Friedrichsfelde palota

Nem szoktam külön épületekről írni a blogon, pedig néha lenne mit mesélni. Igazság szerint ha jól emlékszem ez a legelső épületről szóló poszt.

Minap a Tierparkban jártunk (erről itt olvashatsz) és az állatkerti séta közben bementünk a Friedrichsfelde kastélyba. Hozzáteszem, hogy a látogatás ingyenes és több termet is meg lejet nézni önállóan.

friedrichsfelde kastély terme
Itt koncerteket szoktak tartani

Nevét I. Frigyes porosz királyról kapta a kastély, aki 1699-ben vette meg.
A kastélyt, vagy annak a helyén lévő előző igen pompás épületet 1695-ben kezdték építeni, mint Rosenfelde palota. Vélhetően nem csak a neve volt ilyen romantikus 🙂


Várható, hogy a töténelem során egy ilyen épület többször cserél gazdát, több katasztrófa, tűzvész és egyéb éri, de azon kívül, hogy többször gazdát cserélt még a második Világháborút is viszonylag sértetlenül vészelte át. Persze nem ennyire egyszerű a története.

friedrichsfelde palota egyik szobája. csodás

1762-ben Ágost Ferdinánd porosz királyi herceg tulajdonába került a kastély, aki I. Frigyes Vilmos porosz király egyik gyermeke volt a 14 közül. (Összesen tízen élték meg a felnőtt kort, de ez jó arány volt akkoriban, főleg ha azt is számításba vesszük, hogy néhányan közülük igen sokáig éltek.)
Ő úgy gondolta eleinte, hogy teljesen átépíti a kastélyt, de a terveket inkább a Tiergartenben lévő Bellevue palota építésére használta fel, ami ma a német elnök hivatalos rezidenciája.

Ha valaki arra jár és megnézi, a füvet kifejezetten ajánlom figyelmébe mert bár (általában) Berlinben a fű mindig zöld, de ott aztán olyan gyönyörű a gyep, hogy már az is ámulatba ejtő. Persze hol van a fű, egy gyönyörű palotához képest…

friedrichsfelde palota barokk lépcsőháza

És ha már a gyepről beszélünk…
A németek mindig elöl jártak a kertépítészetben. Volt egy Peter Joseph Lenné nevű tájépítész-kertész, akinek a munkáit ma is megtekintheted, többek között a potsdami világörökségi helyszínek környékén.

Ő angol stílusú kerteket épített nemcsak itt a Friedrichsfelde palota körül hanem még rengeteg helyen.

friedrichsfelde palota gyönyörű kertje

Peter Joseph Lenné 79 éves korában halt meg, de olyan kerteket épített élete során, amik ma is szemet gyönyörködtetőek.

De térjünk vissza a kastélyhoz: a remek kertészt Carl of Tesckow bérelte fel, a kastély akkori tulajdonosa. Szóval köszönjük neki ezt a remek döntést!

A kastély egészen 1945-ig a család tulajdona maradt, akkor viszont a Vörös hadsereg vette birtokba, innentől a kastély és a körülötte lévő gyönyörű park gyros romlásnak, hanyatlásnak indult.

1954-ben úgy döntöttek, hogy egy állatkertet hoznak létre a kastély parkjának területén, ezért voltak időszakok, amikor még állatokat is tartottak ebben a csodás épületben, míg jobb belátásra nem tértek a vezetők és 1970 és 84 között renoválták az épületet. Persze addigra annyira sikerült lelakni, hogy felmerült az az ötlet is, hogy inkább le kellene rombolni az egészet, úgy, ahogy van.

Ez ellen az állatkert akkori igazgatója Heinrich Dathe tiltakozott, így neki köszönhetjük azt, hogy ma látható ez a csodás épület.

Szóval igen érdekes ennek a kastélynak a története.
Az tény, hogy érdemes megnézni ha a Tierparkban járunk mert tényleg nagy kincs!

Weboldala itt.