Online bankolás – ráncolom a homlokom

online

Úgy hozta a sors, hogy szükségem lett egy magyar bankszámlára. Manapság az online bankszámlanyitás nem számít akkora technikai fejlesztésnek, de mégis falakba ütköztem. Nem volt egyszerű.

Mindez külföldön

Van egy német online banknál számlám. Megnyitása körülbelül 2 perc volt, lecsekkoltak videóhívásban, kedvesek voltak, tudták a dolgukat, kértem és kaptam is bankkártyát. Oké. A számla működik mindenre, kifejezetten tetszik az app amivel működtetni lehet, vannak benne különböző zsebek is, szóval elégedettségi fokom 100%.
Mielőtt megkérdezed mennyibe kerül: körülbelül 2-3 euró havonta, vagyis vegyük ezer forintnak.

Aztán jöttek a magyar próbálkozások

Mivel amikor nyitottam a számlámat a repjegyek árai éppen a csillagászati és az irreálisan drága között mozogtak mert nyilván nem volt reális az, hogy 700 euróért reptetem a seggemet Budapestre egy számlanyitásért, vonatozni és buszozni meg akkor fogok, amikor fizetnek érte, idegen ámokfutó sofőr mellé meg nem szeretnék beülni mert majrés vagyok, szóval maradt az, hogy online nyitom a bankszámlám.

Ez olyan egyszerűnek hangzott, aztán nem volt az.

Van a bankmonitoron egy bankszámla összehasonlító, abból hosszasan kibogarásztam, melyik lenne az a bank, ami az én igényeimnek megfelel, mert azt rögtön vágtam, hogy Magyarországon valahogy a bankolás nagyságrendekkel többe kerül, mint a hanyatló nyugaton. Nem hiába, Magyarország jobban teljesít ebben is.

Magnet bank?

Fontos volt, hogy legyen a bankszámla online, így elsőre a Magnet banknál próbálkoztam. Létrejött a videóhívás, ellenőrizték a fejemet meg az adataimat, majd elköszöntek, mondták, hogy majd 1-2 napon belül értesítenek, addig még tökölnek a dolgon. Oké.
Aztán másnap egy ideges hang felhívott, hogy nem stimmel a azonosításom és meg kell ismételni. Aham…
Oké, újra végigmentünk a teljes processzen, újabb 1-2 nap, bla-bla.
Majd megkaptam az értesítést, hogy szuper, működik a dolog, a belépéshez meg kell a hatSZÁMjegyű kódomat. Olyanom meg nem volt, bármiféle számom 8 vagy 9 jegyű volt.
Felhívtam az ügyfélszolgálatot, ahol úgy elzavartak 5 másodperc után, és olyan stílusban, hogy csak ültem és pislogtam.
A „mi a faszé’ zaklatsz minket?” hangvételű beszélgetés csak annyiban segített, hogy azt mondta a flegma csávó a vonalban, hogy írjak a bank központi email címére.
Addigra már utaltunk pénzt a számlámra, szerencsére csak 50 eurónyit, de na…
Aztán írtam a bank központi címére, és csodák csodájára válaszoltak is másnapra. Oké.
Olyan kellemetlen volt az egész eddigi, hogy akkor megyek legközelebb a Magnet bankba, ha a számlámat akarom majd megszűntetni.

K-H bank

Úgy felbaszta a flegma csávó az agyamat a Magnetnél, hogy addigra már nem érdekelt, hogy mennyibe kerül a számla Magyarországon, csak az volt fontos, hogy lehessen online megnyitni és legyen kirendeltségük Egerben.
A számlanyitás egy applikáción keresztül működött, beszkennelés, satöbbi. Pár perc volt az egész.
DE! Mivel én külföldről várok utalásokat, így nekem kifejezetten az kell, hogy a hanyatló nyugatról tudjak pénzeket fogadni, az egyik kezdő képernyőn pedig az volt, hogy tök jó a számla, ihaj-csuhaj, de erre nem alkalmas, kivéve ha egy videó azonosításon is megnézik a búrámat és az egyezik az útlevelemben lévő fejjel.
Oké, gondoltam, erre majd biztos lesz lehetőség.
Én kis naív 🙂
Hát, ilyen szimplán nincs. Végigbújtam a teljes weboldalt, elolvastam az apróbetűs részek legutolsó kettes betűmérettel íródott dolgát is, de arra nem találtam utalást, hogy a bankszámlám tényleg nem fogadhat külföldről pénzeket. Főleg érdekes volt, mert mi a fenéért lenne ott az IBAN számom, ha amúgy nem használható?
Ezen felbuzdulva, felhívtam a bankot telefonon, ahol egy ügyintéző lánykának ábrázoltam a szitut, hogy ott írja az appban, a számlanyitáskor, hogy nyista külföldi pénzek fogadása, és kell videóazonosítás és bal bla.
Na, kiderült, hogy minden szép és jó, de személyesen akarnak velem megismerkedni ehhez az aprósághoz, foglaljak időpontot online.
És most jön a csattanó:

Működik!

Addigra persze már megadtam a számlaszámomat és meg is jött az első utalás külföldről. Egyszóval nagy a fejetlenség.

Fenti kép innen jön: Mudassar IqbalPixabay

Itt szoktam egyéb kategóriában füstölögni