MSC hajók kisokos

MSC hajók kisokos és ötletek

MSC hajók  – becsekkolás

Van egy másik poszt is a témakörben, azt is olvasd el!

Simán és gördülékenyen történik. 
Eleve mindenki már az indulás előtt megkapja az összes szükséges papirosát, bőröndcéduláját, így amikor a kikötőbe érkezik, már csak az útlevelét kell leellenőrizni és az adatait kell összevetni a társaság által birtokoltakkal. 
Sorállással együtt -tömegtől függően – körülbelül fél óra az egész becsekkolás, de ha sokan vannak, vagyis sokan érkeznek egyszerre, akkor ez eltarthat egy darabig. 

A bőröndöket külön, előre fel lehet adni, tehát ezt nem kell magunknak hurcolni a kabinba, a többi pedig megy a maga útján.
Minden nagyon korrektül fel van tüntetve, nem lehet eltévedni, eltéveszteni semmit sem.
Egy ilyen hajónál, amikor megérkezik az utas a hajóhoz, már ott van a jegye, a kabin száma, minden szükséges adata, bőröndcetlije kinyomtatva, tehát már csak azt kell lecsekkolni -szerintem – hogy valóban az akar-e felszállni, aki a jegyen szerepel. 
Legalább ötször lett megnézve, hogy az útlevélben szereplő pofa valóban én vagyok-e, de persze volt biztonsági ellenőrzés is. 
Utóbbi nem volt túl komoly, csak át kellett sétálni egy fémdetektoron,  és a csomagunkat is átvizsgálták.

A hajóba belépés után egy újabb ellenőrző sorfal várt, még egyszer utoljára összehasonlították az útlevélben szereplő fotónkat a buksinkkal és a jegyen szereplő névvel, majd lefotóztak mindenkit egyesével és hozzárendelték a szobaszámhoz és egyéb fontos dolgokhoz a képet.
Ezt követően mehettünk föl a kabinba.
A kabinban várt minket bekészítve a két darab Cruise Card és az aznapi program.
Néhány perc múlva megjelent a szobaszervízt képviselő emberke. Kopogott, hozott nekünk egy üveg vizet, bemutatkozott és mondta, hogy 24 órában a rendelkezésünkre áll. Kedves volt és barátságos.

Mire jó a Cruise Card az MSC hajókon?

Arra van rányomtatva a neved, a kabinod száma, és minden fontos dolog, mint például, hogy ha esetleg a hajót azonnal el kell hagyni, akkor hova kell menned. 
Továbbá ezzel a kártyával fizetsz a fedélzeten, ezzel csekkolják le, hogy milyen szolgáltatások vannak benne a csomagodban és nem utolsó sorban, ezzel nyitod a kabinodat. 
Egyszóval ez a legfontosabb kártyád a fedélzeten, amit mindig magadnél kell tartanod. 
Ha kimész kirándulásra, akkor ezzel jössz fel a hajóra.
Akkor kapod meg, amikor felszállsz a hajóra és elfoglalod a kabinodat. Ott fog várni bekészítve, minden utas számára jár egy.

A Cruise Card aktiválása

A kártyát külon aktiválni kell neked, személyesen és egy fedélzeti kreditet kell rajta elhelyezni egy elektronikus masinánál, amit a recepcióknál, az aulában találsz. Több ilyen info-pont is van, tehát csak keress egyet, ahol nincsenek sokan.

A fedélzeti kredit 250  euró volt, ezt zárolják a kártyádon és ha elhasználnád (vásárlások, szerencsejáték a kaszinóban, stb.) akkor emelik az összeget.

Milyen a személyzet?

Mivel ezen a hajón 3959 utas utazhat az 1751 kabinban, ehhez nagyszámú legénység kell. Elvileg 1390 főnyi a legénység és személyzet a hajón, akik láthatóan rengeteget dolgoznak. Midnen elismerésem az övék. 
Kedvesek, mosolygósak és segítőkészek mindig, pedig állandóan dolgoznak.

Genovában várjuk az indulást

Kaja a fedélzeten

20 órában lehet szabadon lakmározni a fedélzeten a nagyon sok étteremben és büfében, bárban. 
A legnagyobb büfé rendszerű étterem az Inka és Maya nevet kapta, ehhez megfelelő dizájnnal. 
Hatalmas étteremről van szó, ha még nem voltál ilyen hajón, akkor csak hogy legyen összehasonlítási alapod: maga a rész, ahol leülhetsz szerintem körülbelül 2-3x akkora, mint az IKEA étterme. A másik posztban olvashatsz többet az ételekről,  tetszett- nem tetszett 😉

Mit lehet enni?

Reggel van hideg és meleg reggeli, mindenféle tojások, sokféle kenyér, rengeteg sajt, felvágottak, gyümölcsök és zöldségek, egyszóval nagyon sokféle kaja van kitéve körülbelül 100 méter hosszan, mindezt kétszer (hajó jobb és bal oldala) 
Az italok közül ingyenes az amerikai filterkávé (nem kóstoltam) a teák (forró víz + teafilter + cukor, citrom) a hideg víz, a jég, reggelinél a hideg és meleg tejek.

A nap további részében a pizzától a gyorséttermi ételeken át (hot dog, hamburger) a nemzetek ételeiig minden van. Szerintem a halválasztékon lehetne még egy kicsit tornázni, de ez az egyéni dilim. Húsokból és körtekből zöldségekből, salátákból többféle is van. Senki nem marad éhen, az biztos.
Az édességel szerintem nincsenek a topon, de lehet, hogy csak finnyás vagyok.

Milyen az ültetett étterem?

Miért hívják ültetett étteremnek?
Mert nem oda ülsz alap esetben, ahova akarsz, hanem van egy asztalod, ahova elvileg kell ülnöd, az a te helyed.

Az ültetett étteremben sokkal szebb a dizájn és nyilván pincér is van, nem is egy.
Sürögnek-fogonak az ember körül, folyamatosan hozzák a gyümölcsleveket, a löttykávét, kínálgatják az édes péksütiket a reggelinél. 
Nagy hátránya (annak, aki nem épp másik 2-4-6 emberrel szeretne bájcsevegni étkezés közben) hogy nem szabadon választható hova ülünk. 

Nagy előnye, hogy itt egy fokkal jobb a kaja.
Nem, ez nem azt jelenti, hogy a másik étteremben (a büfés részlegen) sokkal pocsékabb cuccokat lehet enni, hanem azt, hogy annál is jobb.
Étlapról kell választani. Az étlap soknyelvű lehet, amikor az ember bemegy, rögtön megkérdezik, hogy milyen nyelvű étlapot szeretne és azt kap.

Az asztalon van egy kis tábla, amire rá van írva, hogy hívják a pincért és honnan jön, ez nagyban megkönnyíti a kommunikációt. 🙂 
Másik különbség, hogy az ültetett étteremben rendes tányéron hozzák az ételt, van virág az asztalon, több kés és villa, kanál van, egyszóval rendes a teríték.

Milyen ruhában vannak az utasok?

Meglepő, de van aki elég szakadtan öltözik. Van, akiből nem nézném ki, hogy egy buszjegyet meg tudna venni és mégis itt van. 
Vagyis nincs senki kiöltözve a normál étkezésekkor. 
Eddig egy párt láttam csak nagyon szép öltönyben és kosztümben. 
Minden napra meg van adva, hogy milyen az elvárt öltözék, ez a napi programban fel van tüntetve.

Hangszigetelés

Aki minden apró neszre felébred, annak megértem az aggodalmát. 
De nagyon jól hangszigetelt a hajó, remekül lehet aludni. Esetleg a folyosói zaj ellen azt lehet tenni, hogy olyan helyre foglal az ember kabint, ami jó messze van a liftektől, de ha nem sikerül, akkor sincs tragédia, tényleg csöndesek a szobák.
Számomra meglepő, de a hajó alapzaját is sikerült nullára csökkenteni és bent semmit nem hallani a motor zajából.

Tájékozódás a hajón:

Bonyolult. Én nem vagyok egy eltévedős, de mégis sikerül eltévedni. Elvileg segítik a tájékozódsást a liftek környékén elhelyezett térképek, nyíllal, ikonokkal, szöveggel támogatva, de bizony mág így is sikerül eltévedni. Nem tudom mennyi idő kell ahhoz, hogy az ember megtalálja rögtön, amit keres. Szerintem sok. 
Nem segíti a tájékozódást, hogy a liftek ugyan úgy néznek ki. Vagyis nem tudni rögtön, első ránézásre, melyik liftnél vagy. 
Ha jól emlékszem 28 lift van a hajón.

Ajánlanám-e a hajózást egy tömegiszonyos embernek?

(Magunknak) Igen. Nagyon furcsán hangzik, de ahhoz képest hogy ötezren vagyunk, ez nem tűnik fel. Rengeteg hely van a hajón, ahol az ember alig találkozik másokkal.
Nyilván, ha az ember megengedhetii magának a Yacht Club-ot, akkor minden továbi nélkül, de ha nem, akkor sem annyira gáz.
Reggelinél (a büfésnél) például csak ott van tömeg, ahol a kaják vannak, hátul, a hajó végében viszont alig lézengenek. Mondjuk ott nem 5 métert kell sétálni az étellért, hanem húszat, de valamit valamiért. 🙂
Szóval simán.

További képek, élmények, hamarosan.