Genova kikötője hajóval indulóknak, érkezőknek

Genova kikötője főépület

Ebben a posztban fontos infókat szedek össze, leírom, hogy mi az eddigi genovai indulásokkor mit tapasztaltunk.
Genova kikötője hajóval érkezőknek: 

Hol van Genova kikötője?

Genova kikötője nagyon szerencsés helyen van, ugyanis pont a belvárosban helyezkedik el, így eltérően a többi nagyobb Földközi-tengeri kikötőtől (Barcelona, Marseille, Valencia)  nem kell taxiznod vagy buszoznod sem ahhoz, hogy oda eljuss.
Ha autóval érkezel, a közelben tudod hagyni az autódat, van fedett parkoló is. Bővebben majd lent részletezem.
Fontos tudnod, hogy Genova kikötője 22 kilométer hosszan telül el Genova belvárosában, de az a rész, amire neked szükséged van, az pont mindenféle tömegközlekedéssel (is) szuperül megközelíthető.

Hogyan lehet megközelíteni Genova kikötőjét?

Gyalogosan:

Az óceánjáró hajók kikötője a Piazza Principe metrómegállónál és vasútállomásnál van, (ha esetleg Milánóból jönnél vonattal) így ha jó kijáraton jössz ki, pont a bejárattal szemben, a kikötő bejáratától körülbelül 200 méterre fogsz kijönni, csak le kell sétálnod  a kereszteződéshez, átmenni a zebrán és már ott is vagy.
Ha rossz kijáraton (a főbejáratnál) jössz ki, akkor meg kell kerülnöd az épületet, de ez is csak plusz 300 métert jelent. (Lenti kép)

Genova kikötője felé az úton
Ha „eltévedsz”, itt kell majd menned. A képen elöl, balra lesz egy sarok, onnan 50 méter a kikötő


Ha nagy bőröndjeid vannak, igyekezz a PORTO feliratokat követni amikor leszálltál.
Ha szállásra is szükséged van, nekünk bejött az NH Collection pont a kikötőben, szuper kilátással a vitorlásokra, ráaádsul reggeli is van hozzá és a Piazzetta Rooms is, ami Genova főterétől 100 méterre van, ez is reggelis. (Utóbbit egy kedves nőci vezeti, imádja a munkáját!)

Autóval: (parkolásról részletesebben lent)

Ha a kikötői parkolóban hagyod az autód, akkor simán odasétálsz az épülethez, ez maximum 200 méter elvileg, a távolabb lévő kikötőbe pedig van ingyenes kikötő-parkoló buszjárat.

Itt egy TÉRKÉP a kikötőről.

Genova kikötője felé, a Piazza Principe állomás főbejárata
A Piazza Principe állomás főbejárata

Genova kikötője – Hogyan jutsz oda?Ha a fenti térképet megnyitod, pont legfelül van a Piazza Principe metrómegálló / vasútállomás.
Az oldalsó kijárattal pont szemben van a Stazione Marittima (kikötő épület, „állomás”).
A kettő között van egy felüljáró, ahol autók közlekednek, a gyalogosok alatta mászkálnak.

Úgy juthatsz a kikötő főépületéhez, ahol a bőröndöket le tudod adni, hogy átmész a zebrán a felüljáró alatt, majd a tömeget követve átmész a főépülethez vezető (lásd legfelső kép) hídon. Ott valószínűleg megállít majd egy őr, akinek meg kell mutatnod a foglalásodat, de igazság szerint, amint látja, hogy elkezded kotorászni, enged is tovább.

Genova kikötője - hajómakettek

Becsekkolás a hajóra Genovában

Ne a hajóhoz menj először, hiába látod majd már messziről, hanem a főépülethez. (Legfelső kép)
Ott el fognak téged igazítani, hogy mit, merre találsz, mit merre intézz, tehát nem kell semmitől sem tartanod.

A bőröndöket a főépület oldalában lent fogod feladni (az előzetesen kapott bőröndcédulát ragaszd rá), ott pedig majd mondják, hogy pontosan hol kell becsekkolnod.
A bőröndödet legközelebb a hajón, az ajtód előtt fogod látni.

Maga a becsekkolás elvileg nem túl hosszú procedúra. Kivárod a sorod (gyorsan haladnak mert pl. az MSC hajókra legalább 20-25 pult van és mindegyik fázisnál csak egy dolgot ellenőriznek.
Legfontosabb és kvázi az egyetlen dolog, amit többször megnéznek, hogy valóban te vagy-e az utas és stimmel-e az útleveled.
Az MSC hajókon ráragasztanak egy kis matricát az útleveledre, amin a kabinod száma szerepel.

Genova kikötője - várakozunk a becsekolásra
Sorakozást megkönnyítik a nézelődéssel 🙂

Fotózás a becsekkolásnál

1, Készülj arra, hogy készítenek rólad/ rólatok egy „fotóstúdiós” képet, ami valami szép háttérrel van. Ezt a képet később majd megvásárolhatod mindenféle konstrukciókban. (Csak ez a kép, a teljes utazáson készült képek, stb. ezek akkor érik meg, ha jó sokat utazol, kb. 50 euró szokott lenni a csomag.)

2, Amikor a hajóra lépsz (vagy közvetlenül előtte) egy kis szerkezettel azonosító fotót készítenek rólad. Ez arra kell, hogy a nevedhez tudják rendelni a képedet, a szobaszámodat, tehát, hogy legyen rólad egy olyan file, ami minden szükséges infót tartalmaz.

Genova kikötője – Hol lehet parkolni? 

Egyrészt pont a kikötőnél van egy kisebb parkoló, ahol 7 napra kb. 60 euróért parkolhatsz. Ez a felüljáró alatt van, nagy előnye, hogy nem kell közlekedni hozzá.
A másik parkoló a kikötőtől egy picit messzebb van, viszont van hozzá ingyenes minubusz, ami hoz-visz, itt van fedett és szabadban álló parkoló is.
Nézd meg, hogy a hajóstársaságod nyújt-e valamilyen parkolási megoldást. Ezeket előre kell intézni, ne maradj le róla!
Az MSC parkolós szolgáltatására itt tudsz beregisztrálni.
A Costának ilyen szolgáltatása pillanatnyilag itt nincs, de a Genoa Port Parking megoldja a dolgot vagy a Myparking is jó.

Kipróbált szállások Genovában hajóval indulóknak

Ha szállásra is szükséged van, nekünk bejött az NH Collection pont a kikötőben, szuper kilátással a vitorlásokra, ráadásul reggeli is van hozzá és a Piazzetta Rooms is, ami Genova főterétől 100 méterre van, ez is reggelis. (Utóbbit egy kedves nőci vezeti, imádja a munkáját!)

Mikor lehet felmenni a hajóra?

Akár már 11 órakor is, de …
Tudnod kell, hogy az a folyamat lényege, hogy először kiszállnak azok az utasok, akik csak a te indulási kikötődig utaztak a hajón. Elvileg nekik már jó korán el kellett hagyni a kabint, így 8-kor általában már nekiállhatnak a szobák takarításának.
Amikor te megérkezel a hajóhoz és becsekkoltál, akkor elmondják neked, hogy míg a szobád elkészül, addig egyél-igyál a büfében.

Genova kikötője : A kabinban várnak a kártáyl Genova kikötőjében.
A kártyák és a napi program előkészítve a kabinban várnak


Mivel a kabinban lesz a hajós kártyád, nem túl sok mindent tudsz csinálni a hajón, viszont mire becsekkolsz, mire felfedezed a hajót és mire megkóstoltad az összes finomságot, addigra úgy elrepül az idő, hogy a szobád készen lesz. Ezt általában bemondják a hajókon.

Genova látnivalói

Ha van időd a hajó indulása előtt, és már előző nap a városban vagy, akkor érdemes Genova látnivalói közül néhányat felkeresni. Genovában több tucat UNESCO világörökség palota van, amik közül jónéhány látogatható, így tényleg érdemes időt szakítani a városra. Genova látnivalói címmel írtam már egy hosszabb posztot.
Itt pedig az összes Genováról szóló posztot megtalálod.

Jó utat, jó hajózást!