2020 Júliusában olvastam

Két fő olvasmányom volt a hónapban. Mindkettő elgondolkodtató, nem  “gyorsan átfutom” típusú könyvek. Különösem az első, Anita Moorjani könyve  volt elég kemény olvasmány. 

1, Anita Moorjani – Meghaltam, hogy önmagamra találjak

Már pár hónappal ezelőtt “összefutottam” a nevével, de csak a könyv negyedénél sikerült összekapcsolnom a nevét az arcával. Idén tavasszal részt vettem az ingyenes Heal Summit-on, ott láttam egy vele készült, nagyon érdekes és hasznos videót.
Ebben a könyvben körülbelül azonos témáról van szó mint a videóban, de -a terjedelem miatt is – sokkal részletesebben kidolgozva.
Olyan fontos dolgokra mutat / kérdez rá, mit “mi van a halál után” és a különböző vallások és hitrendszerek, hiedelmek ellentmondásai, de megsúgom, hogy minden vallás ugyanoda visz. 🙂

A könyv eleje még a kultúrákkal és hitvilágokkal foglalkozik, de aztán átmegy egy nem túl kellemes leírásba, ami arról szól, hogy milyen út vezetett a haláláig, majd a mélypont után jön a fellendülés, a gyors gyógyulás, a túlélés és a megtett nagy útból levont következtetések.
Nem volt egy egyszerű olvasmány, de nagyon hasznos volt más szemmel is ránézni a kultúránkra, hiedelmeinkre.

2, Dr. Belső Nóra – Életciklusok és hangulatzavarok

Nagyon hasznos és érdekes könyv, akkor is, ha már egy csomó minden átmentem mert az életem derekán vagyok 🙂
Hogy őszinte legyek, nem értem, miért nem kapták fel jobban a magyar pszichológiai könyveket olvasók a szerzőt és a könyvét.
A megszületésünk előtti időktől kezdve az elmúlásig minden életszakaszon átmegy a könyv, leírja a pozitív és negatív részeit is a dolognak, a különböző hangulatzavarokat. Kicsit “vicces” is arra rénézni, hogy mennyire ugyanúgy működünk mi, emberek és mégis milyen különbözőek vagyunk.
Hasznos és jó könyv!

3, 4, Csajok és szex + Srácok és szex – Peggy Orenstein

Tök érdekes kutatás mind a kettő. A csajokat érintő dolgok nem annyira leptek meg, de a fiúk nemi élete annál inkább.
A két könyv alapja az, hogy nagyon sok fiatalt megkérdezett a szexuális életéről, miértekről és hogyanokról, és a nagy kutatásból kisilabizált tényeket foglalta össze.
Elég tragikus a kép szerintem és nem tudom, hogy az “én időmben” ez máshogy volt-e, jobb volt, vagy rosszabb. Egyáltalán van-e jó és van-e rossz? 🤔

5, Tiger Woods

Fuhh…. nagyon durva. Maga az, ahogy a kissrácot felkészítették arra, hogy a legjobb golfozó legyen a világon, hogy ehhez milyen pszichológiát vetett be az apja, meg az is elég durva, hogy ettől (nyilván) milyen szinten elszállt, majd mindent egy szempillantás alatt elbukott. Tragédia.
Nagyon hasznos és egyben elrettentő mű.

Ennyit olvastam 2020 júliusában. Augusztusban szerintem (remélem már tényleg) pénzügyes könyvek fognak jönni, ha nem, akkor meg majd… 🙂