Irány Spandau!

A fenti képen Spandau címere látható.

Nem kell nagy túrára vagy kirándulásra készülni mert Spandau Berlin része 1920-tól, mitöbb a sima BVG jegy is jó ide, mármint nem kell C zónás jegyet venni hozzá és az Alexanderplatztól körülbelül fél óra alatt elérhető az S-bahnnal. 

De ne szaladjunk ennyire előre!

Egy december végi napos de hideg napon látogattunk ki Spandauba ismét és nem bántuk meg.
Megint felfedeztünk egy jó helyet, mitöbb a város legjobb kávéját találtuk itt egy olasz cukrászdában.

Eredetieg csak elindultunk otthonról, hogy majd biztos felfedezünk valami jót, vagy látunk valami érdekeset és valóban így lett. Igazság szerint ez csak részben igaz, mert körülbelül ugyanazt az utat jártuk körbe Spandauban, (vagy még kevesebbet, mint eddig) de most egy olasz hely levett a lábáról. 

Ez az olasz fagyizó a városháza mellett van. Ha legközelebb arra járunk, tuti bemegyünk mert nagyon jó dolgokat ettünk és a kávéja kifejezetten finom volt. 
Igazság szeitnt az étlapok böngészése is megemeli az ember vérének cukorszintjét, ráadásul amit kihoznak, az pont olyan, mint ami az étlap képein van. Szóval nagyon ajánlott a hely!

Miután megittuk a teát, kávét, az isteni forró csokit, és felfaltuk a desszerteket, elindultunk.

Spandau érdekes hely!

Óváros itt sincs templom nélkül, de nem akármilyen templom ez!

Berlin legrégebbi temploma ez, amit 1240-ben említették először az írásos elmékek, akkor még mint fából és kőből épült templomot. Azóta nyilván sokat változott a környék és a templom is.

A templom hosszú történetének fontosabb epizódjai:
– 1240-ben vásári templomként először említik egy oklevélben
– 1740-ben leégett egy tűzben a tornya
– 1806-ban Napóleon csapatai lőporraktárnak használják a templomot
– 1839-ben Schinkel terveki szerint neogótikus stílusban újítják fel

Schinkel nagyon fontos szerepet töltött be (a régi) Berlin stílusának kialakításában, sokszor találkozik az ember a nevével, de az általa tervezett épületekkel sokkal gyakrabban. Majd egyszer írok arról is 🙂 de csak röviden:
ő tervezte a Neue Wache épületét, az Alte Museumot, a potsdami csodás és érdekes Nikolaikirchét, a Glinicke kastélyt és még rengeteg dolgot.

Spandau bővelkedik mindenféle vizekben, ezért a vízi állatvilága is érdekes.
A múltkor hatalmas kanadai ludakat láttunk a parton sétálni, most “sima” szürke gémet láttunk.
Egyébként rengeteget látni belőle a városban, ráadásul ez egy roppant intelligens madár, képes a horgászoktól elkunyizni a fogást 🙂 ráadásul még a fotókhoz is szeret pózolni. Hihetetlen fazon!

Mivel ilyenkor nagyon korán sötétedik, nem mentünk nagyon messzire, csak a parkban sétáltunk egy kicsit, játszottunk a játszótren és Spandau óvárosának másik utcájában kolbászoltunk, majd hazajöttünk.
Jó hely Spandau, szeretem.