Igyekszem rövidre és velősre fogni a tetszett – nem tetszett részt, de azt hiszem ha elolvastad az előző részeket, már lehet róla valami fogalmad. ➡️ Szaúd-Arábia nagyon érdekes hely és ha teheted, még most látogass oda mielőtt elözönli az évi 100 000 000 turista. (Feltételezem, hogy információszerzés céljából olvasod a posztot.)

Tetszett

 1. Érdekes volt látni, hogy ennyire gyorsan változik ez az ország. Szinte hihetetlen, hogy egy társadalom ilyen gyorsan változik.
 2. Tetszett, hogy biztonságos. Nőknek is biztosnágos, a világ állítólag legbiztonságosabb országa.
 3. Tetszett, hogy kipróbálhatom, milyen „arab” nőként élni és abayát hordani. Érdekes tapasztalat volt és sajnáltam volna, ha kihagyom. (Ne utáljunk valamit addig, ameddig ki sem próbáltuk!)
 4. Tetszett a lendület, amit vett ez az ország. Tetszett, hogy ambiciózus terveik vannak, hogy a határidő, amit kitűztek nem 2800-ra vonatkozik, hanem 2030-ra. Lásd Saudi Vision 2030.
 5. Jókat lehet enni, főleg a bárányt főzik finoman, de ezen túl főleg csirkét lehet enni. Szeretik a rántott csirkét. Nagyon. Minden mennyiségben és minden napszakban.
 6. Érdekes volt látni, hogy egy olyan helyen, ahol nyáron a hőmérséklet elviselhetetlenné teszi az életet, átállnak az éjszakai életre. Szinte minden hajnalig van nyitva, estig ki sem nyitnak.
 7. Tetszett a sivatag és a hegyek látványa.
 8. Bármerre indultunk, érdekeset láttunk akkor is ha már sok arab országban jártunk. A meleg nyarak miatt az aprócska ablakok, hogy minden ablak mellett van egy légkondicionáló, hogy ahova csak lehet, oda fedett parkolót építenek hatalmas napernyőkkel. Érdekes ezt megfigyelni.
 9. Kevés koldus és hajléktalan. Az iszlám egyik pillére az, hogy adakoznak, segítenek a rászorulókon.
 10. Szuper az idő télen, de egy kicsit ilyenkor is túl meleg van.
 11. A 2,2 millió négyzetkilométeren mindenre van hely. Minden nagy és tágas, ez vonatkozik az autókra, az utcákra, mindenre.

Nem tetszett

 1. Ami nem turistás hely (mellesleg, itt még semmi nem turistás) vagyis ami nem pláza vagy annak közvetlen környéke, tehát mondjuk egy lakónegyed, ott bizony az orrunk elé kell nézni mert ez nem egy gyalogosoknak épült ország. (Hogy lehetne itt a gyalogos az úr, ha nyáron kilép a házból és azonnal szénné ég? Sehogy. Ezért az autós az úr.)
 2. Autó nélkül sehova! Olcsó a benzin, 200 forint körül van egy liter, de nem ez az oka annak, hogy itt mindenki segge alatt egy autó gurul, hanem a hőség. Ha te át akarsz menni a másik oldalra, akkor a 14-16, esetleg 20 sávos autóutakon képtelenség átkelni, tehát taxit, de főleg Ubert kell hívnod.
 3. Ha gyalog vágsz neki az útnak mert mondjuk látható közelségben van a hely ahova menni szeretnél, akkor meg magasugró leckéket kell venni, hogy az útról a járdára (ha van egyáltalán) fel tudj mászni.
 4. Rengeteg a kóbor macska. Mentségükre szolgáljon, hogy etetik őket, bár az is lehet, hogy ezért vannak így elszaporodva a macskák. Macska mindenhol van.
 5. Most épül itt minden. Most készítik a strandokat, most épül a város, az ország, minden. Még nincs kész, de legalább láthatóan dolgoznak rajta.
 6. A városi tömegközlekedés hiánya Jeddahban. (Másrészt viszont ki az a marha, aki tömegközlekedik ilyen melegben? Ki az aki egy buszon akarja magát aszalni 50 fokban? Szóval leginkább a metró hiányára gondoltam.

Ha meggebedek sem tudok több negatívumot felhozni turistaként. Az emberi jogokkal meg nem tisztem foglalkozni és ítélkezni sem szeretnék valami vagy valakik fölött.