Rendelős kaják Berlinben: a Shezan indiai étterem

Shezan

„Közös” történetünk hat évvel ezelőttre nyúlik vissza a Shezan indiai étteremmel, amikor  egy este beültünk ide kajálni és olyan tragikusan rossz volt a kaja, hogy aztán éveken keresztül szinonimája volt nálunk, a „na, itt ne egyél” étteremnek. Rossz volt a kaja, a pincér flegma volt és a hely zsúfolt. Nem a mi helyünk, így nem is voltunk ott azóta személyesen.
Aztán beütött a pandémia és (majdnem) minden étterem feljött a Lieferando-ra, és ott meglepetten tapasztaltam, hogy milyen jó vélemények születnek erről az indiairól. 
Egyébként úgy általánosságban nagyon népszerűek Berlinben az indiai éttermek és bármilyen étterem is, ahol merik az ételeket fűszerezni akár egy picit is.
Szóval ha megnézed az indiai éttermeket a fent említett Lieferandón, akkor látod, hogy sok vélemény születik róluk és általában elégedettek az emberek.

Shezan

Mi az a thali?


A thali egy indiai „dili”, miszerint nemcsak egyetlen féle ételt fogyasztasz, hanem a több kisebb adagot, amiben mindenféle ízek és színek vannak, hozzá nemcsak rizs, hanem valamilyen indiai kenyérféle is van, egy kis saláta és egy kis édesség is, egyszóval elég változatos kombó.
Én azért szeretek thalit rendelni mert még a benne lévő húsok is mások. Amit leggyakrabban szoktam rendelni az a hal, csirke, bárány összeállítás, változatos csípősségűen.
Valamilyen furcsa okból az emberek nem ismerik a thali fogalmát és ezért általában nem is lehet kapni Berlinben. (Sajnos máshol is csak ritkán.)
Az egyik „vadászaton” (a Lieferandón) találtam rá a Shezan nevű étteremre, amiről először fel sem tűnt, hogy „ja, ez az a hely?!” mert akkor nem rendeltem volna a fent említett igen negatív tapasztalat miatt, de szerencsére nem jutott eszembe, hogy ez az. 🙂
És milyen jó a kaja!

Szóval erős a rajongásom a thali iránt, így eddig csak azokat rendeltem, egy kivételével, amikor egy sima körit is rendeltünk mellé.
Hogy őszinte legyek, az nem annyira jött be, de a thali, na aaaaaaz, az nagyon bejön, így már ott tartok, hogy heti rendszerességgel rendelek innen és mindig jót kapok.
Utoljára tegnap rendeltem innen (a fenti sorból a jobb oldali volt a tegnapi áldozat) így frissek az élmények.
Imádom a bathurát (bathura vagy bahtura), amit készítenek. A bathura olyan, mint egy lángos, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ez nem egy tömény tészta, hanem egy lángos ízű és kinézetű két rétegből álló tésztatasak, amit olajban sütnek ki.
Ha rendelünk az indiaiból, néha szoktunk lángosnak is rendelni. Teszünk rá tejfölt és sajtot és már készen is van a sajtos-tejfölös lángos. 🙂

Szóval ahhoz képest, hogy milyen rosszul indult a „barátságunk” egész messze jutottunk.
Nem mondom, hogy ez a legjobb indiai étterem Berlinben, mert nem az, én például a Sahjahan-t jobban szeretem de ott nincs thali. Thali nélkül meg nincs élet, így még egy darabig jól elleszünk egymással azt hiszem.

Tervek arra az időre, majd ha egyszer nyitva lesznek az éttermek: A Shezan pont a Spree egyik csatornájának partján van és pár éve vettek egy hajót, amit átalakítottak étteremmé. Nagy flancra ne gondoljatok mert ez egy uszály, de ha nyár lesz, kellemes meleg és ki lehet ülni, feltétlen elmegyünk és eszek valami mást. is.

Van már egy csomó rendelős kaja fikázó és dicsőítő poszt az oldalon 😉