A Lago Maggiore látnivalói

 A Lago Maggiore látnivalói

A Lago Maggiore látnivalói: Ha viszonylag olcsó, tartalmas és akár egy nap alatt megjárható helyre szeretnél menni, a Lago Maggiore az egyik remek lehetőség! (Persze ez nem azt jelenti, hogy csak egy napot érdemelne a hely, sőt… lásd alul a képket 🙂 )

Hol van a Lago Maggiore?

A Lago Maggiore Olaszország északi részén található, és egyharmada átnyúlik Svájcba.
66 km hosszú a tó és 10 km széles, az olaszországi legmélyebb pontján 372 méter mély. Ezek a száraz adatok.

Arona – a Lago Maggiore látnivalói

A tó partján érdemes egyet sétálni Aronában, van ott igazi, finom olasz cappucinot áruló kávézó, kiülős terasz is, ráadásul egy nagy parkoló is van. És…

Aronában található a világ második legnagyobb bronz szobra!

San Carlo Borromeo
(Az Első az amerikai Szabadság szobor.) 1698-ban, majdnem 80 év munka után fejezték be az építését, azóta is a Lago Maggiore felé néz a Sancarlone. Maga a szobor 23 méteres, de egy 12 méter magas talapzaton áll. Ha Aronából elindultok Stresa felé, ki lesz írva, hogy “Sancarlone,” csak kövessétek a nyilakat.

Miért menjünk oda? Mert fel lehet mászni a szobor fejébe!

Nem egyszerű a dolog, mivel egy tűzlétrán kell felmászni. 🙂
A szobor orrából, füléből és szeméből lehet látni a tájat, ami nem nyújt hatalmas panorámát, de az élmény hatalmas! Hányszor voltál már szobor belsejében? Ki ne hagyd!
Egyébként a talapzat tetejéről remek kilátás nyílik a tóra és a hegyekre. A belépőjegy pár euró, és ha fel mersz mászni a létrán, akkor az élményért simán megéri.  Itt egy videó arról, mire is számíts: A szobor egy szép kertben van, előtte pedig egy jó nagy parkolót is találsz, meg tudtok állni.

Lago Maggiore

A szobormászás után az alig 20 kilométerre lévő Stresa városát célozzuk meg. Az út közvetlenül a tóparton halad, kivéve amikor csodálatos villák “veszik el” a kilátást előlünk. Egyszóval van mit nézni út közben is.

Ilyen az út:

Stresa – A Lago Maggiore látnivalói

A Lago Maggiore partján lévő Stresában leparkolhatjátok az autót, ha fel akartok menni a Mottarone hegyre. A Mottarone hegyről gyönyörű a kilátás, nem mintha a felvonóról olyan csúnya lenne 🙂

Mottarone Kilátás a Motterone csúcsáról a Lago Maggiore tóra

Maga a Mottarone hegy nem olyan magas, csak 1492 méter.

A Lago Maggiore Olaszország leghosszabb tava és kilenc  kisebb-nagyobb sziget található rajta.
Stresa környékén (Stresa és Verbania között) vannak a Borromei-szigetek.
Ezek az Isola Bella, Isola Madre, Isola dei Pescatori (Isola Superiore) és Isola di San Giovanni, utóbbi tényleg nagyon pici.
Stresából indul sok hajó a Lago Maggiore-n lévő apró szigetekre, amik viteldíja sok dologtól függ, de 10 euró körül van oda-vissza. A menetrendet, árakat itt találjátok.

Szállás a Lago Maggiore mellett,
Csodálatos kilátás – Lago Maggiore – Katt a képre!

Stresában látni fogtok egy feltűnően szép épületet, ez a Grand Hotel Bristol, a város egyik híres szállodája (fenti kép)

Isola Madre, Isola dei Pescatori, Isola Bella: A Lago Maggiore látnivalói

Az Isola Bella

Ahogy a neve is mutatja, ez egy nagyon szép sziget.
Isola Bella
A hatalmasnak nem mondható, 300 X 400 méteres szigeten rengeteg csodát találunk. Van egy botanikus kert, egy palota és egy kis halászfalu.

Isola Bella View [Explored] Kilátás a szigetről

A palota március végétől október végéig van nyitva, az árakról itt találtok infót.
A park egy teraszos elrendezésű csoda, fehér pávákkal és üde zöld fűvel, sok virággal. Nagyon, nagyon szép. Ha több napra mentek, érdemesebb a 2napos belépőt venni, sokkal gazdaságosabb és 3 szigetet is meg tudtok nézni.

Boat moored up by Isola Bella cafe, Lake Maggiore
Az Isola Bellán lévő paolta egy barokk csoda, volt ízlése a szigetet birtokló sok-sok királynak, hercegnek, hogy pont egy ilyen pici szigetre, egy tóba építkeztek.

Lago Maggiore - isola Bella A Lago Maggiore gyönyörű, érdemes megnézni

A palota parkja és egy fehér páva:

Isola Bella

Ha kigyönyörködtük magunkat az Isola Bellában, jöhet az Isola Madre

Az Isola Madre – Lago Maggiore

Ez a sziget a legnagyobb a három sziget közül, és az 1800-as évektől meglévő  és pompázó angolkertjeiről híres.

isola madre

Virágok, zöld mindenhol
isola madre

Kikötői “dísz”
isola Madre

A harmadik sziget, a legészakibb tagja a szigetcsoportnak, Isole dei Pescatori, más néven Isole Superiore.

Isole dei Pescatori – Lago Maggiore

Ezt a szigetet lakják,  körülbelül 50- 60 ember lakik rajta állandó jelleggel, de nagysága ennek sem észveszejtő mert csak 100 x 300 méteres kürülbelül. Van egy érdekesen, földnyelvként a tóba “belógó” része egy fasorral, nagyon szép hely!
Isola dei Pescatori...contemplating Isola dei Pescatori

Az Isola dei Pescatori (halászok szigete) szintén maga a csoda! Túl sok érdekességgel nem szolgálhat, de a hangulata, a szűk utcácskája, a sok hattyú, az aranyos cicák és a remek éttermek magukért beszélnek.  Érdemes megkóstolni a helyi halat is!

Szállás a Lago Maggiore körül
Jobb oldalon, abban a piros házban is lakhatunk.  Katt a képre!

A Lago Maggiore víze júliusban 20-22 fokos, partján több strandot is találtok, ha van idő, érdemes kipróbálni valamelyiket..

Egy videó az Isola Belláról:

Verbania

Verbania egy nagyobb város a Lago Maggiore partján.

Verbania

Verbania- Intra melett, a Lago Maggiore partján található egy gyönyörű botanikus kert, a Giardini Botanici Villa Taranto

Verbania - Lago Maggiore

Ez a botanikus kert csodálatos, minden évszakban van mit nézni, különösen tulipánvirágzás idején nyújt fantasztikus élményt. A belépő 10 euró, de nagyon megéri kifizetni és megnézni a csodát. Infó itt.

Ezt a kihagyhatatlan botanikus kertet itt találjátok. Katt ide.

Verbania fontos hely, ugyanis innen indul a komp a Lago Maggiore lombrdiai oldalán fekvő Laveno-Mombelloba.
Természetesen ebben a városkában is van felvonó, de elég extra! Egy “kosárba” kell beszállni, és innen csodálhatja az ember a tavat és az Alpok hegyeit. A kosaras felvonó végállomásánál egy étterem van – remek panorámával!


A Lago Maggiore gyönyörű.
Egyetlen napra vagy egy egész hétre is kínál látnivalót.

Közlekedés a Lago Maggiore körül:

Ha repülővel érkezel Milano Malpensa repteréről, vagy bérelj autót, vagy gyere busszal vagy vonattal. A reptérről az Alibus indul naponta többször, de mindenképpen nézd meg ezt a menetrendet! 
Vonattal is jöhetsz, körülbelül egy óra alatt éred el Aronát vagy Stresát. Menetrendet itt tudsz nézni.
Autóval gyorsan meg lehet közelíteni a tavat, de azt vedd számítsába, hogy a tó körül sok helyen 2×1 sávos az út – viszont gyönyörű 🙂 ( lásd a fenti videót)
Milano – Malpensa reptérre pedig a Wizzair járata repít el.

Jó utat, ha tetszett az írás, oszd meg másokkal is!