A berlini állatkertben jártunk (Zoologischer Garten, Berlin)

2021 márciusának valószínűleg utolsó télies napján jártunk a berlini állatkertben. Ráadásul még Covidos időkben vagyunk, így csak négy nappal a látogatásunk előtt nyitották meg az állatkertet oly módon, hogy előre be kellett jelentkezni és nem lehetett akármeddig bent kóborolni, ráadásul minden állatház zárva volt, ami nyilván elég sokat elvett az élményből mert csak azokat az állatokat tudtuk megnézni, amik eleve kint laknak 2 fokban és hóesésben is, szóval finoman fogalmazva nem volt teljes értékű a látogatásunk. 

Az igazság az, hogy mióta kitört a pandémia, csak egyszer jártam a “belvárosban” (leszámítva az Alexanderplatzot), így eléggé meglepett, hogy mennyire kevesen vannak reggel az utcákon. Itt normál esetben hömpölyög a nép és rengeteg autó van az utakon is. Furcsa volt így látni a várost, arról nem is beszélve, hogy ez alatt az egy év alatt több épületet is felhúztak arrafelé, ami engem mindig lenyűgöz.

berlini állatkert bejárata

A bejutás az állatkertbe

Nyitásra mentünk, így amikor odaértünk a bejárathoz, senki nem volt sem a kasszáknál, sem a bejáratnál. Felmutattuk a QR kódunkat, leolvasták és már mehettünk is be.

A berlini állatkert


Berlinben rögtön kettő is van az állatkertből. Az egyik egy külvárosi hatalmas területű park, ahol néhány évvel ezelőtt jártunk, a másik a városi állatkert, ahova most mentünk.

A berlini állatkert (Zoo) kétszer akkora, mint a Budapesti, 35 hektáron van és a Spree csatornájának másik oldalára is átnyúlik a Tiergarten területére.
Néhány évvel ezelőtt kölcsönöztek Kínától két pandamacit akkora pénzért, hogy napokig balhé volt belőle, de hozzáteszem, hogy a panda olyan vonzerő, hogy egész biztosan megtérül ez a befektetés. Panda nélkül engem sem érdekelt volna az állatkert.

Ha már a berlini állatkert érdekességeinél tartunk, akkor ki kell emelnem, hogy ez Európa leglátogatottabb állatkertje, ráadásul majdnem 1400 állatfajt tart, amivel pedig világelső. Elvileg tehát érdekes lehet egy látogatás itt.

Ahhoz képest, hogy normál esetben igen zsúfolt az állatkert mert évente majdnem 4 millió látogatót fogad, ezen a napon embert alig láttunk benne.

A pandák

A pandák nagy szenzációnak számítanak itt is, olyannyira, hogy amikor még kisebb volt a két itt született pandamaci, szinte napi rendszerességgel volt róluk hír az újságban és a sok borzalom között annyira jó volt kicsit róluk olvasni meg nézni a gondtalanul játszó pandákat. 🙂 Van az állatkertnek saját YouTube csatornája, itt nézheted meg a pandákat.

Amikor odaértünk hozzájuk épp a reggelijüket fogyasztották, természetesen a hátukon fekve. Miután megreggeliztek, elnyúltak és aludtak tovább.

Ebben az üvegfalú szobában három panda volt, a másik kettő épp evett azért nem szerepelt a videóban és a hóesésben is sétált egy panda.

Ez a felemás látogatás elég volt arra, hogy felkeltse a kíváncsiságom, hogy majd egyszer ha minden rendesen kinyit, újra elmegyünk.

A belépő most 16 euró volt, viszont ha valaki nagyon beleszeret az állatkertbe, akkor az éves belépő 55 euró, amivel meg akárhányszor be lehet menni. Megfontolandó.