2021 júniusában olvastam

Kalandos hónap volt ez! Ez nem azt jelenti, hogy 2021 júniusában hirtelen áttértem a kalandregényekre, csak azt, hogy érdekes és hasznos, világomat tágító olvasmányokon vagyok túl.
Rögtön az első egy lebilincselő könyv volt, amit a Voiz hangoskönyves appjában találtam.
Az alábbi lista még mindig magamnak íródik azért, hogy évek múlva is tudjam, emlékezzek, mit olvastam és mit nem, illetve hogy tetszett-e a könyv vagy sem, érdemes-e újra a kezembe venni.

Szép, zárt világ

Czank Lívia könyve lebilincselő volt. Évtizedekig jártam az operába, (Budapesten és külföldön is) megnéztem minden balett előadást többször is, ráadásul egyszer még az idők hajnalán volt egy balett-táncos tanítványom is, akiben volt valami különleges. Tudtam, hogy nem egyszerű ez a hivatás, de arra soha nem gondoltam volna, hogy ilyen mennyiségű szenvedés, kín, alázat és kitartás kell hozzá. Szabályosan földöntúli az egész. Főleg, hogy igen pici korban kezdik a munkát és lehet, hogy soha nem is lesznek “igazi” táncosok.
Brutál jó a könyv, hasznos mert bepillanthattam egy olyan “szép, zárt világba” amit eddig nem volt esélyem megismerni. Köszönet a könyvért!

Ki vagy te?

Valamelyik Libri akcióban vettem a könyvet, nem tudom mikor.
Almási Kitti könyve megint nagyon tetszett. Elmondhatatlanul hasznos, ahogy Kitti ír. Szuper más szemmel is ránézni a dolgainkra, arról nem is beszélve, hogy valamiféle megoldást is nyújt a könyv. Szerintem annyira hasznos volt, hogy mindenképp elő fogom venni majd a későbbiekben.

Gyógyíthatsz!

A Voizon hallgattam meg és már az elején igen gyanús volt a könyv, és valóban! Kiderült, hogy ezt körülbelül 30 éve egyszer már olvastam. Ráadásul az is kiderült közben, hogy az a sok dolog, amit magamon alkalmazok, ebből a könyvből származik, pedig meg voltam győződve arról, hogy saját kútfőből szedtem az elgondolásomat. Hát, van ez így.
Lényeg az, hogy egyáltalán nem emlékeztem a könyvre, még azt is gondoltam, hogy “micsoda agykontrollos hülyeség ez” aztán meg tessék…
Szuper hasznos, újra és újra elolvasandó könyv.

Az emberiség ereje

Sorban nem is tudom hányadik Gregg Branden könyv ez amit a kezembe veszek (ez alkalommal hallgattam) és megint merőben más megközelítés, más téma, valami újdonság. Csodabogár ez a Gregg Braden.
Érdekes elgondolás és feltevés, ami a könyvben van. Majd a jövő tudománya eldönti, hogy valóban úgy volt-e, mint ahogy leírja a könyvben. Viszont nem hiszem, hogy beférne az újra elolvasós listámba.

Zuckolva – Út a Facebook-katasztrófa felé

Pfff…. na ehhez kell ám a gyomor! Nem vagyok aktív facebookozó mert eleve megvolt a véleményem róla, és nyilván azért is mertem elolvasni ezt a könyvet mert nem vagyok elkötelezett híve. Az, aki naponta órákat csüng a Facebookon nyilván nem veszi a kezébe a könyvet, mert van már annyira beszűkült, hogy ne tegye meg. Fáj szembenézni azzal, hogy mi a helyzet. Az meg rém undorító. Sajnos.
Majd ha összegyűjtöttem a szükséges erőt, akkor azt a két könyvet (vagy csak az egyiket) el fogom olvasni, ami arról szól, hogy az internet hogyan változtatja meg az agyunkat. Vélhetően az is egy “szép kis olvasmány” lesz. Jól mutatja a helyzet undorítóságát, hogy részletekben tudtam csak a könyvvel haladni. Számomra lehetetlen kihívás lett volna egyszerre elolvasni.

Emberek és gépek

Illeszkedik az előző témakörhöz, mi több, részleteiben átfedések vannak a facebookos könyvvel, ami nem is baj.
Ez a könyv úgy van megírva, hogy különböző területeken viszi keresztül az olvasót, mindezt a mesterséges intelligencia és az ember pontossága szempontjából. Melyik a jobb? Ha az igazságszolgáltatásban a gépekre vagy az emberekre hagyatkozunk? Ha egy rákos sejt felismerésében teljesen megbízunk a mesterséges intelligenciában vagy inkább bízzuk magunkat az emberi szemre és agyra? És még sorolhatnám a témaköröket. Nagyon érdekes könyv és nem annyira gyomorforgató, mint a Facebookos társa.

Mit fogok júliusban olvasni?

Úton van hozzám hét darab könyv a Libritől, csak valahol elveszett az úton. Majd meglesz. Van abban öt szakkönyv és kettő szórakoztatóbb jellegű, az egyik a Zöldút, amit a fene sem ért, hogy miért nem adtak ki semmilyen nyelven ebookban. Szóval kénytelen leszek az itthoni könyvtáramat gazdagítani hét könyvvel. Hogy miért gáz ez, arra majd kitérek hamarosan mert nagyon érik a téma bennem.

Ennyi fért bele 2021 júniusában. Szerintem jól haladtam most, főleg ha a könyvek undorítóságát is figyelembe vesszük.