Kuala Lumpur látnivalói

Ebben a posztban Kuala Lumpur látnivalóit szedem össze

Főleg magunknak készült a Kuala Lumpur látnivalói poszt, de kiteszem nyilvánosba, hátha másnak is hasznos lehet, meg nyilván magunknak is 🙂 Hasznos és érdekes videókat is mellékeltem, azokat érdemes megnézni.

Frissítés: visszajöttünk az ázsiai körútról, a tapasztalatokat is leírom ide, remélem hasznos lesz.

Útlevélellenőrzés a reptéren: minden teljesen simán és gyorsan ment, senkit nem szívattak fölösleges dolgokkal  sem kifelé, sem befelé.

Na igen, ilyet sem láthatsz bárhol! Kilátás a 37. emeleti medence partjáról.

Szállás ebben a szállodában visszafelé pedig a szuper panorámás medencés apartmanban. (fönti kép)

Bejutás a reptérről:

KLIA Express – ez egy vonat, menetrend itt, ára 55 Riggit, ami 11 eur, indul 15 percenként (átlagban).
(Az ára attüól is függ, hányan vagytok, egy főre 55, nekünk négyünknek már csak 40 volt fejenként)
Ezen az oldalon mindent elmondanak, megmutatnak róla. Szerintem tök jó.

Tapasztalat: szeretik az embert fagyasztva szállítani, a metrókon körülbelül 15 fokra hűtik a levegőt, feltétlen legyen kéznél mindig valami kardigán, jól fog jönni mert nem kellemes a 40 fokról hirtelken a  15-re váltani, pláne nem utazni negyed órát.
Amúgy egy sima, “mezei” drogériában is árulnak mindenféle gyógyszereket, nem meglepő módon kifejezetten nagy a kínálat a megfázás tüneteit megszűntetőkből, ráadásul nem kell hozzá vény és semmi, csak besétálsz és megveszed, amit akarsz, akár levelenként is veheted, doboz nélkül.

 1,  KL Tower

Fél 2-től, ha feléledtünk ÉS jók a látási viszonyok, elmegyünk megebédelünk 260 méter magasra egy forgó toronyba. A svédasztalos zaba ára fejenként 20 euró. Bővebben itt.
(Előre be kellene jelentkezni)
Ha kajálni nem akarunk, csak bámészkodni, akkor van olyan üveg aljú doboz is amit én mindenképp ki szeretnék próbálni, ha nem ott kajálunk a toronyban. 🙂 KL Tower link

2,  Táncoló szökőkút Kula Lumpurban

Érdemes megnézni a táncoló szökőkutat, ez este 8, 9, 9:45- kor van.   Itt tudtok bámészkodni róla (150 féle műsor van, tehát valszeg nem uncsi) Könnyű megtalálni mert a Petronas tornyok mögött vannak, de ne téveszd össze azzal a sokkal egyszerűbb kivitelű szökőkúttal, ahol a rengeteg ember fotózkodik a Petronas tornyok előtt. (Mi első nap benéztük 😀 )

3, Batu Cave

Nézd meg ezt a videót a barlangról:

30 perc busszal a KL Sentral (igen, sentral, nem central)  állomástól, ára 2 helyi pénz, 50 cent. Tömegközlekedés.
Belépés ingyenes.
De nem szabad az ott szabadon garázdálkodó majmokra vigyorogni, mosolyogni. Nem szabad kaját felvinni a lépcsőkre.
Itt is van dress code, szóval a rövidnaci felejtős és a térdet nem takaró szoknya is tilcsi meg köpködni is.  Külön írja a szabályzat, hogy klópapírt vigyünk magunkkal. Oké.
Tapasztalat: A metrózáshoz/vonatozáshoz ne felejtsd el a kardigánt, különben odafagysz az üléshez. 😀

4, Petronas Tornyok mint Kuala Lumpur főbb látnivalói

Petronas tornyok. Ha jó az idő. Beugró 17 eur fejenként.  Google barátunk szerint reggel kevesebben vannak és ahogy halad a nap, egyre többen vannak. Szóval valamelyik reggel ott kellene kezdeni a napot.
Tapasztalat: délelőtt nem kellett várni csak fél órát, hogy megteljen a csapat. Egy-egy csoportot visznek fel egyszerre, akikhez komplett személyzet jár. Van, aki a lift előtt mondja el a tudnivalókat, más a tornyokról mesél, de lesz fotózási lehetőslég is, illetve egy elég nagy emléktárgyas bolt is van, meglepően jó árakkal. A jó árak nem vonatkoznak a fotókra, mert bár jók a képek, nem biztos, hogy 8ezer (!) forintot akarna az ember adni egy képért.
A toronyban először a 2 tornyot összekötő részre vittek fel, majd magasabbra. Van mindig elég idő a fotózkodásra és a tornyokból – nahát – jó a kilátás a városra.
A lift pedig gyorsan megy!
Egyszóval: kihagyhatatlan élmény!

5, Bird park

Bird park. Ez a világ legnagyobb “szabadon röpködős” madárparkja.
Beugró 14 eur. Itt tudtok bámészkodni. Szerintem érdekes volt, bár lehetett volna többféle madár bent.
A Gugli szerint átlag 2 órát vannak ott az emberek.
Tapasztalat: Tényleg nagy a terület és mire körbejárja az ember a sétautat, eltelik az idő.
De a madárparkba vezető út sem akármilyen, már ott is láthatsz érdekes állatokat, mi majmokat, gyíkot és érdekes madarakat is láttunk, csak úgy, a város szívében.

Nézzétek meg ezt a videót:

6, Lepkés park

Tapasztalat: Nagyon szuper!
A madárpark mellett találod, és ne hagyd ki! Annyi pillangó van ott, hogy ilyet valószínűleg még nem láttál sehol!
A lepkék egy hatalmas lepkehálóval beborított területen vannak. Van rengeteg vizes hely nekik tóval, folyóval, vízeséssel, virágokkal és növényekkel, de ezen kívül az etetésükre sok hibiszkusz szirom van mézes vízzel permetezve, hátha épp azt kívánják. A lepkék nagyon közvetlen lények, ha egyszer szimpatikus leszel nekik, akkor nem szállnak le rólad.
Vannak egész nagy példányok is, tenyérnyi nagyságúak és színesek is.
Ne hagyd ki!
Linkje itt van midnen infóval.
+ van egy bolt is a parkban, ott tudtok vizet (is)  venni, ha esetleg szükséges.

A kínai negyed egy része

7, Kínai negyed Kuala Lumpurban

Tapasztalat: Nagyon érdekes, nem érdemes kihagyni.
Rengeteg a “természetesen teljesen eredeti” másolat, így Rolex órát is kapsz pár helyi pénzért, de ugyanígy gúlákban állnak a Guccik, Louis Vuittonok, és egyéb nagy márkák termékei.
Persze nemcsak hamisítványok vannak, hanem mindenféle termék, minedez emészthető mértékben, nem lábat lejárósan.

8, A hindu templom

A templom bejárata

Nagyon szép a Kuala lumpuri  hindu templom!

Egy használatban lévő templomról van szó, nem főleg turistás a dolog. Miután levetted a cipődet (és beadtad egy ablakon megőrzésre) egy nagyon kellemes helyre érsz, ahol hívőket is láthatsz a nap bármelyik szakában.

9, kajatúra vagy főzés

Remek program a főzőcske és a piacra menés!
Válasszatok innen vagy innen valamit. Aki nem akar jönni, az ne jöjjön, ne válasszon. Én szeretnék menni mert sosem voltam még ilyen főzős tanfolyamon, és a maláj konyha meg kifejezetten érdekel.  🙂

+ Tioman sziget

Indulás  Tioman szigetre!
A busz elég gyakran jár, az ára 8 euró Mersingig. Onnan hajó, az sem vészes ár.

Szállás összesen 4 bungallóban a tengerprton. Semmi luxus, de annyira, hogy még meleg víz sincs. Nem véletlen. Ha már dzsungelbe megyünk, legalább legyen “igazi”.

Kilátás a verandánkról és az ágyból

Szállásunk itt volt
Tapasztalat: Tioman gyönyörű. Nem az a sima tucat nyaralóhely, hanem még megőrzött valamit (sokat) az eredeti önmagából.
Gondolkoztunk azon, hogy ha újra mennénk, akkor hol szállnánk meg és arra jutottunk, hogy bár voltunk szebb partokon, mint ami a Bamboo Hill előtt van, viszont máshol elég kevés mozgástere van az embernek, illetve vannak a nagyon luxus szállások, annak meg azért nem lett volna értelme, mert akkor pont nem azt látjuk, amilyen a sziget: természetes, érintetlen, vagy ellenkezőleg, csak hajóval megközelíthető helyen vannak. Szóval valamit valamiért.
Negatívum: a kaja eléggé silány, és drágább, mint máshol (de nem irracionálisan drága!) Ha bringát béreltek, akkor nézd meg mielőtt elviszed, hogy jó-e a nyereg és hogy nem esik-e szét az első kanyarban. (Mindent megesz a dzsungel a szigeten)
Csomót írtam a szigetről, ha érdekel, olvasd el.
Tanács: menjetek el sznorkelezni vagy búvárkodni, kihagyhatatlan!

Program a Tioman szigeten töltendő egy hétre:

– Döglés, sétálás, naplemente vagy napkelte nézése, kajálás, olvasás, kikapcsolódás. Mindenki gondoskodjon megfelelő olvasnivalóval, mert net csak a szomszéd kajáldában lesz, és csak nyitvatartáasi időben. Digitális detox!
– Van egy teknősmentő projekt a szigeten, azt megnézném. A beugró vmi 1 eur körül van, és az az állatokra fordítódik.
– További program: elmegyünk csónakkal a szomszéd korallzátonyhoz és ott bámuljuk a halakat.
– Átszeljük gyalog a dzsungelt. (Viszonylag kiépített gyalogút, nem veszélyes)

Visszafelé:

Irány a reggeli hajóval Mersingig,  majd busszal Kuala Lumpurba.  Este itt, ezen a helyen, kifejezetten a tetőn lévő medence miatt.

Kuala Lumpur látnivalói

 

Utolsó nap:
Irány Bangkok, gép indul 11-kor, tehát reggel  7-8 körül el fogunk indulni a belvárosból.

Ennyi.
Jó lesz!

További programok és látnivalók az egyhónapos ázsiai körútról
Bangkok látnivalói