Felzabáljuk Berlint – Oranienstrasse (Kreuzberg)

Lehetetlen a küldetés, de előbb-utóbb össze fog jönni a dolog 🙂

Mért épp az Oranienstrasse?
Mert miért ne? A hosszabb válasz az, hogy azért épp ez az utca mert itt mindenféle éttermek/ talponállók /bármiféle ételt felszolgáló létesítmények vannak.

Eddigi kajás posztok Berlinből:
Kar-Marx-strasse legeleje 
Markthall 9
Kottbusser Damm
Török piac Berlinben

Kezdjük az utca elején, a Görlitől  kiindulva:

Amrit nevű indiai étterem:

Stabilan jó.
Nem mondom, hogy a világ legjobb indiai étterme, de itt legalább van íze az ételnek. (Voltak szörnyű  élményeink is a városban, amikor igyekezett az étterem németesíteni az ételeket és kihagyni a csípős cuccokat, itt az Amritban általában nem spórolnak, de oké, nem is az az ultra autetikus megabrutál fűszeres.)
Csak úgy érdemes beülni, ha az ember éhes, nagyon éhes mert nagyok az adagok, ráadásul mindenféle extrát adnak a kajához, tök mindegy mit rendel az ember. Saláta, előnasi a szószokkal.
Az Amrit másik érdekessége hogy ez egy lánc a városban, most 4 nagy éttermük van épp. Tök mindegy hol eszik az ember, ugyanazt a stabilan viszonylag jót kapja.

Qué pasa mexikói étterem

Az Amrit indiai étterem  mellett szokott lenni (vagy legalább a környékén) a Qué pasa. Szerintem ugyanaz a tulaja mert mindkét étteremlánc igen jól dizájnolt, sőt: kifejezetten jól néz ki mindkét hely és valahogy látszik, hogy ugyanaz a kitalálója a kinézetnek.
Ami közös még bennük, hogy mindkettőben ugyanolyan salátát szolgálnak fel, ami szerintem kicsit izé, de aki nem tudja, azt nem zavarja.
A qué pasa koktélos választéka tök jó, de … általában nem tartalmaz annyi alkoholt, hogy megérje. Stabilan mindig 3,5 vagy 4,5 szokott lenni a koktél, mindegy melyiket választja az ember. Mondjuk, ha valaki megelégszik csak az ízével, akkor okés a dolog, de berúgni nem itt fog, az tuti.
Kaják:
Átlagos. Ettem már sokkal, de sokkal jobb mexikóiakat is.
Utoljára a csokis, csilis csirkét ettem. Nem mondom, hogy innentől kezdve csak ezt fogom enni, viszont az első csokis csilis próbálkozáshoz képest tök jó volt, (akkor annyira rosszul sikerült, hogy nem bírtam megenni, de ez vagy 30 éve volt, Budapesten)
Másik nagy előnye a qué pasának, hogy nagyon gyors a kiszolgálás, így körülbelül fél óra alatt végez is a beüléstől számítva.
Árfekvésben körülbelül ugyanott van a két hely (az indiai és a mexikói)  30-40 körül szoktunk fizetni ketten, de úgy, hogy én általában koktélt iszom.

Ha a kettő között kellene választani, akkor én az indiait választanám.

Sültkrumplis hely: Goldies 

Hm…
Bevallom, én nem vagyok nagy sültkrumpli zabáló mert valahogy nem jönnek be az olajban sült cuccok, de nem bírtam megállni, hogy ne kóstoljak bele (ne egyem meg a negyedét) annak, amit rendeltünk.
Igazi krumpliból van, ezt úgy értem, hogy fogják a krumplit, meghámozzák, feldatabolják és megsütik. Erre jönnek a szószok, feltétek. Egy nagy halom krumplit kap az ember, szerintem nekem körülbelül éves fogyasztásom egy ilyen kupac 😀
A feltéteket a fönti linken megtaláljátok.
Mi Elsasser art kértük, nem spóroltak vele, volt benne bőven bacon, hagyma, creme fraiche, satöbbi.
(Aki nincs annyira otthon a helyi gasztróban és mindenképpen tejfölt keres, az a boltban a creme fraiche-t keresse. Kicsit (kicsit?! nagyon!) jobb a tejfölnél, azzal a különbséggel, hogy sűrűbb, zsírosabb, finomabb, nem túl diétás 😀 a maga 30 vagy 40 % zsírtartalmával)
Visszatérve a Goldies-re: mennyire tök egyszerű már, nem? Sültkrumpli étterem. Mi kell hozzá? Krumpli.
Az árakat látjátok az étlepon a linken. Nem drága, főleg nem a mennyiség miatt.
Másik tök jó a helyben, hogy nagyon jó az italválasztéka.
Ha még valaki nem kóstolta, akkor mindenképp érdemes inni egy üveg uborkás üdítőt. Jó, tudom, perverzül hangzik, de a németek nagy italkeverők és az uborkás szénsavas üdítő tényleg jó ötlet. Majd erről is írok egyszer mert van mit.

Pizzéra majdnem rögtön a Goldies mellett 🙂

Ennek nem tudom a nevét, pedig megérdemelte volna, de majd legközelebb megnézem jobban magamnak.
Kifejezetten jó a pizzája! Kövön sütött pizzákról van szó, és csak hogy könnyebb legyen, szeletben is árul pizzát, nem is akármilyet! 2,9 egy szelet pizza, de a kerek egész pizzák 5-től indulnak ha jól emlékszem.
Jó volt amit ettem. A bal oldali képen egy articsókás, szárított paradicsomos, spenótos pizza van. Jó volt!

 

Hasir 

Hasirból több is van a városban, egy egész lánc. Ez egy török étterem, aminek én még csak az Oranienstrassén lévő kirendeltségében voltam és nem győzött meg annyira, hogy tovább kisérletezzek vele. 30 éve vannak a városban.
Mit ettünk? Én egy vega cuccot: mindenféle zöldségek voltak együtt megsütve, olyan volt, mint amit a görögök szoktak enni, de ez nem jött be annyira, valahogy hiányzott a zöldségek alapvető jó íze. Így, ebben az összeállításban kaptam ahogy a képen van.
Lehet, hogy rosszul választottam, nemtom.

A dologhoz tartozik, hogy a városban rengeteg a török étterem – ne olyanokat képzelj el, mint amit Budapesten látsz, olyan itt nincs – és az embernek igen hamar lesz összehasonlítási alapja.

Most itt tartunk az Oranienstrasse felfedezésében. Majd lesz még tovább is és a két első étteremhez való képeket is előtúrom majd valahonnan 🙂