Újra felvásárlási láz van

Gondoltam, megörökítem az utókornak, hogyan állnak a dolgok Berlinben 2022 márciusában. Lassan egy hónappal vagyunk az orosz-ukrán háború kitörése után, ami eleinte egy villámháborúnak tűnt, aztán azóta meghosszabbodni látszik. Mindenesetre most újra felvásárlási láz tört ki Berlinben és nem látni, hol a vége.

Persze nem úgy van felvásárlási láz, mint a pandémia első hullámában, hogy lényegében végül már semmit nem lehetett kapni, nem volt sem WC-papír, se liszt, se élesztő, se hús, se cukor, se konzerv, sem semmi, most egy cifrább módja tört ki a felvásárlási láznak:

Nincs olaj

Az étolaj és a búza Ukrajnából jön. Ez egy fontos tény, ráadásul nem olyan termékek, amiket pillanatok alatt le lehet gyártani a meglévő nyersanyagokból, hanem több hónap szükséges az előállításukhoz.
Szóval nincs a városban étolaj és lassan liszt sincs.
Először nyilván a napraforgó olaj fogyott ki, aztán amikor lett, korlátozták a megvásárolható mennyiséget 3 literben, aztán az emberek ráfanyalodtak a repceolajra és most éppen ott tartunk, hogy már az olívaolaj is fogytán van.
Utóbbit nem értem, mert az nem Ukrajnából érkezik, de ez biztos továbbgyűrűző hatás, hogy az emberek azért veszik mert nincs “sima” olaj.
Nekem tegnap a bioboltban sikerült olajat vennem, egy literrel, 3.29 euróért, ami triplája annak, amit a normál olajért szoktunk fizetni. Oké, ez bio és üveg üvegben van, nem műanyagban, ráadásul nagyon szép üvegben, de akkor is.

Aztán elfogyott a liszt

Ez az új sláger. Ilyet már láttunk, ez nem annyira súlyos probléma pillanatnyilag, mint az olaj, ráadásul pont egy hete rendeltem a kedvenc gluténmentes lisztemből 6 kilóval, amiből süthetek 24 pizzát vagy 12 kiló kenyeret, szóval ezzel egy darabig elleszek. És milyen jó, hogy gyanútlanul rendeltem belőle két hete! Áldom az eszem! Bár nem értem, hogy miért kezdték el felvásárolni az emberek a lisztet és az olajat, mindössze csak remélem, hogy megáll a felvásárlási láz ezeknél a termékeknél és nem lesz megint az összes bolt lecsupaszítva.

Viszont van benzin

A hétvégén Magyarországon jártunk és lehetett sorakoznunk a benzinkút előtt. Itt nincsenek sorok, de nincs is árstop. Persze a dologhoz hozzá tartozik, hogy az autók majdnem fele elektromosra lett cserélve az elmúlt pár évben és rengeteg (szerintem 10% mifelénk) a bérautók aránya, így viszont nyilván egész máshogy érinti az itteni lakosokat a benzin ára és annak változása.
Viszont olvastam egy cikket arról (nem tudom hol) hogy hol, hány percet kell dolgozni egy liter benzinért és sejthetitek mi jött ki. Az olcsósított üzemanyagért is Magyarországon kell a legtöbbet dolgozni, ami elég szomorú tény.