Prága látnivalói prágai utazáshoz


Prága gyönyörű, ez nem vitás és Prága látnivalói olyan sokan vannak, hogy még választanod is kell ha csak egy hétévégére mész. Ha magyarul szeretnél egy mikrobuszos, belvárosi városnézésen részt venni, arra is van lehetőség.

De összeírtam a legfontosabb látnivalókat Prágában: 

Prága látnivalói

Prága látnivalói - Óváros tér
Az Óváros tér a Tyn templommal a háttérben

Az óváros, Prága látnivalói közül a legfontosabb:

Prága óvárosa önmagában is egy látnivaló. Érdemes nem célirányosan közlekedni a majdnem másfél négyzetkilométeres óvárosban (cseh nyelven Staré Město a neve) mert a több, mint ezer éves település utcácskái igen hangulatosak. Prága óvárosában találod a legfontosabb látnivalókat (Károly-híd, Óváros tér, Orloj, stb.) és több pici helyi sörfőzdét is találsz errefelé. Érdemes tehát “csak úgy” sétálni mindenfelé a Moldva (Vltava) folyó melletti területen, nem fogod megbánni 🙂

Néhány a gyönyörű házak közül Prága óvárosának főterén.

Óváros tér

Ha a prágai óvárosban sétáltok, előbb utóbb akár véletlenül is ki fogtok lukadni erre a gyönyörű térre. Annyira szép és annyira történelmi, hogy az UNESCO méltónak találta 1992-ben arra, hogy világörökség címmel tüntesse ki, így aztán nem csoda, hogy a térre nagyon vigyáznak (és az egész belvárosra).
Ezen a hihetetlenül szép téren rengeteg korból származó és építészeti stílusú épületet találtok majd.
Ha szeretnétek megcsodálni a párgai Óváros tert, érdemes felmenni a régi városháza tornyába. Nem kell megijedni, van lift is.
Onnan ilyen kilátásban gyönyörködhettek:

Kilátás a városháza tornyából

Ide pedig úgy tudtok feljutni, hogy az Orloj melletti kapun bejöttök. A teljes árú belépő 250 korona, bővebb infó itt. Annyira nem szoktak sokan fent lenni, de egy keskeny erkélyen lehet körbemenni és csodálni a várost fölülről.

Tyn-templom

A fenti képen ezt a templomot láthatod.
A Tyn-templom az óváros főtemploma már több száz éve, mitöbb, még az orgonáját is az 1600-as években készítették. Érdekes a templom, mert bár kívülről nézve nem sejti az ember, de belülről barokk stílusú.
Aki járatos a csillagászatban, az feltétlen menjen be mert itt van Tycho Brahe sírja is!
Ide nincs kötelező belépő, adományozni lehet, legalább 25 koronát.

A Károly-híd napnyugtakor

Károly- híd

(Szerintem) a város legzsúfoltabb része. Évszaktól függően rengetegen vannak rajta és a helyzetet nagyban rontja, hogy rajzolók, ékszeres standok és midenféle “bolt” szűkíti az amúgy is csak 10 méter széles hidat, ezért inkább korán reggel vagy késő este járj arra, hogy elkerüld a tömeget.

Mit kell tudni a hídról, azon kívül, hogy szép?

Készülj lábakkal, mert több, mint fél kilométer hosszú. Mindkét végén gótikus torony áll és ezzel már sejthető is, hogy bizony nem tegnap épült. 1100 körül a helyén egy fából készült híd állt, majd az 1300-as években IV. Károly (később róla nevezték el a hidat) kezdte a kőhidat építtetni kikérve asztrológusok segítségét abban, hogy meghatározzák azt a helyet, ahol a híd tökéletesen biztonságban lesz, az “alapkőletétel” időpontjáról nem is beszélve. Merthogy azt percre pontosan betartották, de mindez nem volt elég a sorsnak és szerencsének mert a híd gyötrelmesen lassan készült el.

A világ legszebb könyvtára Prágában!

A Strahov könyvtár Prágában
Annyira meglepő az egész! Besétálsz egy teljesen átlagos kinézetű épületbe (ami egyébként egy kolostor), felmész a lépcsőn, befizeted a belépőt és a fenti képen látható csoda van előtted. Duplán. Merthogy kettőt építettek belőle. Normál látogatót nem engednek be a kincsek közé, de ha megfizeted, akkor a saját idegenvezetőjük körbe is vezet ott bent. Érdemes befizetni, ha szereted az ilyen kuriózumokat. Itt van az infó róla. Rendesek voltak, mert van virtuális túra is a helyekről.

A prágai vár

A prágai vár Guinniss-rekorder, ugyanis ez a világ legnagyobb ősi, még látogatható vára. Fél kilométer hosszú, viszont csak száz méter széles, de ezen a területen igen sok érdekes prágai látnivalót találsz.
Itt van a cseh köztársasági elnök irodája, de ez nem olyan látnivaló, amit meg is nézhetsz, csak érdekesség. Amit meg is nézhetsz az a királyi palota, a Szent Vitus-székesegyház, az Arany utcácska (11 apró ház van itt, eredetileg a vár őrzői laktak itt) és a parkok.
(Ha vezetett túrán szeretnéd megnézni a prágai várat, akkor ezt ajánlom, mi ezen voltunk, a belépő is benne volt az árban.)

Ha már parkok: ha szereted a zöldet és a szép épületeket, ne hagyd ki a vár melletti kertet mert a kilátás is szuper onnan.

A vár bizonyos részei ingyen is látogathatóak, de ha be szeretnél menni a templomba, a királyi palotába akkor jegyet kell venni. Itt vannak az árak.

Kafka (ihletésű) szobrok

Még mozog is a szobor!

Ha Prágában sétálsz, egész biztos, hogy fogsz látni Kafka szobrot, emléktáblát, vagy valamilyen utalást rá. Kafka egy prágai születésű, németül író, zsidó származású író volt. Ezer szállal kötődött a városhoz, bár nem egész életében élt itt. Hogy egy gyönyörű éppületet jobban is megfigyelj, a Prága látnivalói felirat alatti kép (itt picit följebb) bal oldalán van egy gyönyörű palota. Annak Kinsky-palota a nave. Oda járt középiskolába, édesapjának pedig a földszonten volt boltja. Kicsi a világ.

Kampa-sziget

Ha átsétáltál a Károly-hídon az óvárosból, akkor jobb oldalon látod majd a párgai “Kis-Velencét.” Ember alkotta csatorna ez, méghozzá azért álsták ki, hogy ott vízimalmokat építsenek. (Sajnos ma már nincs működő malom, pedig milyen romantikus lenne.)
Ha van energiád, érdemes erre is elsátálni mert nagyon hangulatos és remek éttermek vannak itt.
Magát a csatornát az Ördög folyamának hívják, méghozzá azért mert a Hét Ördög Házában élt egy állítólag igen felvágott nyelvű nőszemély. 🙂 Persze ez csak egy városi legenda.
Ha a város közepén szeretnétek lakni midenhez közel de mégis nyugis helyen, akkor az U Zlatych jó választás.

Nemzeti múzeum

Prága látnivalói

Ha a Vencel téren jársz, fel fog tűnni ez a feltűnően szép neoreneszánsz épület a tér egyik végében. Ha nem mész be a múzeumba, akkor is érdemes elsétálnod egészen a bejáratáig, hogy megcsodáld a teret felülről. Este az előtte lévő szökőkutat nagyon szépen megvilágítják, így egy romantikus sétára is tökéletes helyszín.
A múzeumban a cseh történelem és kultúra emlékeit lehet megcsodálni.

Fordított lovas

Prága látnivalói - David Cerny szobrok

Egy helyi művész, David Cerny alkotása ez, a Lucerna galéria szabadon látogatható részén találod, a Vencel tértől száz méterre, egy passzázsban.
Fejjel lefelé lógó lovon ülő személy nem más, mint Csehország védőszentje, Szent Vencel.
A kortárs szobrász több alkotásával is találoztatsz Prágában, ő készítette az ereszről egy kézzel kapszkodó Sigmund Freud szobrot is.
Meghökkentő szobrai vannak.

Prága látnivalói – Lőportorony

Prága látnivalói - a Lőportorony oldalról
A lőportorony oldalról

Ha az óvárosban sétálsz, egész biztos, hogy látni fogod ezt a tornyot. Elég feltűnő épület és ha még azt is elmesélem, hogy építésekor 13 ilyen szépség volt az óvárosban, akkor szerintem nagyon sajnálhatjuk, hogy a többi az évszázadok során elpusztult.
A prágai lőportornyot a XV. században lezdték építeni, akkor még Új Torony néven futott, majd amikor kétszáz évvel később lőport tároltak benne, akkor kapta a Lőportorony nevet. Egész biztos látni fogod, ha Prágában sétálsz.

Táncoló ház

A táncoló ház Prága egyik látnivalója

Ha rákeresel Prága látnivalóira a neten, egész biztos, hogy kiadja a Google ezt az épületet is. Nem véletlen. “Kicsit” kilóg a környékbeli épületek közül a formájával, de mégis érdemes megnézi, ha már arra jártok. (Ha vizibiciklizni is mentek, akkor még útba is esik)
Az épületet egy építész csoport tervezte, volt cseh-horvát, kanadai, amerikai építész is. A céljukat elérték: egy igen érdekes épületet sikerült a folyó partján felépíteniük. Viszont be ie lehet menni az épületbe hogy a tetejéről szétnézzünk és az épp aktuális kiállítást megnézzük. Érdekes ám!

Vizibiciklizés – Prága látnivalói a folyóról nézve

Nem tartozik a nagy prágai látnivalók közé, de az én egyik kedvenc prágai programom ez: vizibiciklizni a folyón. A Károly-híd közelében van több hely is, ahol különböző méretű és dizájnú vizibicikliket és csónakokat lehet bérelni. Egy órára körülbelül 3000 Ft-nak megfelelő összeg szokott lenni, de egy ilyen vizibiciklire négyen is ráférnek. Próbáljátok ki!

Prága látnivalói – Vencel tér

A Vencel tér este

Prága új városrészében találjátok ezt a hosszúkás teret. Egyik (fönti) végén van a Nemzeti múzeum, ami esti kivilágításban is gyönyörű. (Lásd fent)
A városrész építését a már emlegetett IV. Károly rendelte el 1348-ban.
Eleinte a tér nem volt ilyen rendezett és inkább vásártér jellege volt, mivel sokáig lóvásárokat tartottak itt.
Aztán az idők változtak és elkezdtek szép paoltákat építeni a térre, melyek közül az Adria palota a legrégibb, de ezt is “csak” 1780 körül kezdték építeni.
A Vencel tér Szent Vencelről kapta nevét, aki a 900-as évek végén élő cseh fejedelem volt. Kalandos életéről itt olvashatsz.
Egyszer egy pont a Vencel téren lévő szálláson laktunk, utóbbi prágai utazásunk során pedog a tértől pár percnyire lévő szálláson töltöttünk néhány éjszakát. Mindkettő szuper volt!
Ha a Vencel térre szeretnél eljutni: erre jár a metrók közül az A és a C vonal is.

Mikor utazzunk Prágába?

Mi egyszer balszerencsénkre Húsvét környékén voltunk. Akkor is szép volt a város, de olyan szinten sokan voltak mindenhol, hogy lépni is alig lehetett, a Károly hídon pedig annyira sokan voltak, hogy szabályosan veszélyes volt. 
Most, utoljára júliusban voltunk és akkor már élvezhetőbb volt a bámészkodás. Egyszer pedig télen voltunk, akkor kifejezezzen jó volt. Tehát gondold meg, mikor mész. Télen is ugyanolyan szép a város, mint a nagyobb ünnepek környékén. 🙂

Szállások Prágában

1, Második prágai látogatásunk során a Hotel Orea-t választottuk és nem bántuk meg. Nem városközponti, de közel van a várhoz és jó a közlekedése, arról nem is beszélve, hogy bár négycsillagos, de fele annyiba kerül általában, mint egy nagyon központi helyen lévő és a reggeli is benne volt az árban és még medencéje is van!
2, Harmadik prágai látogatásunkon egy nagyon belvárosit választottunk, az is jó volt. Kifejezett előnye, hogy MINDEN közel van hozzá.
3, Első prágai utazosonkon pedig itt laktunk.

Prága látnivalói érintőlegesen, élménybeszámolók formájában: prágai élménybeszámoló 1, élménybeszámoló 2. (Sajnos több nap nincs még megírva 🙁 )