4 pici görög sziget, amit egész biztos nem ismersz

naxos tengerpartja

A pici görög szigeteknek megvan a varázsuk és ezt jól tudják azok, akik nem rajonganak a zsúfolt tengerpartokért, viszont hajlandóak egy picit több időt és energiát fektetni a nyaralásukba (és nem feltétlenül több pénzt). Megéri kisebb, ismeretlenebb görög szigetre menni mert szinte biztos, hogy az ember talál egy saját, külön tengerpartot, de nem talál ajándéküzletet és temérdek tavernát, talál viszont csöndet és nyugalmat.

Tilos szigete

Ez a viszonylag nagy, 65 km2-es görög sziget Rodoszról közelíthető meg a legegyszerűbben, hajóval. Tiloson körülbelül 780 ember lakik két településen.
A kikötő melletti partja köves de elég hosszú, mögötte pedig néhány tavernát találunk, ahol a sziget specialitásait, a tengeri herkentyűket és a kecskét igen jól készítik, ráadásul ezen a pici görög szigeten igen népszerű a kovászolás, de nemcsak uborkát, hanem bármit kovászolnak a helyiek. Nagyon finom minden.
A sorok szerzője rengeteg görög szigeten járt, és ennek a szigetnek a gasztronómiája volt az, amire mindig visszaemlékezik, bár a görög konyhát alapból kedveli. 🙂 Ha Tilosra mentek, feltétlen kóstoljátok végig az étlapot!

Tilos, Greece

A másik nagy tengerpartja Tilosnak lényegesen hosszabb, és arra sem jellemző a zsúfolt tömeg, ráadásul árnyékot is találunk bőven az erdősávnak köszönhetően. Amikor mi itt voltunk, senki nem volt rajtunk kívül a parton.

A néptelen, több kilométeres Eristos part Tilos szigetén

Szállások tekintetében Tilos viszonylag jól el van látva, mert 12 pici szálloda van a szigeten (2017-es adat).
Az egyik legszebb  a Stefanakis Villas.

Szuper kilátás a Stefanakis Villasból Tilos szigetén – booking.com

Iraklia szigete

Valóban pici görög sziget, a Kikládok szigetcsoport Kis-Kikládok részénél található Naxosztól nem messze. Béke, nyugalom és csönd vár rád, ha erre a szigetre mész.
Ez így remekül hangzik, de az igazság az, hogy nem vagyunk hozzászokva ahhoz a teljes csöndhöz és nyugalomhoz, ami itt található. Elsőre ijesztő tud ám lenni, aztán pedig az ember megszokja, míg végül sajnálja majd, hogy vissza kell térnie a civilizációba.

Két jelentősebb tengerpartja közül a kikötőben lévő homokos a „zsúfoltabb”, a domb másik oldalán lévő kavicsos viszont lényegesen nagyobb és senki nincs ott. Mindkettőnél találsz magadnak természetes árnyékot.

Éttermek tekintetében viszonylag jól el van látva a sziget, hiszen három (!)  is van és egy fagyizót is találsz. A boltot egy darab bolt képviseli a kikitőtől egy percre gyalog. Igazság szerint itt vehetsz hajójegyet is és a helyi posta feladatait is ez a bolt látja el.

Kinek ajánlott Iraklia szigete? 

Annak, aki a csöndet, békét és nyugalmat keresi és nem ijed meg attól, hogy itt tényleg csönd van.

Szállásokból hét is van a szigeten (2017-es adat) Az egyik legjobb, a Maistrali, nekik éttermük is van, nagyon jól főznek és kedvesek. Étlapjuk nincs, egy táblára írják ki a napi menüt, körülbelül ötféle étel közül lehet választani minden nap.

Masitrali apartman Iraklia szigetén

Erikousa

Ahogy a videóból is látszik egy icipici görög szigetről van szó, amit legegyszerűbben Korfuról, Sidariból  közelíthetünk meg 40 perc alatt, hajóval.
A pici, alig 5 km2-es szigetet viszonylag sokan lakják, majdnem ötszázan, de még így is akad egy  lényegében néptelen tengerpartja, a Braghini, ami távol esik a kikötőtől és a fő tengerparttól. A sziget szép zöld, olajfa és cipruserdők borítják.
A nyugalmat a szezonban ide érkező kirándulóhajók zavarhatják, de azok úgyis hamar rohannak tovább.
Szállás tekintetében van olcsó és drága is, viszont az Acantha Boutique Hotel nagyon szép:

Erikousa sziget, Acantha Boutique hotel

Anafi

A negyedik pici görög sziget Anafi, a Kikládok egyike, Santorini mellett. Megközelíteni is vagy onnan, vagy Krétáról a legegyszerűbb.  A sziget viszonylag nagy, 40 km2, viszont alig háromszázan lakják.

9-17-14 Anafi-4048

A tengerpartja homokos vagy köves, attól függően, melyikre megyünk. Hátránya a szigetnek, hogy a főváros, Chora a hegy tetején helyezkedik el és a szállások általában ott vannak.
A sziget legrégebi szállása a Hotel Panorama, nevéhez méltó a kilátás a teraszáról:

Kilátás a Hotel Panorama teraszáról

Anafi sem a bulizók paradicsoma, a béke és nyugalom garantált itt is.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is! Köszi 🙂