Kertecském projekt 2023 áprilisa

Kertecském

Ha minden igaz, idén eljutunk oda, hogy a kertecském termőre fordul. Amikor ezeket a sorokat írom, még nincs kerítésünk sem, ráadásul a talaj sincs előkészítve arra, hogy vetni lehessen benne, de a ház melletti virágos előkertem (egy része) igen szép. A projektről szóló többi posztot itt találod.

Vettem még tavaly ősszel, talán szeptemberben egy csomó tavaszi hagymást, amit el is ültettem annak rendje és módja szerint.
Mivel a hagymások és a tömény agyagos talaj nem szeretik egymást, vettem virágföldet is nekik. Szerencsére nem kellett sok így nem költöttünk rá rengeteget.

Kertecském

Viráglasagna – jó ötlet-e?

Kipróbáltam, rögtön több cserépben is. Vettem erre a célra több cserepet, jó nagyokat, nem műanyagot, hanem cserép cserepet is, ne legyen panaszuk a növényeknek. Nem is volt.
Mindazonáltal szerintem idén ősszel már csak egyet ültetek belőlük mert a szabadföldbe ültetett hagymások sokkal szebbek lettek.
De nem bánom, hogy kipróbáltam.

Kertecském

Császárkorona?

Szeretem a növényt, de amikor megláttam, hogy ennyire drága egy gumó, akkor elgondolkodtam azon hogy tényleg kell-e, aztán persze vettem belőle elég sokat.

Összesen 3 kelt ki közülük, érdekes módon mind a 3 ugyanaz a fajta. Az olcsóbbak még a cserépből sem jöttek ki, annyira kudarc. A legszebb az lett, amelyik a tulipános kertem közepén díszeleg. De nem adom fel. Ha elkészülnek a zöldséges ágyásaim, majd átteszem őket oda, riasszák csak a pockokat ezerrel. (Már ha igaz az, hogy a pockok nem szeretik.) Bővebben a császárkornáról itt olvashatsz.

Beteszek ide néhány képet a kertecskémről és a benne található csodákról. Van mit nézni.
A hatalmas tulipánokat Berlinben rendeltem egy speciális kertészetből, érdekes módon azok kihajtottak. Ha ügyes leszek, akkor előtúrom majd, mit is ültettem és közkinccsé teszem.

Nagyfejű tulipán – káresemények

A napokban annyi eső esett, hogy a legnagyobb fejű tulipánjaimat letörte a sok eső. Nem azért mert olyan erősen esett, hanem azért mert a sok szirom között megállt az eső és a vékony száruk nem bírta a hatalmas fejeket. Körülbelül 5-10 centis szárral törtek le, de vízbe tudtam tenni őket és a konyhámat díszítik. Ez is valami.

Kertecském 2023 április végi állás képekben: