Szkopje látnivalók + hasznos infók Macedóniához

Szkopje látnivalói

Szkopje érdekes város. Budapestről repülővel egy óra az út, és elég a személyi igazolvány is ahhoz, hogy beengedjenek Macedóniába. Az árak alacsonyak, az ételek finomak, az emberek barátságosak, a hely érdekes. Nézzük, mik Szkopje látnivalói!
Az Alexander the Great reptérről a Vardar Express busz körülbelül fél óra alatt visz be a belvárosba, a Vardar folyó partján lévő Holiday Inn szállodához. Az út 175 Mkd, jegyet a buszon is lehet venni.
Szkopje kicsi város (mitöbb, Macedóniának is csak körülbelül 2 millió lakosa van) ha egy napot szánsz rá, akkor is meg tudod nézni, mivel a látványosságok majdnem mind a belvárosban vannak. Hol együnk Szkopjében? Hol aludjunk?  (kipróbált szállások Szkopjében) Hol van a buszmegálló? Milyenek az árak Macedóniában? Ezekre a kérdésekre is találsz választ itt.


Szkopje látnivalói

A Vardar folyó partja

Nem is maga a folyó – mert az elég sekély sokszor – hanem a fölötte átívelő rengeteg híd az érdekes. A hidakat és a Szkopje belvárosában lévő új épületeket Uniós pénzből építették az előző években.
A legrégebbi híd az úgynevezett Kőhíd,  Szkopje egyik nevezetessége. 1460 körül, tehát még a török korban építetette II. Mehmed oszmán szultán.

Stone Bridge Skopje Macedonia

A Kőhíd a Szkopje belvárosában lévő Macedónia teret és a Bazárt köti össze.
Mellette találod a Művészetek hídját, amin nem spóroltak, a 89 méteres hídon összesen 29 szobrot helyeztek el macedón művészekről és zenészekről.

2015-09-17 #003 Art Bridge, Skopje

Ha Szkopje városában a folyóparton jársz, fel fog tűnni, hogy túlméretes hajókat építettek, nem is egyet. Ezek a hajók szállodák, éttermek.

Skopje at Night

A Bazár

Szkopje látnivalói közül talán a legérdekesebb a bazár, ami a Balkán félsziget egyik legrégebbi és legnagyobb bazára, a XII. századtól létezik. Az 1955-ös földrengésben és a világháborúban komolyabban megsérült, így a ma látható formája már nem az eredeti, de így is találunk benne mecseteket, minaretet, karavánszerájt, és érdemes ott is sétálni, beülni az egyik étterembe.

Musztafa Pasa mecset

A bazárban találjuk a Musztafa Pasa mecsetet. Érdemes megnézni belülről is mert egyike azon kevés mecseteknek, amikhez építésük óta nem nyúltak hozzá, nem alakították át. 1492-ben készült el a mecset, mellette egy rózsakert található.

Az erőd

Az erőd a macedón főváros, Skopje fölött áll a Vardar folyó partján. Az erődben mostanában (2017) ásatások és felújítások, építések vannak, így elvileg nem lehet látogatni,  de valójában általában senki nincs ott, nyugodtan be lehet sétálni és meg lehet nézni onnan is a várost. Maga az erődítmény teljesen üres, csak a várfalak vannak, de érdekes föntről is megnézni a várost.

Teréz anya emlékház

Teréz anya (eredeti nevén Agnes Gonxha Bojaxhiu) 1910-ben született Szkopjében.
Az ingyenesen látogatható  emlékházat azon a helyen építették, ahol Teréz anyát megkeresztelték. Megéri a a látogatást.

Mother Teresa-house in Skopje, Macedonia.

A nagy, Millenniumi  kereszt

Ha Szkopje látnivalóit föntről is megnéznéd…
Szkopje fölött magasodik a Vodno hegy, és annak a tetején van egy hatalmas, 66 méter magas kereszt.  A világ egyik legnagyobb keresztjét 2008-ban adták át, a macedón függetlenség napján, a 2000 éves kereszténységet ünnepelve.
A kereszthez egy felvonóval lehet felmenni, ehhez először a buszpályaudvarra kell eljutni, ott megkérdezni a menetrendet, majd a buszról átszállni a felvonóra.
Ha tiszta az idő, érdemes felmenni! A retúr jegy körülbelül 600 Ft-ba kerül.

Szkopje térképet itt találsz nagyban.


HASZNOS INFÓK – SZKOPJE

Szkopje látnivalói után nézzük a hasznos infókat Szkopjéről és Macedóniáról.
Amikor az első utunkat szerveztük oda (keresztül Albánián, Montenegrón, Horvátországon és Macedónián) azt tapasztaltam, hogy az utazási weboldalak nem túl hasznosak, valamilyen információ mindig hiányzott róluk. Vagy az ár, vagy az indulás, vagy a menetidő. Nem volt olyan, ahol ezek a fontos és nélkülözhetetlen adatok mind egy helyen szerepeltek volna. Szóval itt összeszedtem a hasznos információkat Szkopjéről, amit lehet tudni.

Hogy lehet a reptérről bejutni Szkopjébe?

Van busz, naponta 8 indul belőle. Jegyet a buszon kell venni, ami 600 Forintnyi összegbe kerül. A menetidő fél óra és Szkopje belvárosában tesz ki.
Ha sehogy sem jön ki normálisan a bejutás, akkor van taxi is dögivel.
Mi a szállásadónkkal dumáltuk le, hogy jöjjön ki elénk. 20 eurót kért 3 főre ami éjszaka lévén megérte nekünk a háztól-házig szállításért.

Hol lehet jókat enni  a városban?

Bárhol, de a bazárban mindenféleképpen találsz valami jó helyet, viszont a helyiek szerint ott drágább az étel. A bazárban sok helyen lehet enni, nekünk a kedvencünk ez az étterem volt.
Aztán egy helyi ismerősünk elvitt minket Szkopje  Debar Maalo nevű negyedébe, ahol éttermek és bárok sorakoztak egymás mellett. Valóban jókat ettünk, többször is! A helyiek ebbe a bohém  étterem negyedbe járnak enni, oda viszont annyian, hogy dugig vannak az éttermek és bárok , mindig.
Itt ettünk jókat: Kancelarja, Kaj Pero, Nazdak, de valószínűleg a többi helyen is jó a kaja. Oda kell sétálni és egy szimpatikusba beülni, hátha van szabad asztal 🙂
A belvárosban a folyó partján is voltunk majdnem az összes étteremben, annyi a különbség, hogy azok ott már inkább turistáknak vannak, sokkal „jólfésültebbek” és picit drágábbak. Ha igazán helyit akartok enni, akkor vagy a bazárt célozzátok meg vagy a Debar Maalót.

Macedón gasztronómia

Macedón gasztronómia: grillezett hús, csevap, hagyma
Grillezett husok minden fajtája

Mit esznek Macedóniában? Húst hússal, (általában grillezve) hozzá  salátát.  Vegák sem maradnak éhen mert a sopszka saláta nagyon finom és a tavce-gravce nevű sütőben sült paprikás bab étel is mennyei és akkor az édességeket még nem is említettem. Éhen nem marad senki, nagyon jól főznek!
Úgy tudnám jellemezni a helyi gazstrót, hogy egyszerű de nagyszerű.
Az alkoholos italok közül a rakiját érdemes megkóstolni!

Milyenek az árak Macedóniában?

Erre a legjobb és leghitelesebb, aktuális árakat tudó oldalt, a numbeo-t ajánlom. Más településeket is összehasonlíthatsz vele.

Hol van normális szállás Szkopjében?

Több helyen is laktunk az elmúlt időszakban.
A legolcsóbb hely a Hostel 42 volt. Közel a belvároshoz, közel a bohém negyedhez.
Viszont Szkopje jó hely arra, hogy jobb szállásokat kipróbáljunk olcsón. Az alábbi Luxury Skopje Apartments Premium például egy ilyen. Jó helyen van, szép, tiszta, van wifi. Mi más kell még?
Az előző duplájába, de a nemzetközi árak töredékébe kerül a közvetlenül a főtéren lévő Marriott szállodalánc Szkopjei hoteljében egy éjszaka.

jó szállás Szkopjében


Szerintem ha Szkopjébe utazunk, érdemes jobb szállást választani.

Milyen állapotban vannak a buszok?

Azok a buszok, amikkel mi mentünk, jó állapotban voltak. Szokje városán belül sok régi angol piros busz közlekedik, ezek elég érdekesek.
Országon belül és Albániába felé  is teljesen normális volt a busz, viszont érdekes, hogy az albánoknál voltak a legjobb minőségűek és a horvátoké volt a leggagyibb.
Ilyen a szkopjei buszállomás, ahonnan indulnak a buszok mindenfelé:
Skopje bus station, Makedonia

Hogy jutok el az Ohridi tóhoz Szkopjéből?

Az út körülbelül 3 és fél óra, a menetrendet pedig a szkopjei buszállomáson tudják megmondani neked. Nagy valószínűséggel nem fog beszélni az ott dolgozó angolul, de mivel ő el akarja adni a jegyet, te pedig meg akarod  venni, nem lesz probléma. Az út retúr 750 Mkd (2017-es ár).
Viszont, az ohridi buszállomás nem a város közepén van, hanem a várostól körülbelül 2-3 kilométernyire. De a taxi bevisz 500 Ft körüli összegért.

Hogy jutok el Albániába?

Úgy, hogy elsétálsz a Szkopjei buszállomásra (a térképen jelölve van) és ott veszel jegyet. Szerencsére ez egy viszonylag frekventált út, napi 7-8 busz is indul. A jegy ára változik, de párezer forint körül van. A Durmo tours busza reggel 6-kor indul, délutánra ér Tiranába, jegy ára 20 euró.
Arra viszont számíts, hogy hiába csak 300 kilométert kell megtenni, az út fájdalmasan lassú lesz. Vonat nincs. Teljesen mindegy mennyit kell a határon várni, tuti lassan fog telni az idő, 7-10 óra az út. A busz Szkopje és Tirana között szépen komótosan halad, vannak felszállók, leszállók, lehet bámészkodni az úton. Érdekesebb lesz majd az út, ha átlépitek a határt, rögtön ott lesz egy csomó bunker 🙂

Pénzügyek

Tudok-e bankkártyával fizetni?

Tudsz, minden további nélkül. Tudsz pénzt is kivenni az automatából, de nézd meg mielőtt elindulsz a pénzfelvét költségeit. (esetleg jelezd a bankodnak, hogy „furcsa” helyre mész, a megszokottól eltérő helyre)

Pénzváltás

Pénzt tudsz váltani a reptéren is, de állítólag elég érdekes árfolyamon váltják ott, nem éri meg. Mivel tényleg szinte mindenhol lehet kártyával fizetni, -az meg ingyen van- általában nem éri meg tornázni a pénzváltással.

Mennyire biztonságos hely Szkopje?

Nem tapasztaltunk semmi negatívat, de nem árt vigyázni a főtér környékén a zsebesekkel.

Szkopje térképet itt találsz