A berlini repülőtér

A berlini repülőtér

2020-ban több év késéssel elkészült és végre megnyílt az új berlini repülőtér. Rég vártunk rá. Az új reptér megnyitására 8 év késéssel került sor mert ami elromolhatott, az el is romlott, hiába híresek a németek a precizitásukról. 🙂
A berlini repülőtér a Willy Brandt nevet viseli, aki az NSZK kancellárja volt még a hetvenes években és még Nobel-békedíjas is volt. További Berlinről szóló posztokat itt találsz

Megközelítése

Berlin tömegközlekedéséről itt olvashatsz. Mire megnyílt az új repülőtér már készen volt hozzá az S-bahn új szakasza, így különösebb macera nélkül elérhető lett a Berlin – Brandenburg reptér még tömegközlekedéssel is.
Körülbelül fél óra alatt lehet kijutni ide vonattal, regionális vonattal vagy akár busszal.
Az S-bahnok közül az S9 és az S45 jön ide, a vonatok közül pedig az Airport Express (FEX) és az Re7, Rb14, Rb22. Utóbbiak óránként járnak, de 20-25 perc alatt itt vannak a berlini főpályaudvarról. Ezekről bővebb infót itt találsz.
Taxival körülbelül 30-40 euróért visznek a belvárosba.

Milyen jegy kell?

A reptér már a C zónában van, így ennek megfelelő jegyet vegyél, de egyszerűbb, ha letöltöd a helyi tömegközlekedési vállalat app-ját, a BVG appot. A jegyet minden létező online is működő fizetési móddal meg tudod venni, de figyelj arra, hogy csak két órán át érvényes a sima jegy. (Napijegy, hetijegy, mindenféle egyéb jégy is van.) Ez az app arra is jó, hogy segít közlekedni ebben a hatalmas városban.

Mennyire nagy az új berlini repülőtér?

Nagyon! Eddig Berlinnek két nagy működő reptere volt (Schönefeld és Tegel) helyettük lett ez az egy. Az új reptér hatalmas. Annyira nagy hogy mozgójárdák vannak benne és a biztonsági ellenőrzéstől a kapunkig 20 perc volt eljutni.

Ez alábbi képeket május elején lőttem hajnalban. Ekkor a reptéren meglepően sokan voltak, bár direkt nem a tömeget fotóztam.

Külön felhívom a figyelmet a nagy piros táblán az Üdvözöljük! feliratra. 🙂 Ezek szerint jelentős számú magyar szokott itt megfordulni.

Maga a beszállítás olyasmi lett, mint az új budapesti fapados „karámban,” mert itt sincs elég ülőhely, ugyanúgy sokat kell várakozni a tömegben.