Donovaly – mert itt van hó

kutyaszánnal donovalyban

Nincs hó télen. Esik három hópehely és azonnal elolvad. Vagyis nem, mert egy hónapja megmaradt pár órára. Az is nagy szó mifelénk.

Engem ez nem zavarna, felőlem a tél mint évszak ki is maradhatna, de a gyerek szereti a havat.

Szóval elmentünk a Kalandozás travellel egy Donovaly kirándulásra.

Reggel 6-kor indultunk a Blaháról és 10-kor már ott is lettünk volna, ha a szlovák rendőr a határtól vagy 30 kilométerre meg nem állítja a buszt. Hosszasan beszéltek valamit a sofőrrel, majd emberünket betették a rendőrautóba és elvitték.

WTF?!

?!

Aztán kiderült, hogy csak alaposan megbírságolták valamiért és elvitték egy bankautomatáig, hogy tudjon elég pénzt felvenni. – Micsoda nemes gesztus. 🙂

De amikor visszaült a sofőr a volán mögé nem mentünk tovább, hanem visszamentünk a határra és ott kellett vagy ezernyi papírt kitöltenie. Eltartott vagy fél óráig.

Vártunk.

 

Persze odaértünk Donovalyba végül, csak a tervezettnél egy kicsit később. Nem baj.

A nap végére így is elfáradtunk.

Először is furcsa volt a vakító fény, a sok hó, a napsütés, de aztán megszoktuk. Átmásztunk a hídon, ami nem volt olyan egyszerű, lévén a fedett híd belsejében a hó az idők folyamán jéggé változott, így mint pingvinek mentünk, de más is.

Rögtön utána  a gyereknek sikerült elmerülne térdig a hóban, majd szépen mindenki megkapta a maga hóadagját. Ki bokáig, ki térdig, vagy tovább merült benne. Ez hiányzott nekünk!

 

Donovaly kutyaszan
Kutyaszánok Donovalyban

 

Donovalyban a kutyaszánozásnak komoly hagyománya van, itt rendezik minden évben az európai kutyaszánhúzó bajnokságot. A táv 5 és 20 km között változik.
Képzeljétek, van háromnapos szánhúzó program is hóban sátrazással. Mekkora ötlet, nem? Ez a program úgy zajlik,  hogy három napra elvisznek kutyaszánnal a Donovalyt körbevevő hegyekbe. Az első nap betanítanak mindenre, majd irány a természet! Este bográcsban főznek, hóban alszanak. Egy ilyen szánhúzó napon, 50 kilométert is megtesznek kutyákkal. Tuti! 🙂

De nem ilyenen voltunk.

Mi csak egy kört tettünk a kutyákkal, de az is nagy élmény volt! A kutyák elég izmosak és csontosak voltak -milyenek legyenek, ha egész nap szánt húznak?!-  de látszott és hallatszott az izgalom. Amint ráültünk a szánra rögtön felálltak és izgatottan csaholni kezdtek, majd kiadták nekik a vezényszót, és húzni kezdtek.

Az ár nem borsos, 1 km 4 euro, 2 km 6 euro fejenként.

Donovaly - kutyaszan
Kutyaszán Donovalyban

A kutyaszánozás után sétára indultunk a hóban, elmentünk egész messze, majd jól megéhezve kerestünk egy kajáldát. Ez nem volt egyszerű, mert a létesítmények többsége zárva volt.
Több helyet is kipróbáltunk, az elsőben borzasztó olajszag volt, viszont meleg. Ott ittunk meleg Cappyt. Itthon miért nem lehet kapni? Tök finom volt! Feketeribizlis forró ital. Nyami! Egyébként volt még vagy 4 féle, de ez volt szimpi.

Persze végül találtunk egy helyet, ahol nem volt tömeg, meleg is volt és ételt is adtak.

De micsoda finomságokat!
Szlovákiában egyáltalán lehet rosszat enni??? Azt hiszem még sosem ettem ott rosszat.

Összefoglalva: ha hóra vágysz, érdemes elmenned Donovalyba. Nem a világ teteje, de legalább van hó, és gondoskodnak a szórakoztatásodról is. A kutyaszánon kívül van lovasszán is meg rengeteg felvonó, szánkót is vihetsz magaddal. És Budapesttől csak 200 km.