Fontos, hogy a poszt 2021 május végén íródott! Az a kérdés gyötrődik a fejemben napok óta, hogy merre tovább? Portugália nem a világ közepe, nem jó a gasztronómiája, de van óceánpartja, ahol még mindig senki nincs pedig egy hete már egy Aguda nevű bícsen vagyok és ez közel van Portóhoz, konkrétan látszik a távolban a város az óceán partjáról. Szóval elvileg jó helyen lennék de valahogy mégsem stimmel a hely. 
A környéken nincs mit nézni, kivéve ha bemennék Portóba. De a nézelődésért nem fogok bemenni a városba. Örülök, ha nem látok embert. 
Az Azori-szigeteken kívül olyan ez az ország nekem, mintha üres lenne. Szépek a házak, érdekesek, hogy mindent csempével borítanak, de a nyelv borzasztóan ronda. Írásban teljesen érthető a spanyol után, de amikor beszélni kezdenek, na akkor alig értek valamit. Nem mintha annyit kellene itt bárkivel is kommunikálni. 
Szóval Portugália továbbra sem az én országom és ha már a pénzt költöm arra, hogy bárhol máshol legyek, értelmesebb lenne olyan helyen tenni ezt, ahol legalább szívesen vagyok. 

Merre tovább? Ez a kérdés. Ezt járom körül, csak hogy emlékezzek évek múlva is, hogy hogyan jutottam oda, ahova jutottam. Mert remélem ez a fos helyzet nem lesz tartós. A poszt május 29-én íródik. Mire kimegy, addigra lehet, hogy már vége lesz a nyárnak. 

Mindenki a saját szintjén nyomorog

És milyen igaz! Hányan lennének, akik cserélnének velem, akár egy percre is!

Olaszország?

Van egy regjegyem a Porto – Velence járatra meg egy a Velence- Berlinre is akad. Mindet akcióban vettem. Az utóbbi ára a helyfoglalással együtt volt 9 euró. Nem hittem volna, hogy valaha látok még 4 eurós regjegyet, aztán tessék. (4 volt a jegy, 5 a helyfoglalás a kedvenc helyemre, így jött ki a 9 euró.)

Mi a bajom Olaszországgal?

Semmi. Nem az országgal van a bajom, hanem azzal, hogy még onnan is tovább kell mennem majd mert ott sem lehetek az idők végezetéig.
Mindig is nagy vágyam volt az, hogy megnézzem Velencét a csilliónyi turiszt nélkül, itt van hát az idő, megnézhetném. Valószínűleg vissza nem térő alkalom.
A teszt ára ott is 100 euró, teszt nélkül meg nem lehet repülőre szállni mostanság. (A portugáloknál is 100 euró a teszt, a görögöknél elvileg 60, Berlinben 50, ha nemzetközi összehasonlítást akarsz.)
Velence lenne a fő cél, hogy lássam a várost is, ne csak a turistákat. Nagyon sokszor jártam már a városban. Megszámolni sem tudom hányszor. Volt egy idő, amikor valamiért minden hónapban jártam ott. Rég volt, szép volt.

És mi van a fertőzöttekkel?

Ez az EU aktuális térképe a re-open oldalról.

Ebből az látszik, hogy Olaszország egyre jobban áll. Számszerűsítve a mai adatokat:

Portugália 36 fő 100.000-ből. Hozzáteszem, hogy 3 város adja ezt a számot, és a portugálok nagyon korrekten közlik az adatokat. Van egy térképük, ahova beírhatod a város nevét és kiírja, hogy ott éppen mi a helyzet. Szerintem ez tök szuper. Épp Ribeira Grande vezeti a listát 612 fővel, ami elég brutál. Ahol vagyok, ott 17 fő van 100.000-ből. (Plusz hogy embert sem látok, elég nehéz lenne elkapnom a kórt.)

Olaszország 43,5 és csökkenőben van a tendencia.

Görögország 107, szintén csökkenőben.

Görögország?

Itt megint a görögöket fogom fikázni és joggal. Megnyitották a határokat, lehet menni, de arra képtelenek, hogy egy olyan listát csináljanak, mint a portugálok. Miért kell nekem számolnom és görög újságcikkeket átnyálaznom, hogy tudjam, mi a fene a helyzet Santorinin? Miért nekem kell összeadogatnom a számokat? Miért szigetcsoportonként adják meg az új fertőzöttek számát?
Ja, igen. A héten találtak 3 beteget a szigeten. 17 ezren vannak, plusz a turisztok. Most ez sok vagy kevés? Hány turista lehet most a szigeten? Sok vagy kevés?
A szigetek átoltottsága 40%-os volt tegnap vagy azelőtt. Fene sem tudja.

Tökre jó lenne a tavaly félbeszakadt ücsörgést folytatni a szigeten.

Olaszország és Görögország, aztán vissza Berlinbe?

Nem tudok dönteni. Berlinbe nincs értelme visszamenni mert csak otthon ülhetnék a lakásban mert nem fogok elmenni teszteltetni, hogy beülhessek egy étterembe, vagy egy kávét meginni egy kávézóban. Vagyis az értelmes döntés az lenne, ha egy kevésbé fertőzött helyen várnám ki a soromat, mire beoltanak.

Apropó, oltások:

Az ország 42,2% van most oltva. (Vigyázz, május 29-én írom a posztot!) Még nem indult be a nagy oltási kampány, de már így is heti 5 milliónál több embert oltanak. Ezt akarják felgyorsítani. Néha másfél millió embert oltanak már most is naponta. Szerintem június végére, júliusra már csak sikerülne oltást szereznem magamnak. Ehhez egyébként napi rendszerességgel (naponta ezerszer) nyomkodom végig az összes orvos időpontjait meg az oltópontokat, semmi eddig.

Konklúzió?

Az nincs. Utazós énem nyilván azt mondja, hogy húzzam el a csíkot Velencébe, nézzem meg amit akarok, aztán irány a görögök és majd onnan hazamegyek valahogy, valamikor. Június végén legkésőbb. Vagy ki tudja mikor.
Fene sem tudja.