Feladom? Győztek a meztelen csigák és a lótetvek?

Számítottam én levéltetűre, krumplibogárra és minden egyébre, de ilyen mértékű meztelen csiga támadásra nem. Feladtuk a nagyratörő terveinket mert egyszerűen nem gazdaságos a csigák elleni küzdelem. 
Igen, lehet a csigák ellen védekezni ezzel-azzal, nekünk a sör jött be, de ameddig a telken egy patak folyik keresztül és folyamatosan, a legnagyobb kánikulában is nedvesen tartja a környéket, addig én naponta tehetek ki sört a csigáknak, de legyőzni őket nem fogom tudni. 

Szimplán olcsóbb és gusztusosabb a boltban megvenni a zöldségeket és nem napi legalább 100 csigát eltenni láb alól, ha csak 100 csigát… 
Kifogyhatatlan mennyiségben tenyésznek mifelénk és bár néha úgy tűnt, hogy talán sikerül legalább gyéríteni őket, az első esővel rögtön megtöbbszörözték magukat. 
Napi 1 liter sör kell körülbelül a gyérítésükhöz, de a napi egy liter sör már drágább, mint boltban megvenni a zöldségeket. 

És akkor ez még csak az egyik probléma. Mert ott vannak a lótetvek, amik a kert bizonyos részeit szitává luggatták. Ilyet még nem láttam, négyzetméterenként 20-30 lukat ástak és bár ellenük véd majd a fonalféreg, de azt meg nem lehet bármikor kiszórni. 

Szóval okos enged, szamár szenved alapon idénre feladtuk a termelést és jövőre újult erővel állunk neki, immár sokkal okosabban. 

A magaágyásos technika és a fekete geotextil vált be, leginkább az utóbbi mert a magaágyás oldalán simán felmászik a csiga is.
Persze lehet mondani, hogy jaj, hát lábakon állót kell venni és akkor megszabadulunk tőlük, de ez a mi esetünkben, ilyen nagy területen nem jó biznisz mert az meg borzasztóan drága.
Az egyik ismerős rögtön mondta, hogy lehet kapni lábakon állót és hogy az milyen jó lenne, de 0,3 négyzetméteren úgy mégis mit termeljek? Sokszor 0,3 négyzetméternyi magaságyás meg drágább, mint a ház. Majdnem 2000 négyzetméterünk van. 

Ha gazzal borított a terület, esélyesebb hogy nem veszik észre a csigák, ezért a kert egyik részét hagytam rettentően elgazosodni. Remélem eltévednek benne a kis csúszómászók. 
Jövőre újabb technikát fogunk kipróbálni és már sokkal jobb termésre fogunk számítani, mint az idén. Mert ez így nem az igazi. 

MI termett? 
Érdekes módon a meztelen csiga a borsókat viszonylag kerülte. Lett körülbelül 2 marék borsónk. 
A paradicsom is megússza, és eddig úgy tűnik, hogy a bivalyerős erőspaprika sem a kedvencük. Ezek szerint nem szeretik a csípőset mert az teljesen érintetlen. 
A retket undorító módon rágcsálják szét, így hogy őszinte legyek, nincs gusztusom megenni még egy alapos mosás után sem, így hiába készültünk vagy 6 zacskó retekmaggal (imádom a retket) de tök fölösleges elvetni. 
Termett még némi hagyma is, de annak is szeretik a zöldjét a kis gonoszok. 

A tököt úgy ahogy van lehúzgálta a lótetű, és ugyanígy jártam mindennel. 
Szóval az első év nagy bukás volt, de legalább hasznos mert így tanultunk a dologból. 
Jövőre okosabbak leszünk!