Berlini Pride 2019-ben, egymillió résztvevővel!

Nem volt kérdés, hogy idén is kijövünk és megint nem bántam meg!

Az előző berlini CSD (“Pride) felvonulásokról itt olvashatsz.

Canal Pride

Lehet, hogy eddig is volt, csak nem botlottunk bele, de idén láttunk a Spree folyón egy hajós Pride-ot. Azonos volt a rendszer, csak a kamionok helyett hajók “vonultak,” rajtuk pedig szólt a zene és mindenki vidám volt és boldog. Meg persze táncoltak is és szólt a zene. 🙂 

Az egyetlen nagy különbésg az volt, hogy nem láttunk a partról nagy feliratokat, sem azt, hogy melyik cég vagy melyik szervezet indította a hajót. 
Jó volt látni őket! 

Már 2 nappal a CSD (ez a Pride helyi neve) kivilágították a tévétornyot szép szivárvány színűre.
Az újságban azt láttam, hogy nagyon menő, de élőben nem volt annyira agyeldobósan jó. Mindenesetre tök rendes tőlük, hogy a város egyik jelképét fényfestették.
Nagyságrendileg olyan ez, mintha a magyar Parlamentet dekorálták volna ki erre az alkalomra. Oké, tudom, erre várhatunk még jó sokáig.


A vonulásra idén rekord számú cég és kamion nevezett. 98 jármű vonult fel, amit úgy képzelj el, hogy bár tánclépésben, csigalassan haladt a menet, de mire az első odaért a célállomásra, az utolsó még nem indult el.
És ez durva.
NAGY kamionolat képzelj el, amik sokszor direkt erre a célra (mármint mindenféle tömegrendezvényken való “szereplésre” lettek készítve és felkészítve) általában kétszintesek és hosszúak.

A résztvevők számáról megoszlanak az adatok és iszonyú nehéz is lehet kiszámolni, mert egy ilyen hosszan tartó rendezvényen a többség bizony nem az elejétől a végéig van jelen, de iszonyú sokan voltunk idén! 🙂

Az utólagos becslések szerint EGYMILLIÓ ember ment ki a Pridera!

EGYMILLIÓ!!!


És valóban iszonyat soknak tűnt, sokkal többnek, mint eddig és ennek nem ismerem az okát.
Oké, tavaly pokoli hőség volt, előtte évben úgy [email protected]á áztunk az épp akkor lecsapó év viharában, hogy még a bugyimból is csorgott a víz, három éve pedig átlagos volt a helyzet.
Szóval iszonyat sokan voltak.

És nem is ez a meglepő, hanem az, hogy évről-évre egyre nagyobb kultusza van a CSD-nek és egyre több szivárványos zászlót látni mindenfelé a városban.

Láttam érdekeset?
Semmi meglepőt nem láttam, de az igazság az, hogy a negyedik berlini CSD-n már mi lepje meg az embert?

NIncs Pride egy halott bolygón!

Na, szóval mi volt 2019-ben a CSD-n?

Mint mondtam, rengeteg cég.
Idén nem jött ki (vagy nem láttam) az Evangelikus Egyházat, viszont kijöttek a nagyobb pártok és természetesen a viccpárt is.

Idén kiemelkedő volt a környezet és természetvédelmi szervezetek felvonulása, a vegánok tömege. Jó, hogy kijönnek és folyamatosan felhívják az emebrek figyelmét arra, hogy “hé… szedd össze magad, tégy valamit te is a bolygóért!” de erről már írtam a múltkori Fridays for Future megmozdulással kapcsoaltban.

 

Meg egy robot is volt a felvonulók között 🙂

Idén a BVG (ez a helyi BKV) nem volt hatalmas formában, most inkább újabb zenéket nyomattak és főleg a 20 körüliek és alattiak buliztak körülötte valószínűleg pont emiatt.

A Teufel (ez egy helyi hangszórógyár) hangszóróból álló brutáljól kinéző kamionja (ez egy erre a célra épített jármű és mindig ezzel jönnek) kifejezetten halk volt, ami kicsit meglepő volt, mert ha valakinek van “tűzereje”, akkor ők azok. Ezt onnan tudom, hogy az előző években igen hangosak voltak 🙂 De milyen legyen egy hangszórógyár? HANGOS!

Idén szerintem a BVG volt a leghangosabb, de ez nem nagy dolog. Ennyi emberhez (szeirntem alsó hangon 2-3000 ember volt a kamionjuk körül általában) kell is a hangerő.

Semmi BVG színekből kirakott pénisz nem volt a kamionon… (tavaly az volt)

Összefoglalva: rohadtul jó volt, jövőre is megyünk!

Ja, Magyaroroszágon élő embereknek: itt a helyi polgármester mondott beszédet amikor beérkezett a tömeg.
Tarlós apánk mikor tenne ilyet?