Hétköznapi séta a befagyott Spree partján

Most, hogy elég hideg van (mínusz 12 fok körül volt az éjszaka) végre a befagyott Spree partján sétálhattam. 

Mi az a Spree? A Spree egy rövid folyó, mindössze 400 kilométeren keresztül kanyarog Németországban és egy kis szakaszon Csehországban, ezen kívül a német főváros, Berlin fő folyója és ha ügyesen kanyargunk a csatornáin, eljuthatunk egészen a Balti-tengerig. 

A A Spree a Havel nevű folyó mellékfolyója, ami pedig az Elba egyik mellékfolyója. 🙂 
Igen, sok a víz errefelé, ráadásul a Spreenek van több mesterséges csatornája is, amik szintén a városban kígyóznak erre-arra. 
A kígyózást komolyan értsd, tényleg mindenfelé kanyarog a folyó.
Érdemes nyáron felülni egy városnéző hajókirándulásra, amiből több különböző hosszúságú is van, van 1-2 órás és akár félnapos is, ahol nemcsak a Spree folyón, hanem a csatornáján is tekereghettek a rengeteg híd alatt. Tudtad, hogy Berlinben több a híd és a csatorna, mint Velencében?

Egyszer mi is voltunk ilyen hajókázáson amiről (sajnos) nem írtam beszámolót viszont írtam egy összefoglalót róluk


befagyott Spree

Most, hogy végre igazi tél van, kihasználtam az időt arra, hogy jól felöltözve elmenjek sétálni, “hátha” be van fagyva a folyó. És nem csalódtam.
Kedd reggel meglepően kevesen sétáltak erre, pedig nyáron ez a rész igen népszerű, még padot is nehéz szerezni, annak ellenére, hogy van elég sok a Spree mindkét partján.

befagyott Spree

Ez a Spree partján álló érdekes épület nem egy templom, hanem egy helyi stílusban direkt múzeumnak épült épület, ahol egy Berlinről szóló kiállítást nézhetsz meg. Tényleg érdekes a kiállítás, érdemes megnézni. A belépő vagy ingyenes vagy pár euro, de itt egy virtuális séta a Markisches múzeumból.

Befagyott Spree
A befagyott Spree egy része 🙂

Ha egy kicsit távolabb megyünk, a Mühlendammot láthatjuk és a róla elnevezett hidat.
Ez a hely eredetileg egy vízimolnárok által használt gát volt még az 1200-as években. Azóta nyilván nem erre a célra használják. Ma Berlin belvárosának egy fontos védelmi része, ugyanis itt zsilipelik át a hajókat, mert a belvárosban körülbelül egy méterrel alacsonyabb a vízszint.