Santorini (óceánjáró) hajóval érkezőknek

Santorini kék tenger, fehér házak és gyönyörű virágok. Egyszer látni kell!

Egy kis személyessel kell kezdem:

Santorini hajóval 🙂
Santorini nagy szerelmem és nagyon sokat köszönhetek a szigetnek. A Santorinin töltött nyalarlások során lettem szerelmes az óceánjáró hajókba, Santorini miatt tanultam meg angolul, görögül,  lett az első blogom, tanultam meg keresőoptimalizálni, egyszóval az összes olyan dolog, ami a mai életemben teljesen alap és nélkülözhetetlen, azt ennek a szigetnek köszönhetem (és persze az érdeklődésemnek).

Aztán valahogy leszoktunk arról, hogy Santorinire járjunk minden évben. Változunk.
Viszont bakancslistás a mai napig is, hogy majd egyszer, reggel egy óceánjáró fedélzetén érkezem Santorinire, de egyelőre másfelé kalandozunk.

Ebben a posztban azt fogom összeszedni, hogy ha az ember óceánjáró hajóval érkezik Santorinire (vagy a szomszédos Krétáról érkezik egy napra) akkor mit tud besűríteni a programba.

Santorini hajóval
Santorini hajóval

1, Hol kötnek ki a hajók?

Az óceánjáró hajók nem a kikötőben horgonyoznak le, hanem a kalderában, a vulkán és a sziget között (lásd a fenti képen) onnan pedig kisebb hajókkkal hoznak ki  Fira kikötőjébe.

Aki Krétáról érkezik menetrendszerinti hajóval, az Athinios kikötőbe fog érkezni, onnan busszal vagy taxival lehet tovább menni.

Írtam már posztot Santorini látnivalóiról, az is hasznos lehet, ez a poszt pedig Santorini szállásokról szól, és egy szubjektív írás is született Santoriniről.

2, Hogyan jutok fel a kikötőből a városba?

Több mód közül is tudsz választani:
1, Felsétálsz.
Ezt főleg akkor ajánlom, ha jó erőben vagy és van sok időd is a bámészkodásra.

Hány lépcsőt kell megmászni?

588-at, de ezzel még csak a lépcső végén vagy. Santorini nem sík terep, midenhol lépcsők vannak.

2, Felmész a felvonóval.
A felvonó reggel fél 7-től jár és úgy sűrítik, ahogy igény van rá, de kis várakozásra számítanod kell, főleg, ha több hajó is érkezik egyszerre. (Itt tudod megnézni az érkezéseket)
Az út körülbelül 3 percet vesz igénybe, felnőtteknek 6 euró, gyerekeknek 3 irányonként. (2019-es ár)

3, Szamárháton is felmehetsz.
Régen a szigeten a szamár közlekedési eszköz volt, innen maradt ez a „hagyomány”. Azonban azt tudnod kell, hogy állatvédők évek óta tiltakoznak a szamarak ilyen használata ellen.
Próbálkoztak mindenféle szankciók bevezetésével, szigorú szabályozással, eddig nem túl sok sikerrel. Tehát, jól gondold meg, hogy szamaragolsz-e. Nagyon nem jó az állatoknak.

Santorini hajóval
Santorini hajóval ékezve a legszebb

3, Mit tudok megnézni néhány óra alatt?

Sok gyönyörű helyet, de nem mindent.
Nézd meg, hány órát lesz a hajód a szigeten. (A részvételi jegyeddel elvileg megkaptad a pontos menetredet is.)

Ha van a hajón parti kirándulás (tuti van), akkor nézd meg, hogy mennyiért hoznak-visznek- kalauzolnak. Az ár társaságtól függ.
Nem biztos, hogy rosszul jársz egy ilyen szervezett kirándulással, mivel ezeknél a szervezett parti kiruccanásoknál garantálják, hogy megvár a hajó, míg ha te magadnak szervezed a dolgot, nem lesznek arra tekintettel, hogy neked már csak 5 perc kellett volna, hogy elérd a hajót. (Láttam már a lépcsőn lefelé rohanó, a hajó után üvöltöző turistákat Santorinin.)

A saját szervezésű szigetnézésbe kalkuláld bele a buszjegyet a szigeten (itt az árlista – 2019), azt, hogy a helyi busz minden bokorban megáll kétszer és lassú, illetve kiszámíthatatlan is néha. „Majd jön egyszer.” Azt se felejtsd el, hogy nem vagy ismerős a szigeten, ezért egy csomó időt fogsz vesztegetni a tájékozódással és tuti párszor el fogsz tévedni. Santorini már csak ilyen 🙂 Mindezzel nem a szervezett kirándulásokra akarlak rábeszélni.

(Itt vannak a társaságok „shore excursion” ajánlatai.
MSC, Costa, Royal Caribbean, Norwegian, Celebrity, csak hogy a legnagyobbakat említsem.)

Amit mindenképp látnod kell:

Santorini naplemente Oiában
Naplemente Oiában4, Oia szépséges városkája

Oia (ejtsd: Ía) arról híres, hogy szép.
Akkor tudod a legtöbbet kihozni a látogatásból, ha mersz a szűk kis utcácskákon tekeregni miközben a páratlan kilátást csodálod. Így fogod megtalálni a leghíresebb, lefgotogénebb helyeket is.

Arra szímíts, hogy a busz körülbelül fél órát tekereg irányonként Fira és Oia között és MINDIG rengetegen akarnak felszállni rá, még az is előfordul, hogy a kalauz (mert ilyen is van itt) szépen „lapjával” befordigatja az embereket, hogy minél többen férjenek fel a buszra. Ezt nevezik igazi közösségi közlekedésnek 😀 Van egy hangulata, az biztos.
Lényeg az, hogy számíts arra, hogy ez egy lassú program és kiszámíthatatlan, főleg ha a naplemente idejére is maradsz. Délben lazább a dolog.


5, Fira egy csoda!

Fira a sziget fővárosa, és közlekedési csomópontja is. Santorinin (majdnem) minden út Firába vezet. Innen indulnak a buszok is a sziget különböző pontjaira.
Persze nem erről híres, hanem a lélegzetelállító kilátásáról.
Firára is az igaz, ami Oiára, merj elindulni a kis utcácskákon, nem fogod megbánni!

6, Firostefani, Imerovigli

Ez a két település Fira „meghosszabbítása” a kaldera mentén, ami azt is jelenti, hogy ha van időd Oiából visszafelé jövet, akkor szállj le a buszról Imerovigli határában és sétálj végig a kaldera partján egészen a felvonóig. Erre szerintem legalább egy órát szánj, ha sokat fotóznál vagy bámészkodnál, akkor többet.
Hihetetlenül szép Santorini!

7, Pirgosz

Ehhez a másik irányba kell elindulnod, tehát ha magadnak szervezed a szigetnézést, akkor döntened kell, hogy Oia vagy Pirgosz legyen inkább.
Pirgosz arról híres, hogy ott is van kék kupolás templomka és egy vár is. Nézd meg az alábbi videón:

https://www.youtube.com/watch?v=JUUTqpFjjbE

8, Fekete tengerpart + Fira

Ha kényelmes ember vagy, ezt választod mert így tudsz egy kicsit a híres fekete tengeraprton heverni, úszni a sötétkék tengerben és még Fira (+ Firostefani, Imerovigli) szépséges panorámáját is megcsodálhatod.
Fekete tengerpartot bárhol találsz a szigeten (kivéve ott, ahol vörös a part vagy fehér) de legkönnyebben Kamarit tudod megközelíteni.

Ha Kamariban vagy Perissában hevernél egy kicsit a parton, készülj fel, hogy a fekete kövek a parton igencsak forrók tudnak lenni. Nem mindig alkalmasak a mezitlábas közlekedésre.

Kamari tengerpartja

9, És ha taxizok?

Igen, erre is van lehetőséged, de számíts arra, hogy ha esetleg más is arra megy, akkor őt is felveszi melléd a taxis. Anyagilag és kényelmi szempontból is akkor már általában jobban jársz egy szervezett kirándulással.
Ha Athinios kikötőből jössz föl (Krétáról érkezve), akkor arra számíts, hogy a taxis a legritkább esetben indul el csak veled felfelé, általában megvárják, hogy tele legyen a kocsi.

Barlanghotel Santorinin csodálatos kilátással

10, És ha autót bérelek Santorinin?

Erre rengeteg lehetőséged lesz. Elég olcsón adják az autókat a szigeten, így ha többet is szeretnél látni, akkor ez egy jó lehetőség lehet, ugyanis ha sietsz, akkor a 4 – 8 óra alatt míg a szigeten vagy, elég sok szép helyre eljuthatsz.
Santorinin elég biztonságos a közlekedés, a robogósokat szokták gyakrabban balesetek érni.

11, Mire figyelj?

A hajókon általában körülbelül egyszerre szokott „all on board” lenni és a többség a felvonóval szeretne lemenni. A hatalmas tömeg (akár több ezer ember!) miatt ilyenkor néha több száz méteres tömött sor szokott kialakulni Firában, a felvonó végállomásánál.
Legyél ott időben, ne késd le a hajódat!


12, Santorini hajóval – összefoglalás

Ha csak néhány órád van Santorinire, akkor is érdemes feljönnöd a hajóról és legalább két várost megnézned mert olyat láthatsz, amilyet máshol nem.
Nézz utána, hogy a hajón milyen kirándulások vannak, és hogy találsz-e közöttük olyat, ami neked szimpatikus.
Ha nem, akkor nosza, irány a felvonó, Fira (Firostefani és Imerovigli) települések vagy Oia.
Szép lesz!

Jó utat!