Szantorini utazás – olcsón, gyorsan, hogyan?

Wind Sporit Santorini szigetén, top 10 látnivaló

Szantorini utazás téma:

Hogyan lehet eljutni Szantorinire könnyen, gyorsan, átszállás nélkül, és lehetőleg olcsón?

Frissítve: 2020 július 22-én 

A Wizzair idén (2020) közvetlen járatot indított Budapest és Szantorini között, amire jegyet már irányonként 6000 Forinttól is tudtok vásárolni. Nem rossz ajánlat 🙂

Santorini utazás - Hogyan lehet eljutni Santorinire?

A szantorini utazási lehetőségeknek nézek utána ebben a posztban, mert nyár elején ez a leggyakoribb kérdés.

Tudtad, hogy a világ 100 legjobb szállodája közül három Szantorinin van? 🤩
(A Katikies, a ➡️ Canaves Oia Epitome és a Canaves Oia Boutique ezek)

Itt olvashatsz arról, hogy mire ügyelj, ha ➡️ szállást keresel Szantorinin.

Santorini utazás - Hogyan lehet eljutni Szantorinire? 2020-as frissített írás
Hogyan lehet eljutni Szantorinire?

1, El lehet jutni Szantorinire Budapestről átszállás nélkül repülővel?

Igen!
Ismét lett közvetlen járat Budapest és Szantorini között. A Wizzair járatait keressétek. Ez a járat egészen október végéig üzemel és reméljük, 2021-ben is lesz majd 🙂 

2, Hogyan lehet eljutni Szantorinire Budapestről?

A legkényelmesebben a fent említett Wizzair járattal, de autóval is el lehet jutni Szantorinire, de ez már oda – vissza majdnem 4 napot vesz igénybe, a repülés pedig mindössze 2 óra. 

Autóval Budapestről körülbelül 1500 kilométerre van a kikötő, ahol fel tudsz szállni a hajóra. 

Hogyan lehet eljutni Szantorinire Budapestről?
15 óra 24 perc megállás és várakozás nélkül a határokon.

Athénből hogyan jutunk el Szantorinire?

A mostani, 2020 júliusi menetrend szerint napi 3 hajó van csak.

Fontos tudni, hogy a hajók a maximum „félházzal” indulnak, így körülbelül esélytelen az, hogy a kikötőbe érve a következő hajóra fel tudj szállni.
Ahogy néztem (2020 július, koronavírusos idők…) másfél hétre előre talán már van hely.
A ➡️ https://www.ferries.gr szerint:

Menetrend árakkal

A fenti árakhoz vedd hozzá, hogy azért is fizetni kell, hogy az autót elszállítsák a szigetre.

Lehetőség 3: Santorini utazás Németországon keresztül

Ez a rész nincs frissítve, 2018-as adatok és ötletek:

Németországban nagyon népszerűek az utazós oldalak.

Ezek: urlaubspiraten.de az urlaubstracker és az urlaubsguru amiket érdemes követni Magyarországról is. (Nem akadály, ha nem beszélsz németül, mert manapság a Google fordító az ember barátja.)

Meg fogsz lepődni, mekkora különbségek vannak árban és minőségben a magyaroknak és a németeknek kínált utazások között!

A belinkelt német utazós oldalakon naponta több tucat jó, de olcsó utat kínálnak, sőt, az urlaubspiraten.de oldalon fel lehet iratkozni whatsapp értesítésre is, ahol szólnak, ha valami tényleg nagyon-nagyon-nagon jó lehetőséget találnak. Nem ritka (egész tavasszal ez volt a sláger) hogy kb. 500 euróért (150.000 Forint körül)  All Inclusive utat kínálnak Dominikára / Mauriciuszra / Zanzibárra repülővel, 4-5 csillagos szállodával, minden kutyafülével együtt.

Egyszóval figyelhetjük ezeket az oldalakat is, hátha látnunk valami szimpatikusat. Hátránya ennek a Szantorini utazásnak, hogy valószínűleg Németországból fog indulni a repcsi Szantorinire, viszont közvetlen járat lesz, de mint láttuk fönt, valahol mindenképpen át kell szállni.

Szantorini akciós utazás
1 hét, négycsillagos szálloda, reggelivel, repülővel 110.000 Ft.

Lehetőség 4:  más országon keresztül, átszállással

Például Milánón keresztül, Londonon át, egyéb városon át. Mi utaztunk már Miláno – Malpensa repterén keresztül Mykonosra, onnan meg mentünk tovább több szigetre. Az sem volt rossz 🙂

Busz? Kocsi? Hajó?

Volt már olyan, aki autóval ment el Santorinire mert számára ez volt a gyors, olcsó és kényelmes. Irányonként 1500 kilométer, Szerbián, Macedónián és a görög szárazföldön át, majd hajóval 7-10 óra. A Google szerint 25 óra az út, de szerintem ember legyen a talpán, aki nyaralási és pihenési célzattal zötyög 4 napig, amikor a repülő odaviszi 2 óra alatt.

Persze lehet gyalog is menni (nem saját ötlet, a Google javasolta 😀 ) állítólag 292 óra alatt ott van az ember, amennyiben emberfeletti képességekkel rendelkezik és nem áll meg sehol az úton, sem enni, sem pihenni. Végülis, „csak” 1800 km, és a gyalogláson kívül még úszik is simán Pireusz és Santorini között pár száz kilométert. 😀  Ez az igazi kalandtúra! 😀 (I love Google!) Valószínűleg nem ez az a Szantorini utazás, amire mindenki vágyik.


Hajóval Szantorinire?

Ez már lehet alternatíva azoknak, akik szeretnek hajózni (mint én) de gyorsaságban nyilván (és valószínűleg árban is) még mindig a Wizzair járata a nyerő a maga 2 órás utazási idejével, főleg ha hozzávesszük.

Athénből napi 2-4 hajó indul, és látszik a tendencia, miszerint egyre több a gyors hajó.

Pireus – Santorini  menetrend:

A hajóút legalább 4 óra, de lassú hajóval akár 10 és fél óra is lehet.

Frissítés (2018): 

Hirtelen nagyon meglepődtem, hogy ilyen drágák lettek a hajójegyek Santorinire. Pár éve ennek a töredéke volt, de nagyon úgy fest, hogy az olcsóságot el kell felejteni.
Viszont mivel ilyen áron adják a hajójegyet, érdemes elgondolkozni azon, hogy az ember tényleg repülővel megy mert ennyiből már egy egész repjegy is kijön.

Utolsó lehetőség:

Krétáról áthajózni Santorinire. (Vagy más szigetről)

A Szantorini utazás sokaknak úgy jut eszébe először, hogy Krétára mennek nyaralni és onnan szeretnének átugrani a viszonylag közeli, híres, szép szigetre.
A menetrend: hogy őszinte legyek, nem értem mi a jó abban, hogy reggel van Krétáról hajó, kettő is (!)  20 perc különbséggel, meg este visszafelé, ráadásul megszűnt, hiába kerestem a lassú hajót Krétáról. Mindenesetre a 68 euró elég combos összeg irányonként. (Főleg, hogy 15 euró volt utoljára a lassú hajó viteldíja…)

De… a Paleologos indít 125 euróért (fejenként) egynapos „Krétáról Santorinire” utakat, de úgy, hogy ebben még az is benne van, hogy  Santorinit megmutogatják busszal az embernek. Szerintem ez egy jó ár érte, valószínűleg a saját szervezés sem jön ki olcsóbban. Santorinin összesen 6 órát vannak, a túra csak Firában, Oiában és Kamariban áll meg és délután 6-ra már vissza is érnek Krétára.

Mennyibe kerül az olcsó Santorini utazás? Mit jelent az, hogy olcsó?

Itt találsz egy szuper oldalt, ahol összehasonlítáják Budapest és Santorini árait.

Mennyibe kerül egy Santorini utazás?

Ez szerintem mindenki pénztárcájától és költési kedvétől függ.
Manapság már ritkán akadnak 100 euró (35.000 Ft) körüli egyhetes utak Szantorinire (repülővel, szállással) de 200 alatt szépszámmal szoktak lenni ajánlatok, főleg „last minute” utak a fent említett német oldalakon.

Szantorini utazás: – Összefoglaló

Én a repülést preferálnám mert gyorsabb és olcsóbb, mint a többi verzió.
A hajó, autó (gyalog) verziók  sem időt sem pénzt, sem energiát nem takarítanak meg.

Az Aegean szokott akciózni (általában tavasszal) ezért érdemes figyelni az oldaláát, hátha…

Mikor érdemes repjegyetjet venni Santorinire?

Erre már nincs bevett módszer, és időpont. Egyszerűen megfogalmazva akkor, amikor meglátjuk a számunkra szimpatikus repjegyet vagy utazást. Régen volt még értelme hónapokkal előbb foglalni, de ma már szerintem ez a teória megdőlt.

Azt hiszem alaposan körbejártam a témát 960 szóban. 🙂