11.-12. nap – a portugál kaland 2021

Összevonom a két napot mert tegnap nem volt semmi mert egyrészt olyan volt az idő, másrészt pedig munkanap volt. A 11.-12. nap elég vegyesen telt és egy nagy tapasztalással lettünk gazdagabbak. 
Merthogy újra megállapítottuk, hogy a portugálok errefele nem tudnak és nem is akarnak főzni. Egy katasztrófa a helyi gasztronómia!

Reggel esett az eső. Persze az előrejelzés finomodott mert nem egész nap esett, hanem csak reggel, így amint kisütött, mentem is ki a partra. Épp apály volt így drukkolhattam egy tengeri csillagnak, hogy vigye vissza a dagály a tengerbe. Mivel a dagály a ria felöli oldalon körülbelül másfél – két méter magas, nem is volt kérdés, hogy elviszi-e. 

tengeri csillag 11.-12.nap.jpg

Bocsi a tragikus képért, rá kellett zoomolnom, hogy rendesen látszódjon a tengeri csillag. Amúgy tudtad, hogy Ázsiában megeszik a tengeri csillagot? Megsütik olajban.

Jó sokat voltam kint a parton és csak ebéd körül jöttem haza. Az volt a terv, mivel kifogytunk a készletekből, hogy elmegyünk kajálni az egyik helyi étterembe. Nem kellett volna. A szomszédunkban van a Santos nevezetű bűnbarlang, ami szerintem csak nekünk tűnik rettenetesnek, mert a portugálok nem húzták úgy a szájukat. Elmondom mi a bajom vele.

Az biztos, hogy barátságban vannak egy közeli burgonyafeldolgozó üzemmel mert a keményítővel igencsak bőkezűen bántak. Az eredmény egy kínai takonyleves állag lett, benne hallal. (Bal oldali kép egy hallevest ábrázol.)
Középen látod a környék hagyományos ételét.
Mi volt benne? Inkább mi nem? Amúgy szerintem nem néz ki rosszul, de… Van benne zsíros disznóhusi, egy adag sült burgonya, savanyú (!) karfiol, ecetes uborka és répa. Ha mindez nem elég, akkor a negyede az ételnek kagyló volt. Hogy mi köze egymáshoz a disznónak és a kagylónak, nem tudom. Nem jött be.
Jobbra az nem tengerimalac, hanem csirke. Rémesen száraz volt, de az összes közül ez volt ehetőnek nevezhető. El is határoztuk, hogy amint lehet, elmegyünk bevásárolni mert ez így nem jó, hogy amellett, hogy ízlésficamosak, még drága is a kaja. A fenti kajákért körülbelül 35 eurót fizettünk, ennyiből meg már több napra olyan ételt varázsolok az asztalra, hogy az nem azért lesz emlékezetes mert szar volt.

Ebéd után további ücsörgés következett a parton, majd este kimentünk az óceánhoz és elég sokáig voltunk ott, majdnem napnyugtáig.

A 12. nap szabadnap volt Németországban Mariä Himmelfahrt miatt, így erre a napra beterveztünk egy bevásárlást. A dolgot nehezítette, hogy váltakozó intenzitással szakadt az eső.
Persze a nagybevásárlás is kompozással jár, ha nem akarunk kétszer 60 kilométert kerülni, így ha már útba esik, ettünk reggelit a péknél és kivételesen finomat ettünk. Ritka az ilyen.

11.-12.nap

A képen látható pizza finom volt. Volt rajta minden, amit a hűtőben találtak, és a mellette tornyosuló rizsgolyó vagy mi is kifejezetten finom.

11.-12.nap

Az Auchanba mentünk és jól bevásároltunk. Vettünk körülbelül egy hétre elegendő kaját, hogy ne kelljen olyan borzalmakat enni, mint az előző napon.
Bevásárlás után a következő napirendi pontunk a mosoda volt. Érdekes módon Aveiroban minden második sarkon van egy mosoda, aminek nagyon örültünk mert így, lassan két hét után már piszkosak voltak a ruháink.

Egy ilyen mosoda is tök jó passzívan tud működni, ez eléggé felkeltette a figyelmemet. Személyzet nem volt, minden ki volt írva és egyszerű volt. Még a mosószert meg az öblítőt sem kellett adagolni a gépekbe.
Annak külön örültem, hogy ki tudtam próbálni az Ikeás fotelt mert ilyet szeretnék venni otthonra, de még csak képen láttam, (az Ikea Berlinben már lassan egy éve be van zárva, illetve most nyilván megnyitott, de az is időpontfoglalós és tesztelős móka, szóval kihagyom).

A komphoz menet megint eltévedtünk, de nem baj, mert megint láttuk a portugál Velencét. Egy két-háromszáz méter hosszú csak ez a laguna, de kellemes helynek látszik így esőben is.

Visszafelé kicsit kellett várni a kompra és közben szakadt az eső. Azzal ütöttük el az időt, hogy sirályt etettünk.
Az ebéd krumplileves volt petrezselymes, fokhagymás rákkal. Megint nagyon finom volt. 🙂
Este még kimentünk a partra, de hidegen fújt a szél és nem volt kellemes.
Így telt a 11.-12. nap.