Karanténnapló 30. nap. Mi történt az előző egy hétben?

Sokáig úgy volt, hogy lazul a helyzet, hogy Húsvét után lassan visszatér minden a „normál” kerékvégásba.
Aztán nem így lett.

Sokat ez nem változtat a helyzeten mert ettől függetlenül nagyon szépen alakulnak a számok, és világosan látszik, hogy előbb-utóbb mindenki mehet, amerre akar és még olyan „luxusokat” is megengedhetünk magunknak, mint kajálás valahol a szabadban vagy a kávézó teraszán indokolatlanul sokáig való semmibe bámulás. 

Ezen a fenti ábrán azt látod, hogy a megbetegedések száma szépen csökken.
Másik érdekesség, hogy a duplázódási szám már 24 nap országos szinten. Berlinben épp 30,5 nap!
Ami brutál jó ahhoz képest, hogy 2 hét volt a cél sokáig és elég elérhetetlennek tűnt rövid távon. A grafikont a Morgenpost oldaláról fotóztam ki.


Mostanában kétszer is voltunk a parkban. Helyesebben: A Parkban. Ehhez autót béreltünk (percenként kell fizetni és nagyon menő cuki kisautót szoktunk kibérelni.)
Ez itt asszem 0,19 euró percenként. Azt ne kérdezzétek, hogy ez Budapesten miért minimum dupla ennyibe kerül.
Lényeg az, hogy ezzel a módszerrel kb. 10-12 euróért ki tudunk menni A Parkba oda-vissza.

Az ellátási gondok utolsó tapasztalataim szerint lecsökkentek arra, hogy nem lehet élesztőt kapni, de ez már lassan egyhetes infó mert szombaton nem volt élesztő. Azóta lehet, hogy van.

Megnyugtató érzés, hogy a helyi okosok rájöttek, hogy ha nem engedik be az országba a mezőgazdasági munkásokat, akkor lehet, hogy „legyőzzük a vírust” de éhen is hal az ország a nyár végére mert hiába van ott a termés, ha nincs aki leszedje és ládába tegye.
Erre német szemmel szédületes tempóban (2 hét alatt) szereztek 40.000 román vendégmunkást és még a repcsit is leszervezték meg mindent és már a földeken szedik a spárgát meg az epret az emberek.

Jah, kérem… ha nincs eper és nincs spárga, ősszel meg nincs sütőtök, a kettő között meg nem szedik a rókagombát, akkor az hatalmas csapás lenne az országnak. Ezek olyan dolgok itt, mint Magyarországon a kenyér.
Igen, a sör is egy elég sarkalatos pontja az ország gasztronómiájának, de arról nem tudok nyilatkozni. 🙂

Az utcán meglepően sokan vannak.

Mármint ahhoz képest hogy mi a „helyzet”, viszont a 90% tartja a másfél – 2 méteres távolságot mindig, de szerintem ha valaki elfelejti, azt helyben megölik vagy nemtom.
Múlt héten egy csaj a parton olyan közel jött hozzánk, hogy ha nem húzom be a lábam még hasra is esett volna. De ez kirívó eset volt, pont ezért volt emlékezetes.
A boltok előtt bevett szokás lett a sorakozás.
Meg a felfestett csíkok odabent.
Szerintem ezek tök jó dolgok, mármint a távolságtartás és remélem, ez megmarad a járvány után is.

Dolgozás szempontjából a helyzet változatlan. Minden megy a maga útján.

Egyetlen nagy negatívum, hogy a posta (DHL és társai) egyszerűen nem tudnak lépést tartani az extra brutál módon megnövekedett igényekkel.
Itt eleve mindet (a mindent úgy értsd, hogy MINDENT) online rendelnek az emberek.
Ha neccesebb dologról van szó (pl. ruháról) akkor ESETLEG bemennek a boltba felpróbálni, de ha az ember már tudja a méretét, tuti online rendeli meg még a ruháját is. Ha nem jó a méret vagy nem tetszik, akkor ott van a dobozban a visszaküldéshez szükséges minden dolog.
A képhez az is hozzá tartozik, hogy itt nemcsak egy-két posta van, hanem elég sok.
Szóval a múlt héten még arról ment a duma, hogy a DHL bevezeti a vasárnapi munkavégzést. Az pedig itt olyan, mintha Magyaroroszágon arra köteleznék a dolgozót, hogy december 24-én este menjen be dolgozni. Ördögtől való ötlet!

Gyorsan el is vetették az ötletet és inkább nyíltan bevállalják, hogy képtelenség időre kiszállítani bármit.
Én pl. rendeltem valamit múlt szerdán és még csak annyiról szól a DHL saját nyilvántartása, hogy megérkezett hozzájuk a cucc. Hogy mikor kerül kocsiba és mikor hozzák ki… azt nem tudni.
Itt pedig ha valamit rendelt az ember este, akkor az másnapra itt volt. Hát, ez most nem valósul meg.

Mi van még? Kb. Semmi extra.
Minden megy a megszokott kerékvágásban. Előre láthatóan legközelebb 27-én döntenek arról, hogy hogyan tovább. És a mellékelt ábra szerint nem sietik el a dolgot, hiába áll egyre jobban az egészségügy.