Helyzetjelentés 2021 január 14.

Jó rég nem írtam arról, hogy vagyunk, de igazság szerint semmi extra nincs. Várjuk a vírus eltűnését, a viszonylag normális élet visszatérését. Remélem ez mielőbb bekövetkezik.

Mi a helyzet?

Figyelem azt, ami a magyar médiában megjelenik és mindig fogom a fejem, olyan érdekes dolgokat írnak. Nyilván magyar fejjel, magyar körülmények közül kiindulva Németország egy egységes ország, ahol azonos törvények vannak mindenhol, azonos intézkedések és úgy általában: minden egységes, hiszen egy ország. Aztán ebből semmi sem igaz.
Most például állítólag nagy hó van nálunk, úgy egységesen.
Az, hogy Németország rohadtul nagy és vannak magas hegyei is meg tengerpartja is, ezért ami érvényes az ország déli részére, az nem érvényes az északira… ez már nem érdekes.

Tombol a vírus Németországban!” 😱

Ja, hogy körülbelül tízszer annyian vagyunk itt, mint Magyarországon és ha beszorozzuk a magyar adatokat tízzel, akkor kijön, hogy Németországban lényegesen kevesebb a beteg, a halálos áldozatokat meg ne is számítsuk… (Itt egy Wikipedia link, de a törpeállamokat érdemes kivenni a listából.) Ráadásul itt tesztelnek rendesen.

Mi a helyzet Berlinben?

Béke, nyugalom még mindig. A múlt héten MAJDNEM elérte a fertőzöttek száma a 200-at a 100.000 főből, ezért mindenféle korlátozó intézkedéseket vezettek volna be, de a vírus nagyon rendes volt, mára már csak 164,1 a 100.000 főből.

Helyzetjelentés
A helyzet 2021 január 17-én délután.

A fenti kép a Morgenpost koronavírussal foglalkozó oldaláról származik, itt találod a frisset.

Oltanak nálunk?

Igen, és balhé is van belőle mert nincs elég oltás, de letették a nagyesküt az illetékesek, hogy majd javul a helyzet és lesz elég oltás elég gyorsan mindenkinek. A szövetségi (!) EÜ miniszter azt mondta pár hete, hogy szerinte május végére mindenki beoltathatja magát, aki szeretné.

És hányan akarják magukat oltatni?

A többség. Itt egyre kevesebben vannak azok, akik nem oltatnának valamilyen okból. Január elején még 50% körül volt a hajlandók száma, mára már 60-80% is igent mond az oltásra.
Normális életet akarunk, mielőbb.

Hogyhogy?

Egyrészt az, hogy az emberek mennyire bíznak az oltásban az kimutathatóan párhuzamos azzal, amennyire bíznak a kormányban.
Másrészt és ez egy fontos dolog, ha belegondolsz…
Itt korántsem olyan népszerű a Facebook, mint Magyarországon. Itt még reklámozzák a nagy kék lájkolós szolgáltatót. Magyarországon erre nincs szükség. (Egyébként itt egy kimutatás az amerikai cég felhasználóiról.) És -szerintem- mivel kevesebbet találkoznak az emberek a népszerű kanapé-virológusokkal, meg kevésbé terjed a baromság a szociális médián, nagyobb népszerűségnek örvend az oltás is.

Milyen korlátozások vannak Berlinben?

Figyelem, ez BERLINRE vonatkozik, nem az egész országra. Az, hogy mi van a bajoroknál, vagy máshol, azt nem tudom. Amit alább írok, Berlinre vonatkozik.
Ha szeretnél rácsodálkozni arra, hogy mennyire nem egységes ez az ország, akkor nézd meg ezt a linket. Vagyis a 16 szövetségi tartomány közül egy Berlin, a maga kb. 4 millió lakójával.

1, Be van zárva minden. A mindent úgy értsd, hogy minden. Van közért nyitva, ahol kaját tudsz venni meg gyógyszertár. Ez december közepe óta van így, az éttermeket és egyéb, szórakozásra alkalmas helyeket (utóbbiból sok van Berlinben) már november elején bezárták.
2, Igen, lehet sétálni és igen, el lehet hagyni a lakást. Ezt azért emelem ki, mert olvastam, hogy “itt aztán olyan szigorú kijárási tilalom van, hogy az orrunkat sem dughatjuk ki.” 🤔 Szóval ebből semmi nem igaz.
Nincs kijárási tilalom és jár minden tömegközlekedés, és mindenki oda megy, ahova akar.
Javaslatot (!) tesznek arra, hogy légyszi maradj a seggeden, de nem köteleznek úgy, mint Magyarországon, hogy kijárási tilalom van.
Ettől függetlenül, a velünk szemben lévő irodaházban a fele irodában dolgoznak az emberek minden nap, míg az első hullámban senki nem volt bent pár hétig.
3, Meg van szabva, hány ember lehet bent a boltban. Ezt a kosarakkal csekkorják. Hozzáteszem, hogy itt (normális időkben) nem elítélt és büntetett cselekedet, ha te a saját szatyrodba pakolod a cuccot a boltban, majd onnan pakolod a kasszához, és az sem furcsa, hogy nem használsz kosarat vagy kocsit a bevásárláshoz. Most ez egy új korlátozás, hogy vigyél magaddal kocsit mert 20 négyzetméterenként csak 1 fő lehet bent a nagyobb boltokban és ha nem viszel, akkor nem tudják, hányan vannak bent.

Túlterheltek a futárok

Itt eleve nagyon népszerű mindent és bármit online rendelni. Ha nem éltél még itt, akkor a magyar viszonyokat szerintem szorozd meg hússzal.
Ehhez az is kell, hogy működik a posta, ráadásul még több posta is van, vagyis több cég, nem csak a DHL (utóbbi a fő német posta). Ha hétköznap kinézek az ablakon, akkor legalább egy ilyen postakocsit látok.
Mostanában tűnt fel, hogy a DHL olyan menő lett, hogy a postakocsiban van nyomkövető és pontosan látod, mikor ér hozzád a cucc, még azt is látod, hogy a postásnak hány helyre kell még becsöngetnie mielőtt odaér hozzád. Ez elég menő. Meg persze odaírják, hogy kb. mikor érkezik meg a cuccod, mondjuk 2 és 3 között.
Szóval túlterheltek a futárok, mert attól, hogy a boltok bezártak, még a kereskedelem működik, csak mindenki áttért az online rendelésre, ami azt eredményezi, hogy megnövekedtek a szállítási idők.
Szállítási idő: az Amazonnak van azonnali kiszállításai is: megnyomod a gombot és ha olyan a cucc, akkor egy órán belül, de sok terméket aznap kiszállítanak. Ha nem olyan, akkor általában másnapra itt szokott lenni a megrendelés. (Most pl. (tegnap) szombat este rendeltem magamnak egy tök szép égősort, amit hétfőn kihoznak. Azért hétfőn, mert itt vasárnap senki nem dolgozik.)
És ha a fenti körülmények után 3-4 napot kell várni, akkor az már bizony megnövekedett szállítási idő. Mentségükre szolgáljon, hogy már nem csak városon belül rendelünk, hanem bárhonnan.

Kajarendelés

Szóval virágzik az online rendelés és ezzel párhuzamosan az éttermek is feljöttek a netre és már majdnem mindenhonnan lehet rendelni.
Jó lenne, ha megírnám a kajarendelős posztokat mert hetente 1-2-3 alkalommal tuti rendelek kaját és bár teljesen bele vagyok esve a Poke bowl nevű ételbe, de azt hetente csak egyszer szoktam enni/rendelni. Ahh.. na majd ezt megmutatom.
A helyi netpincér újítása hogy már a futárnak is lehet online borravalót adni, ami nagyon tetszik, megkönnyíti a dolgomat.

Szóval ez van most Berlinben.
Minden okés, persze a lehetőségekhez képest. Igyekszem több helyzetjelentést írni majd, meg nem elfelejteni a kajás posztokat meg a berlini mászkálós posztokat sem.
További berlini posztokat itt olvashatsz.