Múzeumok éjszakája Berlinben

Eddig valami rejtélyes okból kihagytuk Berlinben a Lange Nacht der Museen-t vagyis a berlini múzeumok éjszakáját, de idén nem felejtettük el.
További Berlinnel kapcsolatos posztokat itt találsz.

Milyen volt a Berlini múzeumok éjszakája?

Röviden: nagyon szuper.

Bár ha nem lett volna bekorlátozva az idő, jobb lett volna. Meg akkor is, ha akár egy csöppet is éjszakai emberek vagyunk és nem dőlünk ki este 10-kor menetrendszerűen.

80 múzeumot lehetett megnézni idén, 2018-ban, amelyek megközelítéséhez 7 buszjáratot indítottak, amik közül sajnos az egyiket törölték, pont azt, ami kivitt volna jó messzire, de még így is élvezetes volt a dolog.

Mivel minden jelentősebb múzeumot meg lehetett nézni (Figyelem! Az, hogy 80 múzeumba lehetett éjszaka menni, az a berlini múzeumoknak alig az ötöde, mert itt több múzeum van, mint nap egy évben) először azt kellett kitalálni, hogy mégis melyiket szeretnénk megnézni.
Ehhez eleinte a múzeumok éjszakája weboldal segítséget nyújtott:  regisztráció és bejelentkezés után kiválaszthattuk a megnézendő múzeumokat, amiket elmenthettük a listába.
Igen ám, de pont a kérdéses időpontra eltűnt a bejelentkezés lehetősége és ezzel együtt a szép lista is, amit készítettem erre a jeles időpontra. Marha jó 🙁
Persze nem csak én akartam frissiben megnézni az indulás előtt 2 órával, hogy, na mégis mi lesz a “menü” hanem vélhetően rajtam kívül még nagyon sokan. Így végül már az oldalak meg sem nyíltak meg.

Egyébként engem meglepett, hogy míg Budapesten iszonyatos tömeg szokott lenni ilyenkor a múzeumokban, itt sehol nem kellett várni a bejutásra, pedig…

A 80 múzeumban összesen 800 programot készítettek a zenés műsoroktól kezdve az előadásokon át a kézműves gyerekprogramokig, szóval volt mit nézni.

A buszok pedig csak félig-meddig segítették a közlekedést a múzeumok között, mert  voltak múzeumok, amiket csak tömegközlekedve lehetett elérni és nem csak azért mert kiesett az egyik vonal. Amúgy a buszok elég sűrűn jártak, de van mit javítani a dolgon.

Összességében megérte a 12 eurót ez a program, jövőre is megyünk, csak jobban szervezettek leszünk, nem hagyom az utolsó napra a szervezést.