Ha Barcelonában jártok és némi művészetre is vágytok (a Sagrada familia templomon és a Güell parkon kívül – mindkettő Gaudí, a híres katalán építész alkotása) érdemes Pablo Picasso nyomában is járni egy kicsit.

Picasso 13 éves volt, amikor családjával a városba költöztek. Itt járt iskolába, a helyi művészeti akadémián (Escuela de Bellas Artes Llotja) tanult, ahol apja tanár volt, de mivel nem sokat tudtak neki tanítani, csak két évig volt az iskola diákja.

Miután otthagyta az iskolát, igyekezett a kor népszerű és sikeres művészeivel kapcsolatba lépni, így került el először a 4 Gats étterembe.


Picasso nyomában – Barrio GóticoPicasso kedvenc negyede a Barrio Gótico volt (gótikus negyed magyarul) ahol kedvenc étterme a Santa Ana tér melletti 4 Gats volt.
Olyannyira szerette ezt a helyet, hogy törzsasztala is volt, ahova le is ülhetünk enni valamit 😉

Itt, a 4 Gats-ban tartotta az első kiállítását is a nagyteremben. Érdemes egy reggelire beülni ide!
A 4Gats címe: Calle de Montsió, 3.


Nem messze ezektől a helyektől volt a Picasso család első barcelonai lakhelye, a Passeig Isabel II, 4.-ben, közvetlenül a kikötő mellett.
Innen néhány perc sétára nyitotta meg szülei támogatásával a kis Picasso mindössze 14 évesen az első műtermét, ahol barátjával Manuel Pallarès-szel közösen alkottak a Calle de la Plata-ban. Manuel Pallarès műveit itt nézheted meg.

Következő barcelonai állomásunk a Carrer de Sant Pau, 65, ahol egy Marsella nevű bárt találunk a sarkon.
Nem akármilyen hely ez! Egyike a nagyon kevés eredeti kinézettel megmaradt helyi bárnak.
(Úgy maradhatott meg az eredeti bútorzat, hogy a helyi önkormányzat megvásárolta mert az épp aktuális tulajok kicsit modernizálni akarták. Több, mint 200 éves a bár…)

És Picasso ide járt abszintot iszogatni a barátaival, mi több, a hely ma is erről híres. 🙂 Weboldala nincs a Bar Marsellának, de a Google a barátunk.

Picasso majdnem mindent Barcelonában tanult, amit a festészetről tudnia kellett, de a politikai helyzettel és Franco diktatúrájával annyira nem értett egyet, hogy elhagyta a várost és az országot, azzal, hogy csak akkor hajlandó visszatérni, ha Franco már meghalt.

Picasso + Catedral de Barcelona


Akkoriban Picasso több műve be volt tiltva az országban, de van olyan műve is, amit ma is megnézhetsz, teljesen ingyen a Catedral de Barcelona csodás gótikus épületével pont szemben.
A Colegio de Arquitectos de Cataluña (a Katalán Építszek Iskolája) homlokzatán körbefutó rajz Picasso egyetlen műve, amit az aklkotásai közül szabadtéren megnézhetsz. Ez ráadásul egy igen frekventált helyen van.

Picasso múzeum Barcelonában


Ha Picasso nyomában sétálunk Barcelonában, akkor mindenképp el kell mennünk a Picasso múzeumba.
Több, mint 4200 alkotását tekintheted meg itt, tehát szánj rá időt.
Belépő ára (2019) 10 euró. Csütörtök délután 6 és 9:30 között ingyenes!
Nyitva általában reggel 9 től van és az év több hónapjában este fél 10-ig is nyitva van.
Bővebb infó itt.: Picasso múzeum Barcelonában.