2023 utazásai

Azt hiszem idénre nem voltak nagy tervek utazásilag. Az év elején elég sokat voltunk (télen) a házunkban egy-egy hétvégére, el is jutottunk vele oda, ahova el akartunk jutni de az utazásoknak nem szántunk fontos szerepet 2023-ra, aztán nem így lett.

Idén is többször voltunk hajózni: januárban a Vörös-tengeren, márciusban az Északi-tengeren, október-novemberben pedig egy 3 hetes úton voltunk Genovától egészen Abu-Dhabiig. De ezek még csak a hajózások 🙂 Részletezem:

Szaúd-Arábia

Rögtön január elején elmentünk Szaúd-Arábiába, amiről nem voltak előzetes elképzeléseim, az meg végképp hiányzott az elgondolásaimból, hogy ők már csak azért is rosszak mert muszlimok. Teljesen tiszta lappal indultak nálam és olyan pozitív meglepetés volt, hogy azóta is tervben van, hogy legalább egy hónapot eltöltsek Jeddában télen. Akkor is borzasztóan meleg van, de szerintem Szaúd-Arábia az az ország, ami most a legérdekesebb lehet mert olyan átalakulások zajlanak, ami nem mindennapi. Valahol, valamelyik posztban írtam, hogy olyan, mintha a XIX. század magyarországi társadalmi, kulturális és gazdasági változásait 5 év alatt akarnánk lezavarni.
Annyi a lényeg, hogy nagy csoda ez az ország, akkor is, ha az emberei jogokat és a demokráciát sajátosan értelmezi. Utóbbit egyébként nem is akarja értelmezni. Rengeteget írtam az országról, itt olvashatod az összeset.

Egyiptom

Elnézést mindenkitől, aki szereti ezt az országot, de annyira reménytelenül igénytelen és lepukkant, hogy arra már nincsenek szavak. Lehet, hogy a turistáknak szánt részek ki vannak pofozva és ott vigyáznak a rendre és a tisztaságra, de a „normál” részek olyan állapotban vannak, hogy emberi létre alkalmatlanok. Nagyon nem tetszett, nem is mennék vissza, csak ha kihagyhatatlan.
Tegyük hozzá, hogy novemberben áthajóztunk a Szuezi-csatornán és akkor az, onnan a 300 méter széles csatornából nézve érdekes volt, de nem is kötöttünk ki. A lepukkantság meg onnan is látszott.

A legszebb hely: Jordánia

Hogy lehet egy ország ilyen szép? A Wadi Rum az a hely, ahol igen sokáig tudnám nézni a hatalmas sziklákat. Egy csoda! Nem is írok róla többet, ha még nem jártál ott, akkor vedd fel a bakancslistádra.

Éjfél körül a tengerről nézve (szabad szemmel ennyi sem látszott)

Stromboli! Láttam kitörni a vulkánt!

Emlékszem, hogy nagyon kicsi voltam még, amikor kaptam egy nagy világatlaszt. Ez is milyen már, hogy egy gyereknek világatlaszt ajándékoznak? 🙂
Akkor az volt az első dolgom, hogy jól megnéztem minden országot, majd Olaszországnál láttam, hogy van egy csomó vulkánja, ami ráadásul működő is. Már akkor lenyűgözött, és elhatároztam, hogy a Strombolit márpedig meg kell néznem. Azóta többször jártunk Szicílián, egyszer még tervben is volt, hogy átmegyünk a Lipari-szigetekre, de akkor a covid miatt végül nem volt lehetőség rá. Aztán idén elhajóztunk mellette és láttam kitörni.
Még meg is könnyeztem a dolgot! Ha nem tudsz semmit erről a vulkánról: a Föld egyik legaktívabb, csaknem folyamatosan működő tűzhányója.

Nyáron Szaúd-Arábiában

A gyerekkel nem vagyunk normálisak, de ez van. Sokat tanultunk belőle és legközelebb sem hagynám ki a lehetőséget. Szaúd-Arábia nyáron is remek hely, csak tényleg helyiként kell öltözni, akkor nincs gubanc.

Dubai és Abu-Dhabi nyáron

Egy hetes villámlátogatás tettünk. Jártunk a sivatagban, láttunk sok érdekeset. Jó meleg volt, de még így is jó volt.

Hajózás az Északi-tengeren

Háromszor voltam az MSC Virtuosa hajóval mostanában. Szuper hajó, szerintem számomra pont jó méretű, minden van rajta és tágas, hiába visz rengeteg embert. Az év végétől átveszi a helyét az MSC Euribia, ami a testvérhajója és valószínűleg sokkal jobb is nála valamilyen szempontból. Az egyik alkalommal, amikor az Atlanti-óceánról kanyarodtunk be az Északi-tengerre elég háborús körülmények uralkodtak, még úgy is, hogy én nem szoktam tengeribeteg lenni és a Virtuosa sem egy kis teknő. Szóval tomboltak az elemek. Minden lehetséges alkalommal megnéztem valamit Franciaországban, Angliát viszont továbbra is mellőzőm, bár láttam fókát lubickolni Southampton mellett. Szóval az Északi-tenger jó hely, bár nem a legbarátságosabb.

Azerbajdzsán

Végre eljutottunk ide is. Nem csalatkoztunk, szuper érdekes hely Azerbajdzsán, olyan, mintha 2100-at összemosnák 1960-nal. Imádtam. A kaja is jó, az emberek is kedvesek és azért kalandjaink is voltak. Itt írtam róla sokkal többet, (Azerbajdzsán) bár a poszt írásakor még lusta voltam betenni a képeket, de majd hamarosan. Szóval Azerbajdzsán jó hely! Turizmus szempontjából, mert ott lakni nem lehet túl vidám dolog. Sajnos. Egyébként többször találkoztunk Alijevvel is.

Genovától Abu-Dhabiig hajóval

Emlékszem, hogy amikor először megláttam ezt a remek ötletet, azonnal arra gondoltam, hogy ezen ott kellene lenni. Aztán zajlott az élet, de végül egy hirtelen ötlettől vezérelve lefoglaltuk az utat és nem bántuk meg. Hihetetlenül érdekes volt, sosem gondoltam volna, hogy a szomáliai kalózokhoz (!) bármi közöm lehet, és azt sem, hogy a Szuezi-csatornán áthajózok majd. Csak nézd végig a térképet, kösd össze Genovát Abu-Dhabival és látod majd, milyen szuper érdekes helyeken jártunk. És borzasztó meleg volt, ami jelen pillanatban, maikor Magyarországon írom ezeket a sorokat és a hirtelen jött havazás miatt megbénult az ország eléggé szívfacsaró gondolat, de majd a jövőben jobban ügyelek arra, hogy télen ne kelljen hidegben lennem.

Olaszország decemberben

Róma és Genova, éjszaka a vonaton

Előre tudtam, hogy ez nem az én utazási módom mert mindenre felébredek, legyen az zaj vagy pici rázkódás. Egy vonat hálófülkéjében meg csak ez van. Amúgy Bálnácskánk végig tudta aludni az éjszakát, én meg nem. De erről majd írok egy hosszabb posztot csak borzasztóan el vagyok maradva. Szóval érdekes élmény a hálókocsis vonatozás de csak annak jó, akinek zajban és földrengés közben is jó az alvókája.

Athén, a borzalom!

Sajnálom szegény várost, de már három lehetőséget adtunk neki és egyre inkább az az érzésem, hogy Bukarest, Egyiptom és Athén nálam egy kalapban vannak. Méghozzá abban a kalapban, amit soha többet nem szeretnék látni. Büdös, koszos, lepukkant, lehangoló, de mindez azért érdekes mert nálam nagyobb görög mániás nincs. De ezek szerint a szigeteken érdemes csak mászkálnom mert azokat kifejezetten szeretem. Olyan, mintha nem is ugyanaz az ország lenne.

Siracusa, a nagy szerelmem

Erről nem akarok itt sokat nyáladzani mert Szicília nagy szerelmem és az a furcsa, hogy egyre nagyobb szerelmem. Különösen Siracusa. Az egy csoda a lepukkantan elegáns házaival, a rengeteg virágzó leanderrel az utcákon, a … de inkább befejezem mert akárhogy is nézzük, nálam a top 10-ben simán benne van ez a pici olasz város.
(Top 10 nem fontossági sorrendben: Santorini, Siracusa, Sao Miguel, Berlin, Kuala Lumpur, Tioman, Jeddah, és ez csak 7 hely.)

Omán – a csoda!

Meglepően izgalmas hely. Az a fajta, ahol jó lenne sokkal több időt eltölteni és alaposabban megnézni, hogy élnek az emberek ott mert bámulatos a hely. Egyrészt roppant hagyománytisztelő, nincsenek olyan felhőkarcolók, mint a többi helyen, másrészt meg annyira gyönyörű, hogy azt el sem lehet mesélni. Voltunk végre (ez egy 30 éves álom valóra váltása!) a hegyek között egy nagy dzsippel, jártunk egy gátnál, egy tónál és mindenhol máshol is. Omán egy csoda!

Emírségek újra

2023 november végén voltunk saját választásunkból Abu-Dhabiban és hihetetlenül jókat kajáltunk. Valamiért az a benyomásom, hogy a legjobbakat arrafelé lehet enni, és ebben a teljes világkonyha benne van. Jó, persze építészetileg is érdekes egy ilyen új város, de nekem főleg a jó kaják jutnak róla eszembe. Meg persze a hihetetlen építészet és az ámulat, amit képesek okozni nálam.

Áthajóztunk a Szuezi-csatornán!

Életem egyik top élménye, bármennyire is unalmasnak tűnt ez elsőre. Fogok írni egy hosszabb posztot róla, sok sok képpel mert megérdemli.
Egyrészt földrajzilag egy kuriózum mert balról volt a Sínai-félsziget, ami sivatag, sárga, poros, „ne gyere ide” kinézettel, a másik oldalon meg a zöldellő Nílus-delta. Hihetetlen a hely!

Warnemünde

Perverz ötlet volt februárban elmenni Warnemündébe, jól szét is fagytunk mert a szelet nem kapcsolták ki, viszont volt kalandunk a sirályokkal. Még mielőtt: ezek NAGY tengeri sirályok, köze nincs ahhoz méretben, ami mondjuk a Balaton partján repked. Ezek NAGY, erős, ravasz és okos madarak. Jól ki is raboltak minket csoportosan! Itt írok róla részletesebben.

Fülek környéke

Kiruccanások Szlovákiába

Tanultam új szót a Heves megyei ismerőstől, figyelj: Szlovi! Szóval voltunk többször Szloviban, shoppingolni mert a mi magyar kisvárosunkban olyan drágaság van, hogy azt a nagy budapesti nép el sem tudja képzelni. Itt nem volt árstop meg ilyenek, a helyi boltosok szartak rá magasból. Felnyomod őket? Pff…. mehetsz Egerbe bevásárolni. Szóval, amikor a berlini árak duplájába kerül bármi, akkor irány Szlovákia, legalább euróban tudunk vásárolni és még várat is nézhetünk.

Rengeteg idő Magyarországon

Valamikor április 21 körül jöttünk, aztán elmászkáltunk erre meg arra, végül emlékeim szerint szeptember közepéig itt voltunk. Voltak keserves és undorító kalandjaink a meztelen csigákkal, olyannyira, hogy feladtam a harcot, amíg nem muszáj, maradok a dísznövényeknél mert azokat bezzeg nem pusztítják ki. Szóval ez nem volt jó.
Összességében az is kiderült, hogy 6 hétig lehet elviselni Magyarországon, utána jön a depi, a „mind meghalunk”.

Mi lesz jövőre?

Nagy tervek vannak, rég voltak ilyen nagy terveink, ráadásul nem csak egy. Most ne utazásra gondolj mert szerintem az nem lesz sok az évben. De majd kiderül. 🙂