A Markthalle Neun Berlinben tényeg jó hely?

(Aki nem tudja miről van szó: ez egy híres piac ahol kajálni lehet jókat.)

Szóval tényleg jó hely a Markthalle Neun Berlinben?
Erre nehéz válaszolni egyetlen mondattal.
Ugyanis…

Vitathatatlan tény, hogy a Markthalle Neun Berlinben egy külön intézmény. Messze földön híres, és hogy ámuljatok, bámuljatok, csodálkozzatok, olyan is van aki csak azért jön Berlinbe, hogy ott egyen valami jót.

Először talán 2015 telén jártunk ott mert hallttuk, hogy milyen frankó hely.
Szerencsénkre sétányi távolságban van tőlünk (oké, aki nem szeret kilométereket gyalogolni annak messze van) de amúgy megközelíthető egy csomó tömegközlekedési eszközzel is: az U1 Görlitzer Bahnhof megállójától egy kb. 5 perces sétára van, de az Ostbahnhofról a 140-es busszal közelebb van, így csak kb. 200 métert kell gyalogolni, a Wrangelstraße megállónál szálljatok le.

Mi van ott?

Kaja. Mindenféle kaja.
Nyilván van zöldséges is meg virágos is, de a hangsúly a kajákon van. A piac kényelmes berlini tempóban üzemel, vagyis azt hiszem Magyaroroszágon pislognánk nagyokat ha a piacunk reggel 9 előtt nem méltóztatna kinyitni, sőt reggel 9-kor a Markthalle Neunba még csak hozzák az árut. Tök komolyan mondom. Ha nagyobb választékból akartok válogatni akkor 10 után mentek.
Az is igaz, hogy este 8-ig nyitva van, csütörtökön pedig este 10-ig ami viszont a magyar piacokra egyáltalán nem jellemző.

De nem ez a lényeg.

Ezen a piacon nagyon helyesen felismerték az új időket, rájöttek, hogy lehúzhatják a rolót ha nem változtatnak valamit mert az emberek a boltba járnak már zöldségért, nem várják meg a hétvégét, hogy elzarándokoljanak a piacra friss zöldségért meg húsért. Rájöttek arra is, hogy ha rendezvényeket tartanak, mármint olyanokat, hogy mondjuk japán/mexikói/olasz reggeli piac, mindenféle kóstolók, sajt napok és még sorolhatnám a programokat, akkor ezzel nagy tömegeket tudnak odacsábítani.
Beugrót is szednek, eleinte csak 3 euró volt, de már felemelték 4-re.

Berlin egy nagy zabás város, itt mindenféle éterem, talponálló, bódé, grillező, stb. van. Szeritnem minden jelentősebb gasztronómia képviselteti magát, főleg a város azon részében, ahol a Markthall Neun van.

Ha igazi olasz reggeli ízekre vágysz, menj el erre a piacra. Épp az a legfrissebb ottani gasztroélményem, hogy az olasz péknél vettünk olyan cuccokat amiket Olaszosrszágban szoktunk enni és úúú… azok az ízek! Bámulatos ahogy az ember agya elraktározza az ízeket! Az meg méginkább bámulatos, hogy itt Berlinben hogyan tudják így reprodukálni azokat az ízeket. Egy milánói pékségről van szó egyébként, pont a piaccsarnok közepén vannak. Nem mondom hogy olcsó, a berlini árak szerintem duplájáért adják a termékeiket, de …. tény, hogy bár a németek erősek kenyérben és péksütiben, de ez a Sironi nevű milánói pék sokkal jobb bármelyiknél. Itt az oldala. 
Szóval a maximális 10 pontból 12 pont!

A húsos…

Nem nevezhető diétásnak, sőt, de … azok az isteni grillezett, füstölt, remekül és bártan fűszerezett húsok… ahhh… Big Stuff Smoked BBQ a neve. Ha jó húst akarsz enni, akkor ott eszel. Este 8-ig van nyitva, csütörtökön este 10-ig.

Nem mesélek többet a Markthalle Neunról mert éhen fogok halni a poszt végére. Egy gasztronómiai orgazmus az a hely ahol rengeteg jó dolgot kóstolhatsz a világ majdnem minden részéről. Kihagyhatatlan!
Van ott minden mi szem-szájnak ingere. Nézd meg, kóstold meg. És vigyél magaddal a szokásosnál több pénzt.

Itt találsz midenféle videókat róla

Mire vigyázz ha meglátogatnád?
Arra, hogy ha valamilyen rendezvény van, akkor a jegypénztárba is sorba fogsz állni, aztán pedig nagyon -nagyon-nagyon sok ember lesz. Egy átlag nap délután csak nagyon-nagyon sokan vannak. Szombat reggel még csak vannak.

Amúgy tényleg kihagyhatatlan, de ha feladnád és máshol ennél inkább, akkor a környéken, főleg a Schleschishes Tor környékén (azon túl) tuti találsz valami jót magadnak, az meg nincs messze ettől a piactól.

Itt találod az aktuális programokat. 

Itt pedig a berlini jó kajáshelyket írom le.
Hol együnk jót Berlinben? 

Hol együnk jót Berlinben 2

A török piac Berlinben