Gallipoli és a hangulatos, szigetre épült óvárosa

Gallipoli

Emlékszem, amikor először jártam Gallipoli óvárosában meglepett, mennyire hangulatos. Nyár eleje volt, turisták még alig voltak és a keskeny utcácskákat belengte a végtelen nyugalom érzése. Ráadásul dél körül volt és a nyitott ablakokon és ajtókon kiszökött az ebéd illata.
Másodszorra október végén-november elején jártunk itt, akkor az okozott nagy meglepetést, hogy az első este egy népes körmenet haladt el az erkélyünk alatt. Egy igazi palotában laktunk, pont a katedrális mellett, így mindent jól megnézhettünk.
Gyere, lassíts le, hagyd otthon a rohanást és a stresszt, élvezd egy kicsit a hamisítatlan olasz hangulatot. Nézzük, miért is érdemes útba ejteni Gallipoli óvárosát? Mik Gallipoli látnivalói?

Gallipoli látnivalói

1. Az óváros kihagyhatatlan! De ez nem olyan sima óváros, mint amilyen szokott lenni a világban szinte bárhol, mert ez egy szigeten helyezkedik el, amit egy XVI. századi híd köt össze Gallipoli újabb városrészével.

Az óvárosban szűk utcácskákat és pici tereket találsz. A házak fehérek vagy világos sárgák és árnyékosak, így itt a legmelegebb nyári napon sincs olyan tikkasztó hőség.
Az óvárosban rengeteg régi palota van, amik reneszánsz vagy barokk stílusban épültek. Többsége jó állapotban van és ma is lakott. Amikor utoljára Gallipoliban járunk, mi is egy ilyen igazi Palazzo-ban szálltunk meg. (Teszek a poszt alá képet a szállásról) Bár most, hogy a kínálatot megnéztem, azóta nyílt egy csomó jobb hely is.

2. A tengerpartok Gallipoli környékén és az óvárosban nagyon szuperek! Közvetlenül az óvárosban találod a Spiaggia della Puritá-t, ami egy kisebb part, viszont közel van.
A másik szép part a Lido San Giovanni, ami a belvárostól 1-2 kilométerre délre van.
Ha nyaralás céljából vagy itt és igazán szép tengerpartot keresel, akkor érdemes a Puglia legszebb tengerpartjairól (Európai Maldiv) szóló posztot is elolvasnod mert rengeteg csodás, kristálytiszta vizű tengerpart van a környéken.

3. Érdekes körbesétálni az óvárost. Ezt könnyen megteheted mert lényegében a várfal mellett visz az út (Riviera Sauro és Riviera Armando Diaz) és közben a halászkikötő és a vitorláskikötő mellett is el fogsz haladni.

Ha kellemes helyet szeretnél ebédhez vagy vacsorához, akkor itt egész biztosan fogsz találni egy emlékezetes helyet. (Mi a Café del Mar-ban voltunk, a pizza is jó volt, nemcsak a kilátás.)

4. A Corso Roma egy esti sétára?
A Corso Roma végigmegy Gallipoli új városrészén. Itt este nagyobb az élet és rengeteg shoppingolási lehetőséget találsz, bár a szokásos plázák helyett inkább családi vezetésű boltokat találsz.

5. Egy régi gyógyszertár Gallipoli óvárosában.
Az Antica Farmacia Provenzano Gallipoli vára mellett van, a Piazza Imbrianin. Ez egy 1814-ben megnyitott gyógyszertár, ahol a mai napig megőrizték az eredeti a bútorzatot. (Budapesten, a Ferenciek terén lévő gyógyszertárban is vannak eredeti bútordarabok, de itt sokkal jobban megmaradtak az eredeti dolgok.)

Mikor menjünk? Gallipoli és a turisták

A nyár Gallipoliban májustól októberig tart, de ez nem jelenti azt, hogy az év további részeiben nem érdemes ide ellátogatni. A tenger kellemesen meleg még novemberben is, ráadásul a tavasz itt sokkal korábban kezdődik, mint Magyarországon. Tehát ha testünk és lelkünk melegedni akar, akkor ide nyugodtan jöhetünk, még januárban is 10 és 15 fok között szokott lenni a hőmérséklet. Nem rossz, ugye?
Mikor nem mennék Gallipoliba? Az olasz szabadságolási időszakban biztosan nem jönnék ide, így kimaradna augusztus, különösen a hónap második fele mert nem vicces az, amikor 30 millió olasz kél útra egyszerre és mind a tengerpartra akar menni. Egyébként a nyári szabadságolási időszakban három régió népszerű: Szicília, Toszkána és Puglia.