Némafilmek Berlinben

Van Berlinben egy régi mozi, ahol némafilmeket lehet nézni.
A Babylon mozi az Alexanderplatz közelében van, a Rosa-Luxemburg-strassén a Volksbühne-vel szemben egy szép sárga sarokházban.

(Csak az érdekesség kedvéért: Rosa Luxemburg egy lengyel születésű marxista politikai gondolkozó, forradalmár volt, aki a rövid élete során igen sok mozgalmat, a történelem során fontos dolgot elindított itt Németországban is. 48 évesen halt meg, a Spartakus-felkelés leverését követően, így lett a monkásmozgalom mártírja.)

A Babylon mozi önmagában is egy kuriózum, az épületért is érdemes ellátogatni a belső dizájnja miatt. Nem akármilyen művészmozi ez!
Az épületet majdnem száz éve, 1927-ben kezdték építeni, eredetileg is mozinak. Persze azóta volt egy világháború is, de érdekes módon a mozi komolyabb pusztulás nélkül megúszta, olyannyira, hogy végül még az eredeti moziorgona is visszakerült és a 2001-es felújítás után az újranyitásra. Nyilván nem ilyen rövid és röpke a története, de ha érdekel, akkor itt tudsz róla többet olvasni: Kino Babylon. 

Nem minden film ingyenes, de nagyon sok az, így minden szombaton éjfélkor tartanak egy Null Uhr – Null Euro nevű vetítést, amit az eredeti moziorgonán kisérnek élőben.
Nagyon érdemes elmenni és megnézni, mert úgy teljesen őszintén, mikor láttál ultoljára Chaplin filmet eredetiben, moziban, moziorgonán kisérve?

Némafilmek Berlinben - Babylon Mozi
Mozi belülről egy tragikusan rossz képen – Némafilmek Berlinben

A műsor állandóan változik, mivel a rendelkezésre álló némafilmek száma nem végtelen, így esélyes, hogy valami jót láthatsz. A műsort itt tudod megnézni: Moziműsor.

Az első némafilm, amit megnéztünk Berlinben annyira tetszett, hogy nem volt kérdés, hogy megyünk még.
Másodszorra már nem ingyenes filmen voltunk, hanem egy speciális alkalmon, ahol egy komplett zenekar kísérte a filmet.

A Metropolis LIVE nevű program nagyon tetszett, bár nem egy szívet melengető, romantikus szerelmi történetet mutattak be, de nagyon jó volt és érdekes volt látni, hogy 90 év alatt nem sokat változott a világ bizonyos szempontból.
Ha még műsoron van a Metropolis Live, akkor egységesen 25 euróért álruják a jegyet.
Hogy miről szólt ez az eredti, berlini (Babelsberg Filmstúdió) gyártású némafilm, azt itt olvashatod el.

A moziban nincsenek helyjegyek, tehát oda ülsz, ahova szeretnél, vagy tudsz, ezért érdemes időben érkezni.
Ha online rgisztrálsz (érdemes!) akkor 1 euró regisztrációs díjat kell fizetni.