Mit olvastam 2019 végén?

Mostanában olvastam és hallgattam hangoskönyvben (2019 végén – 2020 elején.)

Pár hónapja nem írtam arról, mit is olvastam mostanában, pedig sok érdekes olvasmányon vagyok túl.
Az alábbi lista sajnos nem tartalmazza az összes általam elolvasott könyvet, mert egyrészt fizikai könyvet nem vettem, tehát nem virít a könyvespolcomon, emlékeztetve arra, hogy elolvastam, hanem az olvasómon vannak a könyvek, ahol pár hete takarítottam egy nagyot, így kitöröltem egy csomó olyan könyvet, amire “már nincs szükség” és hogy őszinte legyek, teljesen hülye vagyok könyvcímekből és szerzőkből.
Szóval nem teljes a lista 🙁 de ez csak alkalom arra, hogy amikor befejezek egy könyvet, akkor szépen leüljek a laptopom elé és írjam le a címét. Legalább ennyit meg fogok tenni a jövőben.

 

Elon Musk – Tesla, SpaceX és a csodálatos jövő felfedezése

A legemlékezetesebb könyv, az idei év egyik slágere, az Elon Musk-ról szóló könyv volt.
Letehetetlenül jó és nagyon érdekes belelátni abba, hogy egy ilyen zseni -mert ez a pasi tényleg egy zseni – hogyan érte és el mindazt, amit elért miközben hatalmas nehézségeken ment keresztül, minden vagyonát kockáztatva.

Az Elon Musk, a csodálatos jövő felfedezése című könyv hasznos lehet azoknak, akik valamiféle motivációt keresnek, illetve erőt ad, hogy a legnehezebb szituációkból is ki lehet keveredni.
Annyira tetszett a könyv, hogy szerintem majd még elolvasom többször.


Oprah Winfrey – Amit biztosan tudok

Teljesen őszintén megmondom, nekem semmiféle előzetes elgondolásom nem volt arról, hogy milyen, ki ő, és mit csinál Oprah Winfrey.
Annyit tudtam, hogy egy amerikai fekete műsorvezetőnő, aki igen sikeres és a világ egyik legbefolyásosabb asszonya. Ezen kívül semmit nem tudtam róla, de úgy voltam vele, nézzük hogyan és miként, miért lett olyan sikeres, amilyen.

Aztán nagyon tetszett a könyve, nagyon szép gondolatok voltak benne!
Hogyan született ez a könyv?
Úgy, hogy sok évig az O magazinban (O, mint Oprah) megjelent írásait összefoglalták. A rovat címe volt az, hogy “aAmit biztosan tudok.”
Tehát sok év termése ez a könyv, de annál érdekesebb. Nyilván egy kicsit betekintést nyerhettünk Oprah életébe, sikereibe és bukásaiba, de ami ennél is érdekesebb: a gondolataiba.
Nagyon kellemes olvasmány volt!


Louise L. Hay – Kiemelkedő életet teremthetsz

Több éve tervben volt egy Louise L. Hay könyv elolvasása, de valamért mindig hátrébb került a listán, de körülbelü, októberben elolvastam 🙂
A könyv a pozitív megerősítések segítségével erősíti az embert. Minden szituációra, napszakra és élethelyzetre van benne megerősítés, csakúgy, mint egészségre és betegségre is.
A könyv lényegében beszélgetések összefoglalása.
Nem mondom, hogy ez volt az ultolsó és egyben első Louise L. Hay könyv, de annyira nem ragadta meg a fantáziám a dolog, bár, egy-egy megerősítése valóban nagyon erős, és jó gondolni rájuk, tehát egész biztos, hogy használnak, hasznosak.


Sorsfordító találkozások 

Jaj de jó könyv volt! Arról szól, hogy egy öregember hirtelen feltűnik az emberek életében, javaslatot tesz a máshogy és egyben a jobban folytatásra, megváltozik az életük, majd több év múlva amikor az öreg után nem marad csak a bőröndje, kiderül, hogy igazából ő egy angyal volt. Nagyon jó könyv!

Késleltetett jutalom

Uhhh… ahz egyik legjobb könyv idén! Rövid, de tömör és roppantul hasznos.
Arról szól, hogy egy sofőr miket tanult az általa fuvarozott gazdag úrtól. 
Eleinte a sofőr “átlagemberek” gondolataival éli életét, aztán megismerkedik a késleltetett jutalom (gumicukor) elméletével, majd ezt elkezdi alkalmazni az életében. Eleinte valóban gumicukrokat halmoz fel, majd amikor rájön, hogy rövid idő alatt megtelik vele az egész lakása, akkor felhagy vele és áttér a pénzre.
Az életében aprónak tűnő változtatásokat hajtott végre, amik igen messze vitték: leszokott arról, hogy a fizetése egy részét gyorséttemekben költse el, tudatosan kezdett el pénzt félretenni, majd a könyv végére felvették az egyetemre, vállalkozást indított, és az élete teljesen megváltozott, pedig “csak” annyit tett, hogy nem verte el az összes pénzét mindenféle fölösleges kacatra és “visszautasíthatatlan” ajánlatra.
A könyv annak kifejezetten hasznos, aki a teljes fizetését képes elszórni és még azon is túl: hiteleket vesz fel.
Tényleg nagyon hasznos!


Kezdj a miérttel – Simon Sinek

Ezt a könyvet először Szendrei Ádám összefoglalójában hallottam és akkor úgy gondoltam, hogy annyira jó, hogy feltétlen el kell olvasnom az eredeti könyvet.
Nos, nem kellett volna. Ádám annyira jól összefoglalta a könyvet abban a körülbelül 30-40 perces hanganyagban, hogy annál nem lehetett jobbat csinálni.
A könyv önmagában roppantul unalmas, és végig azon gondolkoztam, hogy hogy tud valaki ilyen tragikusan jellegtelenül, unalmasan írni, fogalmazni?
Pedig nem mondhatjuk, hogy Simon Sinek egykönyves szerző lenne, mert nagyon nem az, több sikerkönyve is van és az egyik legelismertebb szerző.
Szóval lehet hogy bennem volt a hiba.

Merj, nevess, szeress! – Szabó Péter

Szabó Péter sokadik könyve ez, és teljesen “Péteres”.
Nem kihagyhatatlan, de jó és hasznos. 🙂
Ilyen rövid összefoglalót sem írtam még könyvről. Eddig. 

Mi mozgatja az embereket?

Robert Cavert könyve hasznos, ha valaki dolgozni akar az emberi kapcsolatain, ráadásul mindezt azért, hogy jobban és többet tudjon eladni bármiből.
Gyakorlatias könyv ez a Mi mozgatja az embereket és sales-eknek valószínűleg szuper hasznos.

Vágj bele te is! – Keszeli Ákos

Remek könyv, ami arról szól, hogy a fiatal vállalkozó hogyan indtott vállalkozást az érettségi után, hol hibázott, mit tanult mindebből, hova jutott pár év alatt. Roppantul motiváló és iránymutató.
Szuper konyv! 

Teremtsd újra az életed! – Brian Tracy 

Tipikus Brian által írott könyv. Pontokba szedve, több ezer tanáccsal, észrevétellel, javaslattal.
Hangoskönyv volt, Zsac felolvasásában, ami szerintem eleve rengeteget hozzáad a műhöz.
Remek könyv, érdemes meghallgatni!

Kinek az életét éled? – Szabó Péter

Péter sokadik könyve ez, és érdekes módon tartalmazott sok újdonságot, sok új meglátást.
Nekem nagyon tetszett és jó volt átgondolni a dolgokat újra és újra.
Nagyon ajánlom a könyvet!

Miért szeretnénk, hogy gazdagodj? – Donald Trump, Robert Kiyosaki

Mióta megválasztották elnöknek akartam valamit olvasni tőle és az a tény, hogy Robert Kiyosaki a társszerzője a könyvnek, csak vonzóbbá tette a művet.
Nem is bántam meg. Nagyon hasznos könyv és betekintést enged mindkettejük életébe, magánéletébe és gondolkodásába.
Arról nem is beszélve, hogy hasznos gondolatok találhatók a könyvben.
Tetszett!

Hatvanperces apa

Az egyik leghasznosabb és legfontosabb könyv, amit valaha olvasham. Akinek gyereke van vagy lesz, annak ez kvázi kötelező olvamány. Egyszerűen kihagyhatatlan!
Rövid, velős és a fejezetek végén úgynevezett 60 másodperces szakaszok vannak, amik a legfontosabb gondolatokat tartalmazzák.
Alapmű a gyereknevelésben!

Koldusból királyfi – Mark Fisher

Ez egy történet, ami ahogy a címből sejthető egy nem annyira gazdag ember találkozását meséli el az Egyperces Milliomossal, aki halála előtt elmondja neki a gazdagság titkait. Remek történet, szórakoztató és hasznos gondolatokkal van tele.
Egész biztosan elő fogom még venni. 

Út az anyagi függetlenséghez – Bodo Schafer

Már nagyon régóta szerettem volna Bodo Schafer könyvet olvasni. Most igazság szerint hallgattam a Voiz appban, ráadásul úgy, hogy Fenyő Iván olvasta fel. Annyira tetszett a könyv, hogy szeretném fizikailag is birtokolni, mert akkora kincs.
Szépen végigmegy a gadagság, meggazdagodás minden szegmensén, tanácsokat ad a befektetésekhez, tőzsdézéshez, adományozáshoz, mindenhez.
Annyira szuper hasznos, hogy egész biztosan el fogom olvasni újra és újra mert bizony sok volt az “aha! pillanat” miközben hallgattam.

Kövér Lajos Színre lép

Sok Lackfi interjút láttam és már egy ideje nagyon listás volt egy könyv tőle. És micsoda alkotás ez!!! Vicces, fordulatos, minden mondatban történik valami, egyszerűen remekmű. Nagyon szórakoztató történet. Nagyon tetszett!

A Viszkis és én

Nekem csak halványan derengett valami arról, hogy a Viszkis rablónak volt társa is a bankrablásoknál. Na, ez a pasi (Orbán Gábor) írta a könyvet.
Az egészből nem az volt a legérdekesebb, hogy elmesélte a rablásokat egyesével (mit, hogyan, mennyit, mikor, miért akkor és miért onnan) hanem az a rész, amikor a börtönévekről mesélt. Ez teszi ki a könyv háromnegyedét szerintem. Mivel nem túl sok fogalmam volt arról, hogy milyen lehet élni egy börtönben, kiokosodtam a témában, leszámoltam egy csomó sztereotípiával.
Szuper könyv volt és remélem lesz még Orbán Gábornak könyve, biztos lehet még erről a börtönös témáról sokat írni.