Élet az MSC Preziosa hajón

Írtam ám egy kisokost is az MSC hajókról, azt itt olvashatod.

Milyen az élet az MSC Preziosa hajón?

Nézzünk egy olyan napot, amikor a hajó nem köt ki, vagy nem száll ki az ember (mert rossz az idő vagy mert épp nincs kedve).
Reggelizni reggel 6-tól lehet a büfés rendszerű étteremben a 14. emeleten.
Igazság szerint a hajón reggel 6 és hajnali 2 között vannak nyitva az éttermek, tehát garantált, hogy senki nem hal éhen.

Ilyen a 14. emeleti étterem (Inka és Maja) kínálata reggelente:

 

Fontos, hogy általában van olyan étel, ami abból az országból származik, ahol a hajó épp tartózkodik.

Ha valaki nem talál megfelelőt a büfében, vagy szereti, ha kiszolgálják, akkor az ültetős étterembe is lemehet a 6. vagy 7. elemetre reggel 7-től.
Az ültetős étteremben általában hatszemélyes kerek asztalok vannak szépen megterítve és általában fullon van az étterem.

Nagy hátránya az ültetős étteremnek, hogy másik négy fővel kell bájcsevegni, ami főleg arról szól, hogy hol szállt fel, meddig megy, milyen kabinban lakik és honnan jött az ember, ha ezen túlmegy a társalkodás akkor jön a mivel foglalkozik, satöbbi.

Szépen tálalják az ételt, az alábbit a Golden Lobster-ben kaptam. Lazac tál:

A 14. emeleti Inka és Maya büfékben viszont el tud különülni az amber, nem kell bájcsevegni senkivel.
Elkülönülésre legalkalmasabb helyek a hajó végében lévő hátsó szakasz, oda általában lusták elsétálni az emebrek mert jó messze van már a főbb kajás részektől. Ez alatt azt értem, hogy itt 20 métert kell sétálni a következő pultig, nem az ember asztala mellett 5 méterrel van felsorakoztatva a kínálat.

Kaja kb. ugyanaz mindkét étteremben (büfé és ültetős) , bár az ültetősben jobb cuccokat is írnak az étlapra.
Igen, az ültetősben  már étlapról kell választani és pincér szolgálja föl.

A befizetett díjban benne van az ültetősben elfogyasztott kaja is, tehát nem kell külön fizetni, bár fontos megemlítenem, hogy az amerikai típusú híg löttykávé csak az ingyenes, ha valaki mást szeretne, akkor azért fizetni kell. Ha nem fizetsz elő semmilyen pakettre, akkor egy átlag kávé 3,5 eur körül van. Erről majd később.

Szóval mindkettőnek van előnye és hátránya is.
Reggelihez az ingyenes italok kimerülnek az amerikai filterkávéban, a hideg és meleg tejben, a vízben, teákban és a gyülölcslevekben.
Hozzáteszem, hogy a teák szerintem irtó pocsékok. Lehet, hogy én vagyok a sokkal kifinomultabb teákhoz szokott (ez tény), de csak filteres tea volt, és a gyömbéresen kívül az összes többi szerintem ihatatlanul pocsék, tehát ha valaki  jó minőségű teákhoz van szokva, az hozzon magával egy adagot, különben a Pickwick színvonalat kell kortyolgatnia fanyalogva reggelente.

A fonti képen az a széééép hosszú, igen bő választékkal rendelkező büfé ebéd térképe, érdemes tanulmányozni.

 

Mire megreggelizik az ember, addigra kiköt a hajó.

Előző este mindenki megkapja a kabinjába a következő napi programot, így van ideje eldönteni, hogy megy-e valamelyikre, vagy csak simán magától kószál egyet a városban, vagy marad a hajón.

Persze nem kell kivárni a programfüzetet, mert az MSC oldalán fent van kikötőre lebontva az összes program.
Ezem kívül az MSC-nek appja is van, amin keresztül is lehet búkoni kirándulásokat, a helyzet viszont az, hogy nem minden hajójuk van benne a rendszerben, így amikor az ember bepöyögi a nevét és a foglalás számát, akkor eleinte közli, hogy barátom, először legyél a hajó wifijére csatlakozva, majd amikor felmész a hajóra, akkor esélyes, hogy azt írja, hogy ja, bocsi, ezen a hajón az appon kereszül foglalás nem érhető el.
Itt találod a létező appjaikat Androidra és Ios-ra is.
De nem hagyják ám a véletlenre, hogy nehogy ne foglalj valamit magadnak, ezért a szobádban a tévé az egy interaktív tv, amivel szintén tudsz mindnféle dolgokat foglalni – ha működik épp és ha épp mutatja a kirndulásokat.
Egyszóval tudja nagyon jól a cég, hogy vannak még hiányosságai ezen a téren.

Ezen kívül… a hajó több ponton is elhelyeztek masinákat, ahol lehet jelentkezni a kirándulásokra de külön pult is van, ahol az esetleges kérdéseinket megválaszolják, személyesen kiszolgálnak.

Mivel a hajó nem a főtéren áll meg -nahát- hanem a kikötő túlvégén (általában) valahogy be kell jutni a városba (ha az ember nem fizet kirándulást vagy transzfert).
Persze a helyi vállalkozók sem hülyék, tudják, hogy egy ilyen hajón rengeteg ember utazik és mindnek mások az igényei, így nyilván lesz olyan is, aki nem a hajó által nyújtott szolgáltatást szeretné igénybe venni.

Ha olyanon töröd a fejed, hogy inkább magadnak leszervezed a kirándulást, akkor ne felejtsd el, hogy a hajó nem fog megvárni téged, ha esetleg nem érsz vissza, az meg tök gáz, amikor látod szépen távolodni a hajódat, rajta az összes cuccodat. 5000 ember nem fog 2 miatt órákat várni, de még perceket sem. Szóval vigyázz, ne késd le a hajót!

Ha az ember nem megy ki a hajóról, akkor szintén az előző este megkapott programfüzetből tájékozódhat a fedélzeti létesítmények nyitva tartásáról, illetve arról, hogy mit lehet aznap csinálni a hajón, mikor és hol.

Táncórák vannak mindenféle stílusban, szokott lenni karaoke, a gyerekeknek ott a Doremi minden földi jóval és a tinikre is gondolnak mert a 15-17 éves korosztálynak mindig vannak külön programok.
Ha ez nem elég és épp tombol a nyár ott, ahol járunk, akkor ott vannak a medencék, a jakuzzik, a tornaterem, ha pedig épp hideg helyen járunk, akkor a fedett medencét érdemes megcélozni.

 

MSC Preziosa Genovában

 

Ez a hajó végében kévő medence, aminél az az érdekesség, hogy a víz egészen a hátsó üveg falig tart, tehát nem csak az a szép kék rész, hanem az a világosabb csillogós is a medence része.
A jakuzzik a hajó több pontján helyezkednek el, szerintem legalább 6 van belőlük, de mindnek 37 fok a hőmérséklete, külön szabályozni nem lehet.

A hajón van egy jó hosszú csúszda, ami kilóg a hajón kívülre, de ez csak akkor működik, ha az időjárás megengedi.

MSC Preziosa hajón medencék egy része
Ez az egyik szabadtéri medencés rész, épp Marseille kikötéjében várjuk a vihart.

A hajón van egy 4D mozi is, ahol ha jól számoltam 6 film közül lehet választani. Jól meg van csinálva, a film kb. 5 perces és 7 euróba kerül fejenként. Egyszer jó kipróbálni, de -szerintem – nem a legjobb, csúcsélmény a hajón.

MSC Preziosa hajón 4D mozi

Ugyanitt van a F1 szimulátor is, hogy őszinte legyek, ezt nem próbáltuk ki, de a versenyautó nagyon szuperül néz ki, ha minimális szinten rajonganék az autóversenyekért, tuti kipróbáltam volna. Az áráról fogalmam sincs, szerintem ez is kb. a mozi kategóriája lehet.
Sem a mozihoz, sem a versenyautóhoz nem kellett külön időpontot foglalni vagy sorban állni sem.
A hely megtalálása viszont nem volt egyszerű, mi a lábunkat lejártuk kétszer mire megtaláltuk.

Élet az MSC Preziosa hajón

 

FONTOS:

Le fogod járni a lábad eleinte (esélyes, hoyg utána is) ha a hajón kóborolsz mert nagyon könnyű eltévedni rajta (oké, a kabinjába az ember pár eltévedés után már csukott szemmel is visszatalál) de lényeg az, hogy ne csini, hanem kényelmes cipőt hozz, olyat, amiben elmennél kirándulni is mert bizony kilométereklet fogsz gyalogolni a hajón, akkor is, ha nem köt ki.
Akkor aztn főleg.
A mi kabinunk a hajó elején volt, az éttermek viszont a hajó közepén és végében vannak, tehát csak egy “kajálni mentem” produkció is egy kilométer, minimum. Beleszámítva, hogy nem egy pohár vizet fogsz inni amit az első szabad asztalnél felhörpintesz.
Lényeg az, hogy készülj kényelmes lábbelivel. Nem viccelek!

Ha már a cipőknél tartunk…

Bennem felmerült, hogy

Mégis milyen ruhát hozzak egy átlagos napra?

Elmondom (magamnak):  semmi extrával ne készülj!

Ha csak úgy, egy sima nap van, amikor kiköt a hajó és mondjuk az esti előadást nézed meg, akkor sem kell túlöltözni.
Persze vannak végletek a hajón. Láttam olyan embereket, akiket a Tescoba nem engedtek volna be mert teljesen hajléktalannak néztek ki, mégis egy óceánjáróval úsztak épp a Karib-tenger felé.
Persze van, aki úgy kiöltözik, mintha a királynővel talizna este: magassarkú, hozzá illő tökéletesen passzoló ruha, belőtt frizó, perfekt smink.

Szóval legyél úgy, ahogy kényelmes és ahogy jól érzed magad, de nem kell túlzásba vinni.

Mi van az esti színházban?

Oda is jó leszel, ha egy szép valamit felveszel, de nem kell túlzásba esni.

Este a hajó átalakul valami egész mássá.
Az aula környéke egy zsibvásár lesz, keleti forgalom, nyüzsi, asztalokra kipakolt termékek.

A bárokban is zajlik az élet, tényleg jók a fellépők és nagyon sok stílust hallgathatsz. Nem fogsz unatkozni.

Italpakettek az MSC Preziosa hajón

Engem nagyon érdekelt felszállás előtt, hogy mit, miből, mennyit adnak.
Aztán megvilágosultam.
Alapvetően, ha valaki szeret alkoholizálni, akkor simán megéri az italcsomag mert előre fizetve kedvezőbb áron juthat itókához.
Minden igényre felkészültek, így víz pakett is van ami az út midnen napjára biztosít 1 liter vizet vagyis 1 üveg vizet  (mire elég 1 liter víz?!) ezt az ingyenessel elérhetőn felül kapja / kérheti az ember.
A csomagoknak nagy hátránya, hogy aki a kabinban együtt lakik, azoknak mind egyforma pakett kell.
Szóval mondjuk ha én előfizetek egy koktélos csomagra de mondjuk a férjem utálja a koktélokat és ő inkább sört vagy bort inna, akkor valahogy el kell dönteni a dolgot mert nyilván nem fog mindenki előfizetni az összes csomagra.
Szóval szerintem ez így nem jó, de nekik is meg kell élni valamiből.

A hajó 20 bárjában a koktélok  8,5 eurótól indulnak, a “gyerek” koktélok talán 5 eurótól. A legdrágább 10,5 eur volt. Nem kóstoltam még őket, de majd legközelebb. (nem vagyok egy nagy alkoholizálós)

Élet az MSC Preziosa hajón

 

Egyébként jól néztek ki a koktlok.
A kávéktól viszont nem voltam beájulva. Ittam már jobbat is.

Szóval esténként az ember kimulathatja magát 🙂

Mennyire “zajosak” a kabinok?

Semennyire sem. Hangszigeteltek. Mi balkonos kabinban voltunk, a szomszédokat sosem hallottuk, pedig biztosan léteztek.
Éjszakára ha nem fújt a szél, akkor nyitva volt az ajtó – mármint az erkélyajtó – és az ágyból néztem a hullámokat és hallgattam őket. Sajnos a hajó dorombolása nem hallatszott egyáltalán.
Belső kabinról nem tudok nyilatkozni.

Szóval így zajlik az élet a hajón. Nyugi van ha az ember akarja.