldalon tudod megnézni a menetrendet is.
A taxi ára 12 euró körül van Podgorica belvárosáig.

podgorica airport
Például Podgorica – Kotor járat naponta 28 van egy random nyári dátumra rákeresve, a menetidő 2 óra, a jegy pedig 7,5 eur fejenként. (2017-es adat)
Ha a legolcsóbb megoldást keresed, ez lesz az: taxival a pályaudvarra és onnan tovább. Ha a legkényelmesebbet, akkor transzfert rendelsz. Ha transzfert rendelsz, akkor a reptéren fognak várni egy kis táblácskával, amire a neved van írva.

Budapest – Montenegró busz

Minden héten pénteken indul 2018-ban a Volánbusz járata Budapest – Kotor útvonalon, ami 16 óra a alatt teszi meg az utat. Ennek pozitívuma, hogy rögtön Kotorban tesz le minket, nem kell odáig elküzdeni magunkat valahogy. Hátránya, hogy sokáig tart, és hogy repülővel (ügyesen és jókor vásárolva a jegyet) sokkal olcsóbban elrepülhetünk Montenegróba.

Hasznos film az OzneUtazás jóvoltából, nézzétek meg, szuper!