Amikor a „kertész” majd kiszabadul a kertbe

Két évtizedes kertről való álmodozás után tavaly vettünk egy házat. A házhoz meg tartozik egy nagyobbacska terület két részre osztva egy patak által. A telek nagysága elvileg 1119 négyzetméter volt. Fordulatos események után idén újra összeszámoltuk a telekkönyvi adatokat, aztán kiderült, hogy nem is annyi az annyi, hanem nevezzük 2000 négyzetméternek. Hogy a telek végében meddig tart a terület, azt nem tudjuk és mivel a telek eleje is ad annyi munkát idénre, hogy ne akarjon érdekelni a telekhatár, azzal nem is fogunk most foglalkozni. Majd jövőre hívunk földmérőt. Szóval vegyük úgy, hogy 2000 négyzetméteren gazdálkodhatok. Ami nem kicsi. Szóval ilyen az, amikor beindul a „kertész”

Szobakertésztől a kertig

20 évig csak a szobában vagy az erkélyen kertészkedhettem. Nem panaszkodhatom mert a paradicsom szépen termett, a virágaim is mindig szépek voltak. Több fázist a blogon is megörökítettem, ezeket itt olvashatod.

2023, felkészülés

Amint elkezdett tavaszodni, előbújt a „na mit ültessek” és a „hova mit ültessek” kérdéshalom a fejemből. Hozzáteszem, hogy a kertben jó a föld, bár néhol nagyon agyagos, de összességében a gilisztamennyiségből ítélve arra számítok, hogy majd jó lesz. Konkrétan annyi a giliszta a kertben, hogy ennyit még soha nem láttam.
De van itt nagyobb kihívás is. A kert lakói a nagy mennyiségben arra tanyázó és kószáló sok sok pocok is. A szomszédok állítólag azért nem művelik a kertet (egy kivételével) mert sok a pocok és mindent kirágnak.
Az az egy szomszéd, aki műveli a kertjét, az viszont magaságyásokat épített és azzal ér el állítólag jó termést.
Szóval azt találtam ki, hogy majd mi is csináltatunk magaságyást és majd abba ültetek ezt-azt.

Mit ültessek?

Mivel a magaságyásba kell majd földet hozatni, így rögtön a lényegre is térhetek. A kert azon részébe, ami a patak másik oldalán van, ott valami öko gazdálkodásos dolgot fogok megvalósítani, ásásmentes, bakhátas, satöbbi technológiával. Majd jövőre.

A mit ültessek kérdésre az az egyszerű válasz érkezett, hogy mindent. 70+ féle magot rendeltem.

Miért ültessek mindent? Mert ki kell próbálni, hogy Magyarország azon részén mi az, ami megterem, ami jól érzi magát. A mi településünk majdnem a leghidegebb területen van, szóval nem egy alföldi, napsütötte mediterrán klíma, hanem inkább a hideg, hegyi. Nyilván más növények fogják magukat jól érezni nálunk.
Ahhoz, hogy tudjam, mit érdemes ültetni, ahhoz meg először el kell ültetni és ki kell próbálni a dolgokat, így rendeltem egy nagy doboz magot. Van benne minden is és ez nem túlzás.
Tegnap szortíroztam a pakkot öt részre.
1. Gyógynövények és fűszernövények kupaca. Ide kerültek a menták, bazsalikomok, metélőhagyma, metélő fokhagyma, egyebek. Hozzáteszem, hogy tavaly már vettem a kertészemtől egy csomó rozmaringot, azok jól átteleltek.
2. Futkározós növények kupaca. Ide nyilván a bab, tök, uborka, borsó és dinnye került, bár utóbbit heccből vettem.
3. Virágok kupaca. Vettem egy csomó virágmagot, köztük több színben büdöskét mert az majd jó lesz a kártevők ellen a veteményesben. De a virágok nyilván főleg díszítési célból vannak.
4. Hagyományos magok: vettem répát, köztük egy adag vegyes színű répát, kukoricát, dughagymát, abból is több fajtát, ha jól számolom 4 különböző színű hagyma lesz. Aztán van még saláta, spenót, sóska, stb.
A palántákkal működő dolgokat nyilván majd megveszem a boltban. Így paradicsom, paprika is lesz majd.
5. Krumplik. Két különböző fajta és érési idejű krumplit vettem. Lesz korai meg kései krumpli is.

Ide a füvet!

Nem is értem, de a szomszéd a fűnyesedéket pénzért vitette el a helyi kukásokkal. Szóval vele le lett dumálva, hogy bármikor hozhatja a füvet, nekem tök jól fog jönni a kert bármelyik részén.
Lesz majd ki tudja hol komposztálóm, ezt majd kitalálom, de a fűnyesedéket simán be fogom szórni a növények alá. Jó lesz az ott.

Fahamu is kelleni fog mert vannak kártevők, amik utálják a hamut. Ja igen, tavaly vettem és el is ültettünk egy csomó császárkoronát, kíváncsi vagyok mi lesz velük, ők a pockok ellen jól lesznek.

De előbb a kertrendezés

El kell bontani és el kell szállíttatni az egyik ólat a telekről. Betonból van, nehogy olyan egyszerű dolgunk legyen. Nyilván volt előtere is, szóval az is feltörős, elvivős. Aztán kerítésre is szükség lesz, csak hogy örüljünk a patak mindkét oldalára kell majd, de most még csak az egyik oldalára teszünk. Oké, a patak keresztben megy át a telken, de megoldjuk. Összességében legalább 100 éter kerítés lesz.
Szóval nem fogunk unatkozni idén sem. Hozzáteszem, hogy a bontási munkák meg a kerítésépítős móka pár héten belül lezajlik.

Az ágyások

Már agyaltam rajta egy sort, mit hova fogok ültetni, de ehhez azt kellene először tudni, hogy a bontási munkák után mekkora és milyen lesz a terület és valahogy okosan elosztani a dolgokat. Mindenesetre már agyaltam a növénytársazásokon egy kicsit. Szóval haladunk.

Fenti kép innen jön: congerdesign a Pixabay-en