És helyett vagy-vagy: a nagy gondolati csapda

vagy-vagy

Rengeteg lehetősége lehetne az embereknek, de elfelejtettek ésben gondolkodni. Miért kellene mindig vagy-vagy dönteni valami mellett, miért ne lehetne néha és is az eredmény?

Vettünk egy nagy házat Magyarországon és ezt nehéz felfogni

„A ti helyetekben biztos nem vettem volna házat Magyarországon” vagy „A helyetekben messze elkerülném ezt a süllyedő trágyadombot.”És akkor most már nem fogtok Németbe’ élni?”

Apróbetűs rész: soha nem éltünk németbe’ vagy németben. Egyetlen német ember belsejében sem éltünk! Jó, tudom, a tanulatlanság és a pongyola megfogalmazás egyik megnyilvánulása a „kiment osztrákba'” meg „kint dolgozik németbe'” és egyéb nyelvi csúfságok, de tiszteljük már a saját anyanyelvünket annyira, hogy megtanulunk rendesen magyarul. Ha már annyira büszke a magyarságára valaki, legalább beszéljen helyesen magyarul, ne a külsőségekben, gyűlölködésben, kirekesztésben legyen erős, hanem abban, amin egyszerűen és ingyenesen lehet változtatni. Beszéljen helyesen vagy helyesebben az anyanyelvén!
Szóval a helyes megfejtés: kint él Ausztriában, kint dolgozik Németországban.
Népnevelésnek vége.

Szóval kívülállóként nehéz elfogadni és feldolgozni azt, hogy egy házat vettünk Magyarországon mert sokaknak ez azt jelenti, hogy „na, akkor visszaköltözünk Magyarországra”.

Sokan nagyon szűk keretek között gondolkodnak. Vagy ez, vagy az. Köztes verzió nincs. Nem létezik és, csak vagy-vagy.
Miért kellene valakinek mindig választani a csoki és a vanília között ha akár mindkettőt megeheti?
Miért kellene valakinek egy ország mellett dönteni, ha akár több országban is élhet? Eddig is így volt: néha elhúztam a csíkot erre-arra és addig maradtam ott, ameddig akartam, ameddig jól éreztem magam. Miért ne tehetnénk meg ezt Magyarország esetében is?
Tavaly négy napot töltöttem az országban, idén máshogy alakult, de hogy jövőre hogy lesz, azt nem tudom. Az is lehet, hogy el sem megyek innen meg az is, hogy csak pár hetet leszünk itt. Miért kellene magunkat bekorlátozni? Nem jó az, ha az élet csupa kényszerből áll.

Az ideális hely

Létezik egyáltalán ideális hely? Berlint nagyon szeretem. Ősszel kifejezetten és nyáron is, de nyáron a fene sem élne egy meleg városban.
Télen jó lenne valami meleg helyen lenni, ahogy eddig is tettük. Általában télen szoktunk utazni, de nyáron, amikor elözönli a nép a tengerpartokat, akkor nem szoktunk sehova se menni.
Ebbe a körforgásba került bele egy vidéki ház.
Mert és, és nem vagy-vagy.


Image by nugroho dwi hartawan from Pixabay