Paradicsom, kapor, krumpli? A szobakertész beindult

A paradicsom termesztésének van előzménye, mert a “belvárosi kertésznek” voltak már furcsa ötletei, de az még Budapesten volt. 
Akkor a Deák és az Astoria között laktunk, volt erkélyünk meg egy csomó ablakunk, így ott is kertészkedtem több-kevesebb sikerrel.

A paradicsom mindig nagy siker volt, pár balkonládányi fedezte a fogyasztásunkat. De a parikon kívül volt még paprika, ami viszont soha nem adott bőséges termést.
Régen a fűszernövényekre álltam rá, azokat imádtam. Akkoriban rengeteg féle bazsalikomot lehetett kapni Budapesten, így locsolhattam őket reggel-este. 🙂

Most Berlinben teljesen más a helyzet.
Nincs erkélyünk, viszont van egy szép nagy “télikertem” amit imádnak a szobanövényeim, olyannyira, hogy egyszerűen kinövik a helyüket. Metszegetem is őket rendesen. Szegény schefflera néha meg is sértődik miatta, de ha már a plafonig ér, akkor nincs mit tenni. 

Na, térjünk a tárgyra. 🙂

Mit ültettem idén?

1, Először is vettem 5 tő paradicsompalántát.
Már vásárláskor is gyanús volt, hogy ezek bizony nem balkonparadicsomok, de így egy héttel később már inkább azon gondolkozom, hogyan fogom őket karózni, ha végképp beindulnak.
Mert beindulnak. Felmerült már az ötlet, hogy naponta le kellene fotózni a fejlődésüket, mert szemmel láthatóan fejlődnek. Szóval még 2-3 hetem van kitalálni…

2, Vettem rozmaringot mert azt nagyon szeretem és frissen az igazi.

3, Vettem oreganót is mert azt növényként szeretem. Szerintem tök jól néz ki, főleg amikor elindul.

4, Ültettem fokhagymát is mert találtam itthon kicsírázott gerezdeket. Ezek annyira örültek a lehetőségnek, hogy 2 nap alatt már ki is bújtak a földből.

5, Találtam itthon egy elfelejtett zacisban gyömbért, amit egy vödörbe tettem. Fogalmam sincs, hogy mi lesz belőle, de legalább kapott egy esélyt.

6, Találtam 2 szem punnyadt, kicsírázott krumplit és azokat is elültettem, hátha. Nyilván nem lesz belőle egy zsák krumpli, de maga a krumpli növény szerintem tök jól néz ki. Még amikor bejött Európába a növény, nem tudták, hogy ez nem egy dísznövény, így az éppen aktuális király kertjében díszelgett 🙂
Vagy lesz belőle valami, vagy nem. Ha nem, semmit nem veszítettem.

7, Teljesen diliből ültettem egy kis kaprot is, hátha. Erre még sokat kell várni, mert a kapor lassan bújik elő, de hátha.
Szerintem az összes közül a kapor a legérdekesebb, mert … na az aztán tényleg nem szobanövény. De majd kiderül.

8, Ültettem egy kis petrezselymet is, mármint nem a gyökeres verziót. Hátha.. 🙂

9, Teljesen diliből ültettem egy csomó borsót is. És itt fellépett némi nehézség, mert sem cserepem, sem ládám, sem földem nincs több, ráadásul ezeket most elég nehéz beszerezni. Szóval most 10X10-es műanyag cserepekben laknak kókuszföldben a magok. Aztán vagy kikelnek, vagy nem. Majd kiderül.

10, Itt épp beszerezhetetlen a dughagyma. Nagyon szezonja van. De rendeltem a neten két különböző dughagymát, az egyiknek az a neve, hogy Piroska. Szóval majd kiderül mi lesz belőle.
A dughagyma még nem jött meg, viszont a hagyma nagy előnye, hogy nem képez iszonyat nagy gyökeret, így majd bedugdosom a növények mellé.

Aztán majd ha lehet, szerzek földet is meg növényi életre alkalmas tárolóegységet és meglátjuk mi lesz.