Sagrada Familia Barcelonában

barcelona-latnivaloi sagrada familia templom belülről is gyönyörű

Kétségkívül Barcelona jelképe ez az érdekes templom, mely a mai napig sem készült még el. A Sagrada Familia Barcelonában a városba látogató tursiták egyik biztos pontja: egy kihagyhatatlan látnivaló Barcelonában!

Mit érdemes tudni a Sagrada Familia templomról?

A tervezője Antoni Gaudí volt, a katalán építészet egyik kiemelkedő (ha nem a legkiemelkedőbb) alakja.
A templomot 134 évvel ezelőtt kezdték építeni, azzal a megkötéssel, hogy szigorúan csak közadakozásból épülhet fel, ami mostanában már nem okoz olyan nagy fejtörést, mivel a templomot évente több, mint 3 millió turista látogatja és bizony megkérik a belépők árát. A legolcsóbb jegy is 38 euró. Ha a toronyba is fel akar az ember menni, akkor már ennek dupláját, 50 eurót kérnek el. Jegyvásárlás a hivatalos oldalon.

A turisták által fizetett belépőjegyekből és adományokból fedezik a templom építésének költségeit, amely eléri éves szinten a 25 millió eurót (8,9 milliárd Ft).
Ha olyan szállást keresel, ahol a saját ablakodból gyönyörködhetsz a Sagrada Familia épületében, akkor az Ayre Hotelt ajánlom neked.

Gaudí 40 évig dolgozott a temoplomon, de hirtelen halála miatt nem voltak még készen a tervek.

Sagrada Familia Barcelonában a tornyok
Ha elkészül, 18 tornya lesz


Gaudí váratlan halála miatt fordulhat az elő, hogy a ma rajta dolgozó építészek, Jordi Faulí főépítész vezetésével próbálnak a Gaudí által száz évvel ezelőtt készített tervekből kiindulva létrehozni azt, ami a legjobban hasonlíthat ahhoz, amit az eredeti építész akarhatott.
Persze ez nehéz feladat, mivel nem sok írásos dokumentum maradt fenn, ráadásul a spanyol polgárháború során a gipszből készült makettek nagy része is megsemmisült.

Ha elkészül…


Ha elkészül a Sagrada Familia Barcelonában, majd 18 tornya lesz, és köztük a legmagasabb el fogja érni a 172 méteres magasságot, így elkészültekor a világ legmagasabb harangtornyává fog válni.

A templom önmagában is hatalmas, 90 méter hosszú, belülről a tágasság és emelkedettség érzetét a magas oszlopok adják.

Sagrada Familia Barcelonában a hatalmas oszlopaival.
Magas oszlopok a Sagrada Familia templomban


Az építése során rengeteg vitát generál a Sagrada Familia. Többek között, az 50-es években híres építészek, a francia Le Corbusier és a német Walter Gropius is kérte, hogy haladéktalanul állítsák le a teplom további építését, arra hivatkozva, hogy nem tudni, mit akart valójában kihozni Gaudí a templomból.
Az építkezést azonban nem állították le, mi több, a pillanatnyi állapot szerint 2026-ra el is fog készülni a templom, mind a 18 tornyával.


A sagrada Familia templom kívülről


A Sagrada Familia temoplomot Barcelonában 2010-ben felszentelték, azóta naponta tartanak benne misét.

Gaudí érdekes halála


Sagrada Familia Barcelonában több érdekességet is tartogat.
Péládul az első tervezője, Gaudí, úgy halt meg, hogy misére menet elütötte egy villamos.
Ekkor Gaudí már felhagyott az addig rá oly annyira jellemző „nagyvilági, tékozló fiú” létével, miszerint mindig a legutolsó divat szerint öltözködött, heti rendszerességgel operába és színházba járt a saját hintójával, tökéletesen ápolt külsejére pedig mindig kínosan ügyelt.


Amikor a villamos elütütte, már nem így nézett ki és a gondolkodása is nagyon megváltozott:
A régi, elegáns ruhákat felváltották az agyonhasznált, pecsétes, kopott öltönyök, az addig ápolt külseje pedig loncsos, ápolatlan volt, rengetegszer nézték hajléktalannak.

Amikor a villamos elütötte, elájult és amikor magához tért, már nem emlékezett semmire. A nevét sem tudta megmondani, sem semmit. Mivel hajléktalannak nézték, mentőt sem hívtak hozzá, kórházba sem szállították csak a baleset után 3 nappal. Akkor meg már késő volt mert nem tudták megmenteni az életét.

De élete főmúve, a Sagrada Familia Barcelonában egy kihagyhatatlan látnivaló!

Érdemes előre megvenni a jegyeket, hogy ne álljatok sorba túl sokat a bejáratnál.

Hasznos infók a látogatáshoz


Itt találjátok a Sagrada Familia többnyelvű oldalát, ahol tudtok előre jegyet venni.


A Sagrada Familia nyitvatartása:


Általában 9 és 6 között van nyitva.


Megközelítése:


A metró L2-es vonala és az L5 -ös vonala jár erre, a Sagrada Familia megállónál kell leszállni.