Mit olvastam 2021 májusában?

Ahhoz képest, hogy úgy gondoltam, most aztán majd annyi időm lesz, hogy csak na’ és rengeteget fogok olvasni 2021 májusában, eléggé alulmúltam magam. Szerintem. Persze nem telt könyvek nélkül a hónap mert rögtön a hónap elején megjelent a Voizon -köszi, Voiz!- egy olyan könyv, ami a Librinél már ezerszer benne volt a kosaramban, de nem vettem meg. Ajándékba már adtam, de magamnak ebookban nem vettem meg, pedig…

A lista magamnak íródik, semmiképpen sem akarok műelemezni, értékelni. Semmi ilyesmi célom nincs vele.  Arra jó nekem az alábbi lista, hogy évek múltán vissza tudjak emlékezni arra, mit is olvastam és hogy akarom-e újra elolvasni. 

A boldog hülye és az okos depressziós

Emlékszem az örömömre az indulás előtt (Portugália, határozatlan időre) amikor megláttam az értesítést, hogy feltették hangoskönyv formájában, de ráadásul úgy, hogy maga Kepes András olvassa fel a saját könyvét. Lehet ennél jobb? Nem! Szóval az utazás első napjaiban ezt hallgattam és tetszett! Kepeses, értelmes, hiánypótló, hasznos.
Újra meg fogom hallgatni.

Keddi beszélgetések

Szintén egy hiánypótló mű mert a mi társadalmunkban a halál és az elmúlás tabu téma. Nem hosszú a könyv de annál fantasztikusabb. Tipikusan az az alkotás, amit újra és újra érdemes lesz elolvasni mert nagyon jó gondoltatok vannak benne. Arról szól, hogy egy fokozatosan leépülő ember (egy egyetemi tanár) beszélget egy régi tanítványával egyben barátjával az életről és a halálról. Szuper, nagyon tetszett!
Ráadásul felfedeztem, hogy a szerzőnek van még egy csomó írása magyarul, így szépen betettem a kívánságlistámba.
Még jó, hogy nincs maximalizálva, hány darab lehet a listán 🙂

Örökre görögbe

Tipikus esete annak, amikor rájössz arra, hogy eddig miért nem olvastál csajos, nyomozós, szerelmeses, mittoménmilyenes könyveket. Szétidegelt!
Ráadásul úgy kezdődött a dolog, hogy kószáltam a Libri weboldalán (ez majdnem napi rendszerességgel történik) és az újdonságok között felfedeztem egy Santorinit ábrázoló borítót. Na, gondoltam magamban, ezt elolvasom! És akkor kezdődött a para, mert most az a helyzet, hogy mindig csak néhány nappal látok előre és nemhogy a települést, de az országot sem tudom megmondani, hogy mégis hol leszek egy hét vagy akár pár nap múlva, így meg hogy a fenébe szerzek be egy magyar nyelvű könyvet? Nehezen. Rendelve semmiképpen sem. Aztán persze felfedeztem, hogy a szerző könyvei ebookban is megjelentek, így reményteljessé vált a helyzet, és lőn csoda, megjelent egy hét múlva a kívánt formátumban. Örültem neki mint majom a farkának. Arra is kíváncsi voltam, mit olvasnak a nők ma Magyarországon, mivel kötik le az agyukat esténként.
Nem kellett volna.
Annyira idegesített a sok értelmetlen társalgás, a követhetetlenül sok szereplő, hogy a könyv 38 százalékánál úgy voltam vele, hogy ennél nekem értékesebb az életem, nem töltöm felesleges fecsegések olvasásával az időmet. Aztán 40%-nál megérkezett a két öregasszony az egyik kedvenc szigetemre és úgy voltam vele, hogy oké, várok még, meglátom 50%-nál mi a helyzet. Aztán végül elolvastam, de csak megerősített abban az elgondolásomban, hogy női regényeket többet nem olvasok.

Egy nőnek legyenek tervei

Elon Musk anyukájának könyve. Imádtam! Igazi felüdülés volt az előző szenvedés után. Szeretem az önéletrajzi írásokat, főleg ha azt nem egy fiatal valaki írja.
Elon mamája cukker. Nyolcvanon fölötti most a néni, tele energiával, tervekkel, ötletekkel. Pont az ilyen példamutató emberek hiányoznak a magyar társadalomba, akik 50-60 évesen nem zárják magukra a koporsó fedelét, hogy “na, ennyi volt” aztán türelmesen várják a kaszást. Igazság szerint olyan a nő, mint a német nyuggerek, akikkel együtt jártam gyúrni. Példamutató!
Imádtam olvasni a kalandos életét, a rengeteg utazásáról amit a szüleivel tett mindenfelé a világban, meg különben is.
Tetszett!

Az Alzheimer-kór vége

Ezt a könyvet még tavaly vettem az egyik libris akcióban és azóta gyűjtöttem az erőt az elolvasásához. Aztán kiderült, hogy végtelenül pozitív könyv, ráadásul hasznos. A szerző valahol az elején írja, hogy tele lesz a könyv mindenféle biokémiai izékkel külön fejezetekben és ha ezeket kínaiak érezzük, akkor nyugodtan ugorjuk át őket. Beleolvastam ezekbe a fejezetekbe is, de annyira régen tanultam már biológiát meg kémiát, hogy kínainak tűnt. De a többi fejezet sem volt kutya!
Lényeg azt hogy ezt az a könyvet majd nyugodtabb időszakban, amikor fogékonyabb vagyok a tudományra és értelmezni is tudom, bizony ki fogom jegyzetelni, de addig is a benne olvasottakat igyekszem betartani legalább részben.
Szuper könyv, újraolvasós, tanulós, hasznos!

Operamesék 3

Nagyon örültem, amikor megláttam a Voizon mert tök hülyének éreztem magam eddig. Az operában szerintem mindent megnéztem, amit lehetett, a darabok többségét többször láttam és vannak olyanok (olasz szerzők) amiket szerintem tucatnyiszor de sosem a történet, hanem a zene érdekelt.
Persze vannak darabok, amikor a zene és a történet is rettenetes, például a Kékszakállú és az összes Annáról szóló opera, plusz a modern szerzők művei, amiket ha fizetnek sem szeretném újra megnézni vagy meghallgatni.
Ez a hangoskönyv Rost Andrea felolvasásában hiánypótló mert elmeséli, miről szólnak a darabok. Köszönet érte!


Ennyit olvastam 2021 májusában. Lehetett volna több is, de a görögös könyv nagyon kiszívta az energiámat. Ahhoz képest, hogy nem egy hosszú mű, majdnem két hétig szenvedtem vele. Ilyen érzés volt olvasni:

Júniusban mit fogok olvasni?

Szerintem szakkönyveket és jó lenne valami történelmi könyvet is olvasni. Majd kiderül. Vettem a Librinél pár hete az akcióban egy történelmi tévhites könyvet, az nagyon a listám elején van.
Az elmúlt pár hónap olvasmányait itt találod.