Santorini utazás – olcsón, gyorsan, hogyan?

Santorini utazás téma:

Hogyan lehet eljutni Santorinire könnyen, gyorsan, átszállás nélkül, és főleg olcsón?

Frissítve: 2018 augusztus 5-én. 

A santorini utazási lehetőségeknek nézek utána ebben a posztban, mert nyár elején ez a leggyakoribb kérdés a facebook oldalon.
Gyorsan le kell szögeznem, hogy ha te június elején (vagy a nyár kellős közepén)  a már beindult szezonban akarsz repjegyet venni Santorinire, lehetőleg olcsón, kevés átszállással, kevés átszállási idővel, és kevés utazással, valamelyik elvárásodból lejjebb kell venni, ez főleg az olcsó lesz, de kifoghatsz egy last minute utat is (lásd lent). Egyszóval fontos a rugalmasság.

Itt olvashatsz arról, hogy mire ügyelj, ha szállást keresel Santorinin.

 

Utazási lehetőségek Budapest és Santorini között
Hogyan lehet gyorsan, olcsón eljutni Santorinire?


1, El lehet jutni Santorinire Budapestről átszállás nélkül?

Nem.

Amíg volt charter járat az egyik utazási iroda jóvoltából, addig volt szép és jó világ, onnantól, vagyis a Malév csődje óta nincs közvetlen járat Budapest és Santorini között.

 

Járatok Budapest és Santorini között
Legalább ennyit kell utaznunk ha Budapestről Santorinire akarunk eljutni

2, Hogyan lehet eljutni Santorinire Budapestről?

Csak átszállással tudsz eljutni.
Tedd föl magadnak a kérdést: Mennyire vagyok rugalmas? Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy te márpedig csak és kizárólag X-ben átszállva vagy hajlandó eljutni a szigetre, akkor az utazásodat nagyon megdrágíthatod. Légy rugalmas, főleg, ha olcsón akarsz utazni.

Lehetőség 1:

 

Ha szerencsés vagy és közel laksz a bécsi reptérhez, akkor ez egy kézenfekvő útirány. Onnan van közvetlen járat, ami 2 óra 25 perc alatt elrepít Santorinire.  Az Eurowings üzemelteti az egyiket, a másikat az Aegean.
Sokan osztrák/német/stb.  utazási irodánál fizetnek be, ez is egy járható út. Link 1 , Link 2.

 

Hogyan lehet Budapestről Athénba eljutni

 

 

Lehetőség 2:

Valahol át kell szállnod.

Ha Budapestről indulsz, akkor általában Athén vagy Szaloniki lesz a közbenső város,  főleg Athén, illetve Krétáról is át lehet menni Santorinire.

Az Aegean (és Olympic által üzemeltetett) járat nagyon jól ki van találva, tényleg hamar ott van az ember. Általában délután 17:30-kor indul a repülő Budapestről,  aztán kényelmes, 1 óra 25 perces átszállási idő van a görög fővárosban, és utána már repülünk is tovább,  és este 22:30-kor már a santorini tengerzúgást hallgathatjuk. Nagyon jó! 🙂 (2017-es adat)

 Athénbe a Ryanair is elvisz közvetlenül, alig 2 óra alatt,  viszont csak heti 3 járata van nyáron.

Egyszóval a Ryanair és az Aegean  nagyságrendekkel gyorsabban elviszi az embert Athénba, közvetlen járattal.

Szalonikibe a Wizzairrel juthatunk el a legegyszerűbben, átszállás nélkül, körülbelül 2 óra alatt.

Krétára az Aegean repít minket Athéni átszállással, leghamarabb 4 óra 10 perc alatt, de valószínűleg jobban járunk a Wizzair közvetlen járatával.

Az egyetlen értelmes versenyző szerintem az Aegean és a Ryanair.

Athénből hogyan jutunk el Santorinire?

 

Athén - Santorini repülő
Van miből választani 🙂

 

Egyszóval vannak időszakok, amikor negyed óránként indul repülő Athénből Santorinire.

Lehetőség 3: Santorini utazás Németországon keresztül

 

A németek a legjelentősebb küldő ország, itt egy Santorini utazás körülbelül olyan, mintha te “Mátészalka alsóra” mennél nyaralni.  A németek utaznak és nem a közeli, olcsó utazásokat kedvelik főleg, 
hanem a távolabbiakat. Németországban mindig, mindenki utazik, ezért egy nyugdíjasoknak szóló ingyenes tévéújságban a prosztatagyógyszer helyett/mellett  luxus óceánjárós utakat hirdetnek, és ugyanez van a tévében is. Mitöbb, a Magyarországon jelen lévő Lidl, Aldi, stb. láncoknak mindnek van utazásos részlege, és ha bemegyünk a boltba, akkor a “vegyél tejet” akció mellett, az “utazz Sri Lankára” akció is ott díszeleg. Sokat utaznak, ráadásul a többség kiszámítható munkahelyen dolgozik, tud előre kalkulálni. Ehhez hozzáadódik, hogy az  iskolásoknak a szünidő sok évre előre le van írva, tehát tud mindenki szervezni. Arról nem is beszélve, hogy Németországban nem fukarkodnak annyira a szabadságokkal.

Németországban nagyon népszerűek az utazós oldalak.

Ezek: urlaubspiraten.de az urlaubstracker urlaubsguru amiket érdemes követni Magyarországról is. (Nem akadály, ha nem beszélsz németül, mert manapság a Google fordító az ember barátja.)

Meg fogsz lepődni, mekkora különbségek vannak árban és minőségben a magyaroknak és a németeknek kínált utazások között!

A belinkelt német utazós oldalakon naponta több tucat jó, de olcsó utat kínálnak, sőt, az urlaubspiraten.de oldalon fel lehet iratkozni whatsapp értesítésre is, ahol szólnak, ha valami tényleg nagyon-nagyon-nagon jó lehetőséget találnak. Nem ritka (egész tavasszal ez volt a sláger) hogy kb. 500 euróért (150.000 Forint körül)  All Inclusive utat kínálnak Dominikára / Mauriciuszra / Zanzibárra repülővel, 4-5 csillagos szállodával, minden kutyafülével együtt.

Egyszóval figyelhetjük ezeket az oldalakat is, hátha látnunk valami szimpatikusat. Hátránya ennek a Santorini utazásnak, hogy valószínűleg Németországból fog indulni a repcsi Santorinire, viszont közvetlen járat lesz, de mint láttuk fönt, valahol mindenképpen át kell szállni.

Lehetőség 4:  más országon keresztül, átszállással

Például Milánón keresztül, Londonon át, egyéb városon át. Mi utaztunk már Miláno – Malpensa repterén keresztül Mykonosra, onnan meg mentünk tovább több szigetre. Az sem volt rossz 🙂

Busz? Kocsi? Hajó?

Volt már olyan, aki autóval ment el Santorinire mert számára ez volt a gyors, olcsó és kényelmes. Irányonként 1800 kilométer, Szerbián, Macedónián és a görög szárazföldön át, majd hajóval 7-8 óra. A Google szerint 25 óra az út, de szerintem ember legyen a talpán, aki nyaralási és pihenési célzattal levezet majd’ 4000 kilométert.

Persze lehet gyalog is menni (nem saját ötlet, a Google javasolta 😀 ) állítólag 292 óra alatt ott van az ember, amennyiben emberfeletti képességekkel rendelkezik és nem áll meg sehol az úton, sem enni, sem pihenni. Végülis, “csak” 1800 km, és a gyalogláson kívül még úszik is simán Pireusz és Santorini között párszáz kilométert. 😀  Ez az igazi kalandtúra! 😀 (I love Google!) Valószínűleg nem ez az a Santorini utazás, amire mindenki vágyik.


Hajóval Santorinire?

 

Ez már lehet alternatíva azoknak, akik szeretnek hajózni (mint én) de gyorsaságban nyilván (és valószínűleg árban is) még mindig az Aegean járata a nyerő a maga 4 és fél óra utazásával, főleg ha hozzávesszük, hogy az athéni reptér és a pireusi kikötő nem egymás mellett vannak, emlékeim szerint legalább egy óra az út.

Athénből napi 5-6 hajó indul, és látszik a tendencia, miszeirnt egyre több a gyors hajó. (Én a lassabb járású Blue Star hajókat szeretem, a Hellenic Nissos Samos hajója még jó, az Adamantios Korais már évekkel ezelőtt is “érdekes” volt, de főleg koszos, persze lehet, hogy nagytakarítottak és felújították azóta.)

Pireus – Santorini  menetrend:

Nem is olyan rossz a menetrend

 

A hajóút legalább 4 óra, de lassú hajóval akár 8 óra is lehet.

Frissítés (2018): 

Hirtelen nagyon meglepődtem, hogy ilyen drágák lettek a hajójegyek Santorinire. Pár éve ennek a töredéke volt, de nagyon úgy fest, hogy az olcsóságot el kell felejteni.
Viszont mivel ilyen áron adják a hajójegyet, érdemes elgondolkozni azon, hogy az ember tényleg repülővel megy mert ennyiből már egy egész repjegy is kijön jókor vásárolva.

Utolsó lehetőség:

Krétáról áthajózni Santorinire. (Vagy más szigetről)

Santorini utazás sokaknak úgy jut eszébe először, hogy Krétára mennek nyaralni és onnan szeretnének átugorni a viszonylag közeli, híres, szép szigetre.
A menetrend: hogy őszinte legyek, nem értem mi a jó abban, hogy reggel van Krétáról hajó, kettő is (!)  20 perc különbséggel, este meg visszafelé, ráadásul megszűnt, hiába kerestem a lassú hajót Krétáról. Mindenesetre a 68 euró elég combos összeg irányonként. (Főleg, hogy 15 euró volt utoljára a lassú hajó viteldíja…)

De… a Paleologos indít 125 euróért (fejenként) egynapos “Krétáról Santorinire” utakat, de úgy, hogy ebben még az is benne van, hogy  Santorinit megmutogatják busszal az embernek. Szerintem ez egy jó ár érte, valószínűleg a saját szervezés sem jön ki olcsóbban. Santorinin összesen 6 órát vannak, a túra csak Firában, Oiában és Kamariban áll meg és délután 6-ra már vissza is érnek Krétára.

 

Fene sem érti…

 

Mennyibe kerül az olcsó Santorini utazás? Mit jelent az, hogy olcsó?

 

Itt találsz egy szuper oldalt, ahol összehasonlítáják Budapest és Santorini árait.

Mennyibe kerül egy Santorini utazás?

Ez szerintem mindenki pénztárcájától és költési kedvétől függ.
Manapság már ritkán akadnak 100 euró (30.000 Ft) körüli egyhetes utak Santorinire (repülővel, szállással) de 200 alatt szépszámmal szoktak lenni ajánlatok, főleg last minute utak a fent említett német oldalakon.
A gyakorlott utazó már nem dől be mindenféle csacskaságoknak, alaposan megnézni mire ad ki pénzt. Az én mércém szerint a 10-15 eurós (illetékkel együtt) repjegy az olcsó Európán belül, másnak a fejenként 100.000 Ft + illetékek plusz miegymás, vagyis a 140.000 Ft körüli összeg a “fú, de olcsón vettem” kategória. Ez vérmérséklettől, pénztárcától és utazási gyakoriságtól függ.

Santorini utazás: – Összefoglaló

Én kihagynám a kacifántos, sok átszállásos utakat,  egyrészt mert lényegesen drágábbak, másrészt meg ha az ember nyaralni megy, nem biztos, hogy 20 órát szeretne utazni irányonként. A hajó, autó (gyalog) verziók  sem időt sem pénzt, sem energiát nem takarítanak meg, így én valószínűleg az Aegean járatára szavaznék mert milyen jó már a többi járathoz képest, hogy 4 óra alatt ott vagyunk Budapestről Santorinin?!
Feltéve, hogy normális áron adják a jegyet.

Persze egy akciós, német utazós Santorini nyaralás elég jól hangzik.

Például egy ilyen:

Szuper ajánlat!

299 euró, egy hét Santorinin szép szállodában, repcsivel.

Persze érdemes megnézni, hogy honnan indul a repülő, de a Wizzair és a Ryan napi nagyon sok járatot közlekedtet a különböző német városok között.
A német utazós oldalakon eddigi legjobb fogásunk a tíznapos, rodoszi nyaralás  volt repcsivel, 3csillagos, tuti medencés szállodában, transzferrel 103 euróért. Azt hiszem, verhetetlen ár, de az biztos, hogy egy balatoni hétvége nem jönne ki ennyiből.

Az Aegean szokott akciózni (általában tavasszal) ezért érdemes figyelni az oldaláát, hátha…

Mikor érdemes repjegyetjet venni Santorinire?

Erre már nincs bevett módszer, és időpont. Egyszerűen megfogalmazva akkor, amikor meglátjuk a számunkra szimpatikus repjegyet vagy utazást. Régen volt még értelme hónapokkal előbb foglalni, de ma már szerintem ez a teória megdőlt.

Azt hiszem alaposan körbejártam a témát 1430 szóban. 🙂

Jó utat annak, akinek segítettem, a facebook oldalamon megtaláltok.