Santander látnivalói + Hasznos infók az utazáshoz

Santander látnivalói

Csodálatos napokat töltöttünk nemrég Santanderben és környékén, így elmesélem nektek, mik Santander látnivalói, merre jártunk, mennyibe került, minden hasznos infót megtalálsz itt.

Nézzük hát Santander látnivalóit:

Santander egy félszigeten helyezkedik el, a legérdekesebb, legszebb látnivalókat így a félsziget csücskében az úgynevezett Magdalena félszigeten találjuk.

Santander látnivalói - Sardinero
Csodálatos napkelte a Sardinero parton, olyan szép volt, mint egy álom! 🙂

Santander látnivalói -strandok, tengerpartok

1, Sardinero tengerpartok – Magdalena félsziget

Azért tengerpartok mert több is van. Első Sanrdinero part és második part (Primera playa del Sardinero, Segunda playa del Sardinero)  de még számtalan fürdőzésre alkalmas partot találsz a környéken.

A Sardinero tengerpart a legnagyobb és a leghíresebb. Nem véletlen!
Sárga finom homok borítja, lassan mélyül és általában jó nagy hullámok vannak.  🙂
A fenti csodás napkeltés képet itt lőttem. Nagyon sok napkeltét láttam már rengeteg országban, de ez volt eddig a legszebb. Úgyhogy a napkeltét nem szabad kihagyni, ha arra jártok!

Ennek a két egymással apálykor összefüggő tengerpatnak a szépsége akkor lett világhíres, amikor II. Izabella spanyol királynő látogatást tett itt (melyet több látogatás követett, lásd lent). 🙂

Ettől kezdve Santander ezen környéke egyre népszerűbbé vált a nemesek és gazdagok körében is, aminek köszönhető, hogy ma igen szép házakat látni errafelé, nagyon sok közülük a századfordulón épült.
Ilyen a Sardinero tengerpart, amikor néptelen:

Mi itt laktunk utoljára Santanderben, nekem tetszett mert 2 perc sétára volt a Sardinero tengerparttól és remek volt a kilátása, a reggeli is egész jó volt.

Mit találsz a Sardinero tengerpartokon?

Tiszta vizet, sárga homokot, rengeteg apró csigát és kagylót a dagály elvonultával 🙂 Vannak életmentők is nyáron a parton, illetve tisztálkodási lehetőségről is gondoskodtak.

A tengerpartot egy magasabban fekvő sétányról is megcsodálhatod, ahol nagyobb kávézók, bárok és éttermek kaptak helyet, mindnek jó a kilátása, viszont egyik sem kifejezetten olcsó és érdekes módon helyiekkel vannak tele, nem turistával.

A Sardinero partok a helyiek körében is nagyon népszerűek, reggelente arra sétáltatják – az amúgy teljesen jólnevelt – kutyákikat.

2, Casino del Sardinero

A Sardinero part fölött a Plaza de Italia-n találod a kaszinót, ez a környék egyik legjelentősebb épülete.
Több játéktermet találsz a gyönyörű épületben a bárokon és az éttermeken kívül.
Több filmet is forgattak az épületben az elmúlt pár évtizedben.

Santander látnivalói - a királyi palota Santenderben
A királyi palota Santanderben

3, Magdalena félsziget Santanderben

A Sardinero partoktól egy kellemes sétával megközelíthető ez a sok látnivalóval szolgáló félsziget, ami valóban megéri a fáradságot.

Itt találod a királyi palotát, egy pici állatkertet, játszóteret, világítótornyot, focipályát és még egyéb, kikapcsolódásra alkalmas helyet.
Egy kapun kell bemenni, amit ráadásul őriznek is, és ha bementél egy hatalmas területre jutsz. Bártan sétálj be a kapun!

Egy kellemes körút vár rád odabent, aminek körülbelül a felénél találod a királyi palotát:

4, Santander látnivalói:  a királyi palota

Santander látnivalói közül a második legfontosabb a királyi vár.

– Santander városa ajándékozta XIII. Alfonz királynak, tehát nem a király építtette oda magának.
– Közadakozásból épült, a helyi mesteremberek bevonásával 1909 és 1911 között.

Az 1900 -as évek elején a hullámfürdőzés egyre népszerűbb lett. Akkoriban mindenféle fájdalmak ellen ajánlották a doktorok, így mivel Santanderben egyrészt igen szép a tengerpart, másrészt hatalmas hullámok vannak, harmadrászt pedig elviselhetőbb az időjárás, ideális hely volt erre a célra.
A helyiek tudták, hogy a város gazdasága felpezsdülne, ha a király rendszeresen itt töltené a nyarakat az udvarával együtt – rengeteg emberről van szó – így ötletbörzét tartottak és két fiatal helyi építész ötlete nyert, miszerint építsenek egy királyhoz méltó kastélyt a félszigetre.
Pénze a városnak nem volt, de mindenki tudta, hogy hosszabb távon anyagilag jól járna azzal, ha valamilyen módon a királyt a nyarakra oda tudnák csábítani a teljes udvartartásával, így közadakozásból felépítették a palotát a korra jellemző angol stílusban.
A számításuk bevált, Santander gazdasága felvirágzott, mindenki megkapta amit akart 🙂

A kastély egy domb tetején épült fel amit egy kisebb erdő vesz körül. A domb aljában pedig régen az istálók álltak, ma vendégházak és éttermek, kávézók vannak az épületekben.

Ha besétáltok a nagy kapun, egy kisvonattal is körbemehettek negyed óra alatt a félszigeten.

5, Állatkert a félszigeten

Tengeri állatokat láthatsz itt, fókákat és pingvineket amik a tengerből kapják a friss vizet.
Nincsenek sokan és az állatkert sem nagy, de érdekes és meglepő ilyen állatokat látni. A belépés ide is ingyenes, ez a park egy része.

6, Museo Marítimo – Tengeri múzeum

Ez a múzeum a Magdalena félszigettől egy rövid sétányi távolságban van, a tengerparton, rögtön a Playa de los Peligros (a veszélyek partja) mellett.
Hajómaketteket, csónakokat és kisebb hajókat találsz itt és eredeti bálnacsontvázat is. 🙂
Bővebb infó róla: weboldal

Catedral de Nuestra Señora de la Asunción
De ZaratemanTrabajo propio, CC0, Enlace

7, Miasszonyunk székesegyháza

(Én is készítettem róla esti képet, de ez a fönti a wikipédiáról jobb.)
Az eredetileg gótikus templomot a XII. században építették fel először, utána többször leégett, lerombolták, dinamittal felrobbantották, majd átépítették, végül ujjáépíteték.
Méreteit tekintve nem mondható hatalmasnak sem, maga a templom két szinten van, fölötte pedig egy kiállítóterem kapott helyet.

Összefoglalva, Santander látnivalói :

Santander kisváros, nem rendelkezik sok látnivalóval. Legfőbb látványossága a tengerpartja ami valóban szép és a Magdalena félszigeten elhelyezkedő királyi palota.
Ettől eltekintve van még néhány múzeuma, de nem életed nagy élményeit fogod a városban átélni, kivéve a tengerparton, mert az tényleg szép. Ha sietősre vennéd a figurát, akkor néhány óra alatt megnézhető minden fontos és kevésbé fontos is a városban. A santanderi utazás hatalmas előnye viszont – ha oda vennél olcsó repjegyet – hogy onnan könnyen és olcsón eljuthatsz valóban sok látnivalót tartogató helyekre, például Bilbaóba másfél óra alatt, de Santanderben tényleg a tengerpart a lényeg és a látványosság.

Nyaralás Santanderben?

Sokan szeretik Santanderben tölteni a nyarat mivel nincs akkora hőség, mint az Ibériai félsziget más pontjain. Ha az időjárás mégsem lenne teljesen tökéletes a strandolásra, és az ember inkább kirándulni szeretne, a környéken remek lehetőségek vannak a túrázásra is és az érdekes helyek, falvak felkeresésére is alkalmas hely Cantabria.

Santander időjárása

Fontos leszögeznem, hogy Santanderben egész más időjárás és klíma uralkodik, mint Spanyolország többi részén. Santanderre nem jellemző a “gatyarohasztó hőség” sőt, ha jobban megnézzük, esélyesebb, hogy Budapesten jobb, “nyaralósabb” az idő, mint itt. Santander klímája óceáni, minek köszönhetően elég kiegyenlített a hőmérséklet egész évben és ezt sokan szeretik. Spanyolországban vannak, de mégsem kell hőgutát kapni a tengerparton.

Clima Santander (España).PNG
Dominio público, Enlace

Szállások Santanerben:

Mióta rengeteg fapados repül a városba, egyre több a hostel, amik egyrészt olcsóbbak és nem feltétlenül vannak rossz helyen. Például ez egy olcsóbb, belvárosi, ez pedig egy drágább, de tök jó a kilátása. Mi ebben laktunk. Ez 2 percnyire van a Sardinero parttól. Ha strandolni szeretnétek, akkor nagyon ajánlom.

Mit egyél Santanderben?

A santanderi gasztro igen érdekes.
Nekem ez az étel ízlett nagyon, de nagyon:

A neve cocido montañés. (“koszido montanyész”) Jó spanyol kaja módjára volt benne minden, bár kicsit “pasis” kaja mert a babbal nem spóroltak, de ezen kívül volt benne krumpli, hagyma, szalonna, véres hurka (imádják a spanyolok) és egy kis hús hússal, pluszban egy kis csont, mert attól lesz igazán jó íze az ételnek. Tudnak valamit a spanyolok… Nagyon finom volt! Lehet kapni a boltban is befőtt formában 🙂

Másik érdekes étel ez a krumpliból és halból készült leves-főzelék:

Ennek nem volt annyira “kérek még” íze, viszont elég könnyű étel volt.

Szóval éhen sem fogtok halni, ha Santanderben jártok 🙂

Hogyan jutunk el Santanderbe a repülőtérről?

Busszal:
Santander reptere (Aeropuerto Seve Ballesteros) nem nevezhető nagynak, így egész biztos, hogy könnyen meg fogod találni a rögtön a kijáratnál jobbra található buszmegállót.
Az első busz 6:40-kor indul, onnantól kezdve 30 percenként jár egészen este 11 óráig, a menetidő mindössze 10 perc. A jegyet a sofőrtől kell venned, 1,3 euróba kerül. Menetrendet itt találsz  Buszhálózat Santanderben.
A reptérről érkező busz a buszpályaudvar mellett tesz le, mögötte pedig az állomást találod, mindent egy helyen. Jegyet gépből is tudsz vásárolni bárhova!

Ha a környező városokba mennél, akkor az ALSA busz valamelyik járatára kell szállnod. Itt találod a jegyeket (meglepően olcsók!) és a menetrendet is.

Taxival:
Körülbelül 25 euró az út, mindig találsz taxit a reptér előtt.

Santander tömegközlekedése

Santander látnivalói könnyen megközelíthetőek tömegközlekedéssel. A buszok gyakran járnak és mivel kicsi a város, sokat sem kell utaznod.
Jegyet a sofőrtől is tudsz venni, de készíts elő aprót, vagy a pontos összeget. Egy jegy 1,3 euróba kerül.
Ha a belvárosból/az állomásról mennél a Magdalena félszigetre, akkor bármelyik buszra szállhatsz, csak az 5-ös nem jó neked, visszafelé ugyanígy. Kb. 10 perc az út, de lehet, hogy túlzok. Közel van.

Jó utat Santanderbe!