Málta rabul ejt

Málta

Igen kevés helyen nem jártam Európában, talán egy kezemen meg tudom számolni, mi maradt ki. Az egyik ilyen volt Málta. Most sem voltunk sokáig, de legalább néhány helyet meg tudtunk nézni és nem volt zavaró, hogy a gyönyörű tengerpartokat kihagytuk mert borzasztóan fújt a szél, néha még össze is kellett kapaszkodnunk, hogy ne vigyen el. Szóval a tengerpartok most érthető módon kimaradtak, talán majd legközelebb.

Málta azért is érdekelt mert igen érdekes helyen van: közel Szicíliához, Tunéziához és még a nyelvük is különleges. Arab hangzása van, de vannak benne angol szavak és sok olasz is. És akkor még a helyi gasztronómiát nem is említettem mert az aztán tényleg érdekes!

Málta

Málta érdekes hely, és ha Mdinát nézzük, akkor egy tömény történelemóra is egyben, az óvárosban olyan, mintha megállt volna az idő pár száz évvel ezelőtt. Nézd meg a fenti képet, ami akár 200 évvel ezelőtt is készülhetett volna, de ott van rajta az autó, ami azért mégis visszazökkent a jelenbe.

Málta

Mdina az egyik legszebb hely, ahol eddig jártam, engem lenyűgöztek a szűk utcák, a forgatag, a sok kő. Nyilván ott is abból építkeznek, ami van, ami olcsón elérhető. Nézd meg ezt a masszív várfalat, milyen gyönyörű.

Málta

De Málta a történelme miatt is különleges. Nem fogok most hosszan kitérni rá, inkább olvasd el a Wikipédiát, ha érdekel. A világ legrégebbi templomai, lovagok, szerzetesrendek, volt és van itt minden.

Málta

Még így utólag nézve is szép ez a hely, nagyon is.

Málta

A fenti szellőzős-árnyékolós ablak annyira jellemző az arab országokra és milyen igazuk van. Szerintem a jövőben sokkal több ilyen megoldást fogunk látni a házakon mert rá fogunk jönni, hogy jó a levegő, de a sok napsütés és a meleg kikészíti az embereket. Legalábbis ahogy jósolják, hogy a nyári átlaghőmérséklet Magyarországon is 43 fok lesz és itt nem arról van szó, hogy néha lesz meleg, hanem hogy néha 50 foknál is melegebb lesz és éjszaka sem lesz frissebb a levegő. Vagy mihez képest friss. Tavaly nyáron Szaúd-Arábiában jártunk, ott ezeket láttam.

Málta

Jártunk egy érdekes történettel rendelkező templomban is. Itt nem a felső templomról van szó, az egészen különleges belülről, nézd meg ezt a videót hozzá. Szóval van egy templom, a Mosta, ami számomra azért volt érdekes mert a II. világháborúban egy bombázás során beesett ide egy bomba de nem robbant fel. Mivel éppen mise volt, a helyiek nyilván csodának gondolják a dolgot. Egyébként ezt a bombát meg is lehet nézni, meg is lehet kopogtatni a templomban és még egy animációt is készítettek az eseményről.

Az érdekességek között még egy üvegfújó műhelyt is meg szeretnék említeni, ami igaz, hogy turistás de ezek a helyek mindig érdekesek és sokszor tényleg szép dolgokat vásárolhatunk ott.

Málta

Málta szép hely és talán legközelebb nem lesz borzasztó az idő és a tengerparton is lesz értelme egy kis időt eltölteni.

Málta