Santorini szállások: Ezt tudnod kell!

Santorini szállások kiválasztásánál oda kell figyelni mert rengeteg a félrevezető információ. 30 éve járunk rendszeresen Santorinire, így bőven volt lehetőségem tapasztalatot szerezni ezen a területen. Sokszor választottunk jót és ért csalódás is. Az alábbi posztban foglalom össze a tapasztalatokat.

Hol vannak a legjobb kilátású santorini szállások?

Ha a fenti képeken látható (és hasonló) csodálatos kilátásra vágysz, akkor elsősorban Fira, Firostefani, Imerovigli, Oia településeken keress magadnak szállodát, persze vannak kivételek. Lásd lent!

Santorini szállások
Én is így nézelődnék 🙂

Ezeket gondold át szállásfoglalás előtt

– Legyen szuper kilátás?
– Lehet messzebb is a tengerparttól, távolabb a sok turistától?
– Mennyit szeretnénk költeni a szállásra?
– Legyen medence vagy inkább a tengerpart a fontosabb?
– Legyen reggeli az árban?
– Kell reptéri transzfer?

Ezekre vigyázz ha Santorinin keresel hotelt

1. Vigyázz arra, hogy a sziget bizonyos pontjain nem elég, hogy a kiszemelt városban (mondjuk Oiában) találj egy szuper kilátással rendelkező hotelt, arról is meg kell bizonyosodnod, hogy esetleg nem a másik irányba néz-e a kilátása.

Egyszerűbben: a szállás egy dombtetőn van, ahonnan pont a másik irányba van a kilátás, tehát nem a naplementés, kék kupolás irányba, hanem az „egyszerűbbik” irányba. Vigyázz, alaposan nézd meg a képeket mielőtt foglalsz, olvasd el a véleményeket!

2. Gondold át, hogyan fogsz eljutni a szállásodra. Kell-e reptéri vagy kikötői transzfer?
(Minden hajóhoz és repülőhöz mennek ki buszok és taxik is, egészen biztos, hogy nem fogsz a szigeten ragadni, viszont ha sok csomaggal utazol, akkor jól jöhet ha van transzfer a szálláshoz.)

Oia, a meseváros

Szép kilátás Santorinin

A szép kilátású szállások ellen szól

1. Legalább a duplájába kerülnek a szállások a kaldera partján, mint a sziget többi részén
2. „Csak” medencében tudsz úszkálni.
3. Ha nem bérelsz autót, macerás lehet a közlekedés és szinte biztos, hogy nem tudsz a szállásod közelében parkolni, lévén, hogy egy szakadék szélére települtek a legszebb kilátású szállások Santorinin.
4. Az igazán jó kilátással rendelkező helyeken általában egymás hegyén-hátán vannak a szállodák és a szobák. (Lásd lenti kép.)

A szép kilátású szállások mellett szól

1.  Olyan kilátást kapsz, amire míg élsz emlékezni fogsz!
2. A kaldera partján általában sokkal jobb színvonalúak a szállodák.
3. Pici hotelek, többségük családi vállalkozás és nagyon ügyelnek arra, hogy a vendég elégedetten távozzon. Sokkal magasabb a színvonal!

Santorini szállodák
Itt pl. ügyeltek arra, hogy majdnem minden szobához jusson medence és remek kilátás is.

Mennyibe kerülnek a Santorini szállások egy napra?

Az ár a fejenkénti 6.000 Forinttól indul, határ a csillagos ég, akár az éjszakánként számított millió Forintot is meghaladja némelyik szállás ára.

Santorinin rengeteg a pici szálloda, még olyan is van, ahol egyetlen vendéget (vagyis két főt) szolgál ki a teljes személyzet. Vannak olyan éttermek is, ahol csak te vagy, neked főznek, csak veled foglalkoznak, csak a tiéd a panoráma 🙂

Szuper a kilátás és tengerpart is?

Kevés hotel van, ami a kalderás oldalra nyílik és mégis gyalog megközelíthető a part.

Azért nem általános a szuper panoráma és a tengerpart együttes megléte mert a vulkán felé néző oldal az bizony végig szakadék. Ezer éve kitört a vulkán és kirobbant a közepe, ettől lett Santorini olyan különleges, amilyen.
(Én egyetlen olyan szállásról tudok, ami rendelkezik a szuper kilátás + tengerpart kombóval.)

Van olyan szálloda, aminek szuper a kilátása és nem olyan drága?

Van! Bár általában nem a teljes panorámát kapod, és valószínűleg nem lesz saját jacuzzid a teraszon, esetleg eldugott helyen van, tehát kis kompromisszumot kell kötnöd. Persze az is lehet, hogy pont kifogsz egy szuper szállást olcsón. 🙂

Santorini szállás
Kilátás a Kokkinos Villas teraszáról.

Általunk kipróbált, majdnem az összes kritériumot teljesítő Santorini szálloda:
 
A fenti képen a Kokkinos Villas van, ami majdnem teljesíti az összes kritériumunkat: van tuti kilátás, van medence, van parkoló, nem annyira drága, ráadásul a képeken jobb oldalon látható út levisz egy olyan tengerpartra, ahonnan egyrészt gyönyörű a kilátás, másrészt kevesen járnak oda. Hátránya, hogy kilóg a nyelved mire felérsz a partról. Viszont van „saját” tengerpartja ÉS remek kilátása. RITKASÁG!
És igen… én ültem azokban a székekben amik a fenti képen vannak és … áh, felejthetetlen! Gondolj bele, hogy a képen csak a kilátás egy része van…
Másik hátránya, hogy nem árt az autó hozzá, de úgyis be akarod járni a szigetet. Ráadásul nem is volt annyira drága! Sőt!

Ez a szállás nem annyira drága, mégis van kilátása – Smaro Studios

Példa 2: Smaro Studios Firostefaniban, tehát a sziget – szerintem- legszebb részén, ahol az ember órákig csak áll és csodálkozik ezen a szépségen 🙂

És ha nem szeretnék fantasztikus panorámát?

Akkor egyszerű a helyzet. Kamari, Perissa, Monolithos szuper helyek, arra nézz szállást magadnak mert:

– Olcsóbb a szállás
– Közel a tengerpart
– Rengeteg szórakozási lehetőség van
– Láthatod a napkeltét a napnyugta helyett
– Sok étterem van a parton
– Jó a közlekedés

Santorini szállás Kamari
A híres fekete part Santorinin

Santorini szállás olcsón? Hol keressem?

A legolcsóbbakat Perissában és Perovilos beachen találod, esetleg Kamariban (utóbbi három mind rendelkezik tengerparttal) viszont ha nem ragaszkodsz a közeli tengerparthoz, akkor Karterados is szóba jöhet.

Ha olcsó szállást keresel arra vigyázz, hogy ne legyen kényelmetlenül messze a tengerparttól, tehát ne kelljen mondjuk 30 percet sétálnod egy forgalmas úton a 40 fokban,  tűző napon mert az nem kellemes általában.

Lassan mélyülő homokos part hol van Santorinin?

Monolithos beach a te helyed ha ilyen elvárásaid vannak, ráadásul ott még egy játszótér is van a parton, pluszban még egy fasor is árnyékot ad a part szélén.

Thirasia szállás
Egy, a nagyon kevés thirasiai szállások közül. Vagyis a kilátás egy része.

Különleges helyen

Santorinivel szemben, a kalderára néző oldalon van egy sziget, Thirasia a neve. A sziget csúcsán az aprócska faluban már találni néhány szállást. Ha igazi, „elvarázsolt” helyre mennétek, akkor ez egy jó ötlet lehet.

Összefoglalva

A Santorini szállások lehetnek nagyon jók és borzasztóak is, mert Santorinin hatványozottan igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve. Néha a drágának is.

A szuper kilátásos, medencés, jakuzzis szobáknak megkérik az árát,  de ha okosan szervezel, akkor akár jó kilátásod is lehet megfizethető áron.

Ötlet: Ne csak egy szálláson lakj! Tölts el egy-két éjszakát egy szuper kilátásos helyen majd menj át egy másikra, ami mondjuk a tengerparton van és akkor volt lélegzetelállító panorámával rendelkező szobád és a tengerparton is laktál. 🙂

Olcsó Santorini szállásokat nagyon könnyen talál az ember, de vigyázz arra, hogy ne legyen teljesen lapukkant (mint amiben mi voltunk évekkel ezelőtt) és ne legyen a világ végén.
Santorini a Bookingon

Ha szeretnél még olvasni Santorini témában, eddig ezeket írtam, nemcsak Santorini szállások témakörben 🙂
Santorini témában további olvasnivalók