Gyrostalpaló Szaúd-Arábiához

Gyorstalpaló Szaúd-Arábiához

Gyrostalpaló Szaúd-Arábiához

Fontos kiemelnem, hogy Szaúd-Arábia szélsebesen változik. Amit itt leírtam (2023 januárja) nem biztos, hogy egy év múlva igaz lesz. Járj utána, ne vedd készpénznek mert ez az ország nem évente, hanem naponta változik meg. A gyrostalpaló pontjaiban igyekeztem azokra a kérdésekre válaszolni, amik engem érdekeltek volna az indulás előtt, de sehol nem találtam rájuk választ. Ha a (hiányos) napi élménybeszámolókat is szívesen olvasnád, itt találod őket: Szaúd-Arábia élménybeszámoló (de néha roppant lusta vagyok, így csak néhány nap lett megörökítve).

Kapcsolódó posztok

  1. Válasz a kérdéseidre, amit eddig nem mertél megkérdezni Szaúd-Arábiával kapcsolatban.
  2. Nyáron Szaúd-Arábiába? Normális vagy te?! (Válasz: igen!)
  3. Nőként Szaúd-Arábiában
  4. Mi változott 9 hónap alatt?
gyorstalpaló Szaúd-Arábia

Repülés Szaúd-Arábiába


Ha a Wizzair dzsiddai (jeddahi) járatával érkezel, számíts arra, hogy ezen a gépen főleg zarándokok fognak utazni. A Wizzairnek ez egy nagyobb gépe, de az arány akkor is az, hogy 85-15 a zarándokok javára. Legalábbis amit mi és a közben megismert és más járatokkal utazó magyarok meséltek, az ez. Talán lesz a gépen másik 10 magyar, de leginkább annyi sem.

A zarándokok törölközőbe öltöznek. Elvileg az a követelmény számukra, hogy fehér, varrás nélküli ruhába tekerjék magukat, ez pedig egy lepedő vagy egy törölköző a legelterjedtebb felfogás szerint. Két darabot tekernek magukra a férfiak, egyet felülre, egyet alulra.
Mielőtt beöltöznének, rituálisan megmosdanak még a reptér mosdójában vagy a gépen, mielőtt beérnétek Szaúd-Arábia területére. Megmossák a kezüket háromszor, az arcukat, a lábukat háromszor és ez után öltik magukra a fehér törölközőt.

A zarándoklat nem annyiból abból áll, hogy elmennek Mekkába, ráadásul rengeteg előfeltétele van. Ha érdekel, ➡️ olvass utána, tényleg érdekes.

Amikor szaudi terület fölé ér a gép hangos imádkozásba kezdenek. (Ilyenkor gondolj arra, hogy a Szentföldre látogató keresztény hivők csoportja sem metált üvöltve érkezne, hanem imával.) 

Gyorstalpaló Szaúd-Arábiához: Vízum

A vízumod egy évig érvényes, többszöri belépésre jogosít és érkezéskor a reptéren is meg lehet szerezni. Ugyanannyiba kerül minden verzióban, annyi a különbség, hogy ha előre elintézed, akkor gyorsabban átjutsz az ellenőrzésen, de ez a mi esetünkben 10 perc volt. A szaúdi vízum nem olcsó, 50.000 Ft fejenként. Hogy ne tekintsd olyan borsosnak, jár érte biztosítás is a teljes tartózkodásodra és egy évig érvényes. Vigyázz, mert ezer infó kering a neten, Szaúd-Arábia meg gyorsan fejlődik. Mi is kaptunk borzasztóan részletes leírást arról, mit hova, hogyan kell kattintani meg beírni (mert „Jézus Mária, mi lesz ha elrontod?” :D) de ezzel szemben csak az általános dolgokat kérdezte meg a masina a reptéren. Utólag nem is értem, mire volt jó az a nagy paráztatás.
Szóval az a lényeg, hogy nézd meg, mi az aktuális szabály a szaúdi kormány weboldalán!

Közlekedés Szaúd-Arábiában (városon belül)

Itt az autós az úr, éppen ezért taxival vagy leginkább Uberrel fogsz közlekedni. Utóbbi az olcsóbb és a kiszámíthatóbb, megbízhatóbb. Nem arról van szó, hogy bárkit át akarnának vágni, szimplán csak látod, merre jár éppen a jármű, hány perc múlva ér ide, mi a sofőr neve, satöbbi. Töltsd le az Uber appot előre!

Ha autót bérelnél: januárban azzal szórakoztunk a döglesztő hőségben az árnyékban ücsörögve, hogy azt vadásztuk, melyik autó nincs összetörve. Vannak országok, ahol igen vadul vezetnek, de Dzsiddában csak az az autó nincs valahol megkarcolva, összetörve, ami még a szalonban áll. Nevetsz, de tényleg így van.
Dammamban jobb a helyzet. Szóval erre számíts. Meg hát ott vannak a „bocsi, itt beszakadt a csatornafedél” és 40 centi mély pokol tátong az úton a legforgalmasabb helyen is. Köss biztosítást még a nagyanyád bütykére is!
Meg akkora batárokkal nyomulnak, hogy szerintem egy átlag európai parkolóba nem férnének be.

Van vonat, ami főleg arra hivatott, hogy a zarándokokat szállítsa, de csak a nagyobb városok között jár. 

Az Uber vagy a taxi olcsóbb, mint Magyarországon. A benzin most 200 Forint körüli összegbe kerül literenként.
A közlekedésről a élménybeszámolókban sokat írtam, ha érdekel, olvasd el ➡️ azokat a posztokat is.

Olajfinomító a tengerparton Szaúd-Arábiában. 
Gyrostalpaló 2.
Suhanunk valahol Medina felé


Időjárás Szaúd-ArábiábanMeleg van, a mi fogalmaink szerint mindig hőség. Télen csak 30 fok körül, nyáron meg olyan meleg, hogy azt nem akarjuk elképzelni. Erről bővebben itt írtam: Szaúd-Arábia nyáron?

Ruházkodás Szaúd-Arábiában

Férfiaknak nem illik rövidnaciban flangálni (amúgy meg rommá égsz, ha kilóg a porcikád) és külföldi nőknek nem kötelező az abaya viselése, de ha nem veszed fel, bámulni fognak. Körülbelül annyira, mint 30 évvel ezelőtt Budapesten egy csadoros nőt vagy egy zöld háromméteres marslakót. Te leszel a szenzáció, főleg ha szőke vagy!
Írtam erről meg a gyors változásokról egy hosszabbat, az a címe, hogy nőként Szaúd-Arábiában, olvasd el. 

Jeddah tengerpartján épülő toronyházak. 
Gyrostalpaló 1.

Éttermek Szaúd-Arábiában

Végigettünk egy csomó éttermet és az jött le, hogy a bárányt nagyon finoman készítik. Az étlapon főleg bárányt és csirkét fogsz látni. Nem, hidd el, hogy a báránynak nincs az a borzasztó faggyús íze arrafelé!
Nagyon népszerűek a rántott csirkés helyek, ebből a legtöbbször az AlBaik-ot fogod látni. Itt a szendvicsek nagyon finomak, de a többi is egész jó.  https://www.albaik.com/en

Ha igazán jót akarsz enni, akkor egy indiai vagy pakisztáni éttermet cserkéssz be. Itt kvázi maguknak főznek és ahogy egy magyarok által üzemeltetett, magyarokat kiszolgáló étteremben jót fogsz enni, itt is jó a kaja. Feltéve, ha szereted az indiai kaját.

Sok ázsiai étterem is van.

Számíts arra, hogy sokszor nincs angol nyelvű étlap és a személyzet sem beszél angolul.

Árak 

Olcsóbb, mint Magyarországon vásárolni és ugyanúgy megvannak a nagy külföldi termékek, annyi a különbség, hogy itt nem Coca Cola van, hanem Pepsit lehet kapni szinte mindenhol. A helyieknek szánt italok sokkal édesebbek, így az üdítők is. A McDonald’s-ban is lehet kapni érdekességeket. (A reggeli Menüben a Mc buris szendvics kifejezetten finom vagy a Mc Arábia!)
A nagy bolt a Danube, ami szinte minden plázában megtalálható, de van ezenkívül mindenféle bolthálózat. https://danube.sa

Szállások JeddábanAz átlagos szoba nagyobb, legalább 35-40 négyzetmétert képzelj el. Az ország rohamos fejlesztés alatt áll, rengeteg szállodát építenek, komplett negyedek nőnek ki a földből. Olyan lehet ez most itt, mint Dubaj 20 éve.  Mi az Iridium 70-ben laktunk, ami jó választásnak bizonyult mert ebben a hatalmas városban pár perc alatt ott lehet lenni a tengerparton, mégis sima lakóövezet, nagyon kellemesek a szobák és a reggeli is svédasztalos, a kilátás pedig olyan volt a szobánkból, hogy sajnálom, hogy nem hozhatom magammal. (Az élménybeszámolós posztokban találsz képeket, amiket innen vagy itt készítettem)

tevék a hegyekben Szaúd-Arábiában 
Gyrostalpaló 1.

Gyrostalpaló: Mit szabad, mit nem szabad Szaúd-Arábiában?

Elvileg nem szabad egymást taperolni, főleg nem férfinak nőt és fordítva. Két férfi mehet kézen fogva, azt ők is szokták csinálni, de vigyázz, a homoszexualitást itt büntetik, nem is kicsit. Láttam asztal alatt egymás kezét fogó nőt és férfit, de ez volt a maximum. Úgy csinálták, hogy senki ne lássa és elég aggódva néztek, amikor észrevettem, hogy mit „vétkeztek”.
A párok esetleg néha egymáshoz értek az utcán, de ennyi. Semmi kézen fogva mászkálás, semmi csókozás, ölelkezés.
Nem szabad állami intézményeket fotózni.
Tilos a királyt, a kormányt, bármit szídni. De azt hiszem a magyar sajtót is bejárta a hír, hogy a parlament 40 tagját halálra ítélték. Tilos az ellenzéki tevékenység is és nagyon fontos, hogy csúnyán beszélni is tilos.
Nem vicc. Tényleg. Oké, nyilván magyarul nagyon kevesen beszélnek, de angolul se engedd meg magadnak az F-betűs szót. 
Ebben a posztban írok bővebben a tiltott dolgokról és egyéb érdekességekről, érdemes elolvasnod azt is.

Hogyan lehet fizetni? Mit vigyek?

Mi két hét alatt egyetlen egyszer fizettünk készpénzben, a taxisnak az első nap. Így utólag szerintem átvert a pasi, mert onnantól még azt is elfelejtettem, hogy van nálam szaudi riál, haza is hoztam az összeset. Mindenhol lehet kártyával fizetni, mindenféle kártyával, még telefonos applikáción keresztül is. Tehát ha csak nem valami Allah háta mögötti helyre mész, nem lesz szükséged kp-re.

Remélem hasznos volt a Gyrostalpaló Szaúd-Arábiához.